Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z technické normalizace

Mezinárodní den technické normalizace přinesl zajímavé informace i možnost nákupu norem s 50% slevou. Normy závazné uvedením v právních předpisech zdarma asi nebudou, i když to mnozí čtenáři nového stavebního zákona očekávali.

Dne 19. 10. 2006 se v rámci Mezinárodního dne technické normalizace konala v ČNI v Praze řada seminářů.

Mezinárodní organizace pro normalizaci ISO každoročně vyhlašuje téma Světového dne technické normalizace. Letošní, již třicátý sedmý ročník, byl orientován na potřeby malých a středních podniků. Ve všech zemích probíhal pod mottem Technické normy: velké výhody pro malé podniky.

Řada zajímavých přednášek v budově ČNI v Praze běžela paralelně, ve dvou blocích a volný vstup na semináře využila řada zájemců. Přednáškové sály byly plné a informace zajímavé a skutečně aktuální.

Seminář Vazba norem na předpisy v oblasti stavebnictví zahájila Ing. Ludmila Kratochvílová z ČNI a její přednáška Uplatňování technických norem a předpisů pro stavby a stavební výrobky v ČR uvedla posluchače do celé problematiky.

Ing. Jitka Víchová (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR) svou přednášku Obecné technické požadavky na výstavbu podle předpisů a norem zaměřila na vybrané změny z nového stavebního zákona a navázala Ing. Irena Plocková (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR) s přednáškou Energetická náročnost budov podle předpisů a norem.

V závěru semináře Ing. Marie Bačáková (ITC Zlín) představila velmi zajímavý zdroj informací pro technickou veřejnost příručku Technické požadavky na stavební výrobky podle dokumentů ES, ČR a SR.

Zajímavé postřehy z tohoto semináře:

  • stále platí zákon 22/1997 Sb., který řeší jak tvorbu a vydávání ČSN, tak posuzování shody výrobků i informační povinnosti.

  • K začátku letošního roku bylo více než 28 000 norem, z toho jen 28% jsou původní české normy, 13% jsou ČSN ISO, ostatní jsou ČSN EN, které dnes tvoří základ normalizační soustavy.

  • K 1. 1. 2006 bylo vydáno 1 897 evropských norem z celkového počtu 2 437, pak bude celý systém posuzování shody funkční. Základem je směrnice o stavebních výrobcích 89/106/EHS (CPD). Stanovuje požadavky na vlastnosti staveb, nikoli na výrobek.

  • Předpokládá se samostatné zpracování požadavků na výrobky pro styk s pitnou vodou (CPD W) a označení výrobků CE EAS.

  • Závaznost normy může vzniknout 3 způsoby - plyne z právních předpisů (ČSN uvedeny přímo v textu nebo pod čarou nebo jako nepřímá povinnost) nebo z obchodních smluv nebo pracovně právních vztahů.

  • Stále platí povinnost autorizovaných inženýrů a architektů chránit veřejný zájem (ochrana majetku, zdraví, zabezpečit úsporu energie, trvanlivost stavby a bezpečnost osob).

  • Nový stavební zákon 183/2006 Sb. s účinností od 1. 1. 2007 byl vydán v částce 63 Sbírky zákonů.

  • Ze zákona 184/2006 Sb. je možné vyvlastnění pouze pro dopravní stavby a infrastrukturu.

  • Velká, všeobecně známá změna nastala v rozsahu staveb, které je možné provádět na ohlášení, došlo k výraznému rozšíření okruhu těchto staveb.

  • Dle nového stavebního zákona (NSZ) je povinnost přikládat projektovou dokumentaci i k ohlášení. Dokumentační vyhláška je již připravena a předpokládá se její platnost rovněž od 1. 1. 2007.

  • Pro povolování staveb je možné využít nový institut stavebního inspektora nebo klasické stavební řízení nebo veřejnoprávní smlouvu.

  • Dokumentaci zajišťovaly i prováděcí firmy, podle NSZ pouze autorizovaní inženýři a architekti.

  • Velmi důležitá je v NSZ zodpovědnost projektanta za bezpečnost stavby a provedení dle jím zpracované projektové dokumentace.

  • Stavební úřady budou provádět kontrolní prohlídky, mají v tomto nové kompetence a možnosti, což bude zřejmě znamenat požadavky na nové pracovní síly.

  • NSZ nově zpracoval i problematiku tzv.bezbariérové vyhlášky a specifikuje užívaní staveb osobami v pokročilém věku, těhotnými ženami, osobami doprovázejícími děti v kočárku, pro děti do tří let, osobami s mentálním postižením a osobami s omezením pohybu.

  • NSZ rovněž stanoví, že norma, která je prováděcí k NSZ nebo jinému právnímu předpisu musí být bezplatně veřejně přístupná (jedná se o normy řady 72, 3, 4, 5). Objevil se výklad tohoto požadavku zákona, že tyto normy budou zdarma. ČNI je rozhodně proti. Ing. Kratochvílová uvádí, že ČNI je zodpovědná ze zákona 22 a z mezinárodních závazků dodržovat autorská práva a nemůže žádné normy poskytovat zdarma. Ze stanoviska vrchního soudu, které nechalo zpracovat MPO vyplývá, že pojem "veřejně přístupná" splňuje i možnost si normu bezplatně prohlédnout. V současné době se jedná o projektu tzv. multilicencí např. pro HK ČR, které by umožnily zprostředkování norem z výhodnější cenu.

  • Zákon 406/200 je dobrý a ukázal se praktický, nejedná se o zcela běžný model v zemích EU, vznikl na základě energetické náročnosti staveb u nás a nebyly v něm zvýrazněny stavby pro bydlení.

  • Certifikace budov se musí opírat o celý soubor norem EN ISO13790 s řadou nových EN ISO norem. jedná se o více než 30 norem, většina je ještě ve stadiu prEN, tedy návrhovém.

  • Pokud je třeba hodnotit budovu podle emisí CO2, je možné použít DIN 18590

  • K provádění certifikace budov bude volně přístupný SW.

  • Příručku Technické požadavky na výrobky je možné najít na webu www.ceskestavebnictvi.cz

  • Určené normy jsou aktualizovány každí tři měsíce, poslední aktualizace proběhla v 9/2006.
 
 
Reklama