Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zazimování bazénu a celoroční koupání jako alternativa

Článek rekapituluje zásady zazimování bazénu a upozorňuje na možnou alternativu celoročního koupání při využití SPA.

ZAZIMOVÁNÍ KLASICKÝCH VENKOVNÍCH BAZÉNŮ [1]

Zazimování se provádí při teplotách cca 12°C. (Při vyšších teplotách by se rychle množily bakterie a řasy)

1. Finální vyluxování dna a stěn bazénu.

2. Důkladné proprání písku v pískových filtrech.

3. Upuštění vody:

  • u plastových bazénů a bazénů s keramickým obkladem je lepší vypustit všechnu vodu.
  • u bazénů s fólií neboli takzvaným linerem se upouštějí přibližně jen dvě třetiny objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie,
  • u bazénů se stabilní filtrací upouštějte vodu minimálně 20 centimetrů pod nejníže uložené odtoky, trysky nebo ústí protiproudu. Během zimy nesmí hladina dosáhnout této úrovně, zvláště při dlouhodobých deštích nebo silném tání je lepší hladinu občas zkontrolovat a případně odpustit. To proto, aby led, který v zimě plave v bazénu, nemohl tyto díly rozbít a jeho tlak neponičil bazénové stěny.

4. Ošetření technologie - voda nesmí zůstat nikde v technologii a potrubí, veškeré vnitřní rozvody je proto potřeba profouknout tlakem vzduchu.

5. Ošetření vody - aplikace zazimovacího roztoku, směsi amoniových solí, který je určen ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka, jež zabraňuje tvorbě řas, se pomalu uvolňuje. Zprovoznění bazénu na jaře je potom méně náročné. (více)

6. Zábrana proti tvorbě ledu - umístění plováků, které rozložené úhlopříčně na hladině, zabrání, aby rozpínající se led poškodil stěny bazénu, lze použít i prázdné plastové PET lahve.

7. Odmontování mobilní filtrační jednotky.

8. Ochrana čerpadla - čerpadlo se doporučuje odpojit a uskladnit na teplém a suchém místě v regionech, kde teploty v zimě častěji klesají pod minus 15 stupňů.

9. Uschování letního zakrytí - navíjecí systémy zakrytí, například letní plachta nebo roleta, je nejlepší ji přes zimu odmontovat a uschovat. Lamelová roleta není vhodná pro zimní zakrytí bazénu. Do vnitřních lamel totiž může vniknout voda, která může zmrznout a led roletu následně potrhá.

10. Zimní zakrytí - bazén je vhodné zakrýt neprůhlednou zimní plachtou z husté síťoviny, která zabrání napadání různých nečistot a zároveň propouští dešťovou vodu, takže ji nemohou vytvořené kaluže potrhat. Neprůhledná plachta navíc brání pronikání denního světla, jež podporuje tvorbu řas a mikrobů. (Alternativou je tzv. univerzální plachta, kterou lze používat v zimě i v létě.)

PŘÍJEMNÁ ALTERNATIVA [2]

Alternativou nepříjemného podzimního úklidu je pořízení SPA, které je možno využívat i během zimy.

Spa je masážní bazén pro celoroční použití. Základem je tvarovaná akrylátová skořepina. Spa mají různý rozměr a kapacitu, specifické členění vnitřního prostoru, variabilní počet a rozmístění křesílek, laviček nebo lehátek, z nichž každé má danou konfiguraci trysek pro masáž jednotlivých partií těla.


obrázek www.usspa.cz

Nejtypičtějšími znaky spa jsou dřevěný kabinet, do kterého je spa usazena, a termokryt, který chrání hladinu a zamezuje energetickým ztrátám.


obrázek www.usspa.cz


obrázek www.usspa.cz

Ve spa je stále napuštěná voda, která se průběžně dohřívá na požadovanou teplotu, přičemž optimální teplota pro hydroterapii je 37 °C až 39 °C. Báječně teplou lázeň ve spa udržuje čistou filtrace s ozonizací.

Exteriér je pro spa přirozené prostředí, přímo ideální je usadit spa na terasu.

Nejdůležitější je umístit spa tak, aby umožňovala hezký výhled při koupeli, aby byla ve snadno dostupné části domu nebo zahrady a aby umožňovala komfort v každém ročním období.

V případě Swim spa se dá báječně využít možnosti instalace v kabinetu a nerovnosti terénu a zasadit ji do svahu.

Možností je nepřeberné množství. Díky termokrytu si na rozdíl od klasických bazénů můžete dovolit obklopit spa stromy a jinou zelení. Kryt totiž ochrání vodu před listím, jehličím či pylem. Jedině tak si můžete dovolit nenásilně zakomponovat spa do zahradní zeleně a zachovat přirozený vzhled zahrady.

Venkovní umístění oceníte zvlášť v našich klimatických podmínkách. Odlišná roční období zaručují pestré zážitky a především zimní koupel je fascinující nejen pro zaryté romantiky.

Spa by měla mít minimálně tolik míst, kolik je členů. Přinese Vám nezapomenutelné pocity radosti a soudržnosti. A i v případě, že si budete většinou užívat koupel ve dvou, oceníte možnost projít během pobytu v lázni více různých pozic a dopřát si nejrůznější hydroterapeutické zážitky.

Pokud hodláte používat spa výhradně k individuálnímu odpočinku, pak vám samozřejmě bude dokonale vyhovovat menší model se 3 místy.

Zdroje:

[1] D. Jakešová: Deset rad pro správné zazimování, Mladá fronta Dnes 04.10.2006
[2] firemní materiály USSPA

 
 
Reklama