Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zazimování bazénu

Na konci koupací sezóny je třeba bazén připravit na zimu. Pokud bazén dobře zazimujete, ušetříte si práci a problémy při jarním uvedení do nové sezóny.

Naopak při zanedbání tohoto důležitého úkonu se na jaře mohou projevit velmi obtížné problémy - např. vznik vápenatých usazenin na stěnách a dně bazénu, u fóliových bazénů se může působením řas zabarvit fólie, apod. V následujícím textu vám přinášíme jednoduchý návod jak bazén správně připravit na přezimování.

Fóliové bazény se nikdy nesmí zcela vypustit, takže se nechávají po celou zimu jen částečně upuštěné. V posledních letech stále více specializovaných bazénářských firem doporučuje ponechat vodu ve všech druzích zapuštěných bazénů. Je však nutné nějakým způsobem omezit působení tlaku z rozpínajícího se ledu na stěny bazénu.

Nejdříve vypusťte vodu až pod skimmer a zpětné trysky, u bazénů s přelivným žlábkem je třeba vodu upustit pod trysky přivádějící vodu do bazénu, tedy pokud se samozřejmě nejedná o trysky dnové. U fóliových bazénů prohlédněte fólii, zda není poškozená. Případná poškození (díry, praskliny) zalepte vhodnou lepicí soupravou na opravy PVC fólie. U veškerých typů bazénů musíte odstranit všechny usazeniny a nečistoty, které se usadí na stěnách bazénu. Po odpuštění vody je vhodné očistit povrch bazénu (fólie, beton, keramický obklad, sklolaminát, atd.) přípravkem AQUABELA Odstraňovač vodního kamene, AQUABELA Gelový čistič nebo AQUABELA Čistič Extra. Odmontujte všechny odpojitelné hadice a uložte je na suchém místě. Do vody, která zůstala po částečném vypuštění, přidejte podle návodu přípravek AQUABELA Zazimovač. Tento přípravek se používá proto, aby zabránil růstu řas a vzniku zákalů nebo minerálních usazenin v zimním období, v žádném případě nezabrání zamrznutí vody.

Další postup spočívá v důkladném zakrytí bazénu zimní plachtou. Do nezakrytého bazénu se vždy dostanou nějaké nečistoty, zejména listí, které může u fóliových bazénů snadno poškodit povrch hnědým zabarvením. Po zakrytí plachtou a jejím upevnění je bazén připraven na zimu.

Odbouratelnost přípravku AQUABELA Zazimovač po jarním oteplení (22 až 25 °C na slunci) činí cca 28 dní, po kterých se přípravek dále ve vodě vyskytuje pouze v minimálním množství. Přípravek nezabrání zamrznutí vody v bazénu! K zabránění poškození stěn bazénu při jeho zamrznutí použijte speciální ledové polštáře nebo polystyrénové desky, či několik plastových lahví naplněných do 1/2 vodou, či ještě lépe pískem, a vhozených do bazénu. Veškeré tyto pomůcky přenesou a absorbují případně vzniklé tlaky při roztahování ledu.

 
 
Reklama