Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Možností získání podpor na obnovitelné zdroje a úspory energie v roce 2006 není mnoho

SFŽP otevřel 15.3.2006 příjem žádostí do národních programů nejen pro fyzické osoby. Jedná se spíše o předvolební krok než o skutečnou formu podpory. Zájem je veliký, prostředků je málo. Finance z fondů Evropské unie díky komplikovaným administrativním procesům čerpáme pomalu. Pro malé projekty fyzických osob nejsou určeny vůbec.

Financování vázne

Trendem Evropské unie nejen posledních let jsou různé programy na podporu všeho, úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie nevyjímaje. Po vstupu do EU má naše republika určité možnosti čerpat významné prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) na základě tzv. Operačních programů. Základní informace k těmto programům už byly mnohokrát řečeny. Problémem je jejich získávání. Příprava projektu, podání žádosti, složité rozhodovací procesy, absurdně komplikované administrativní procesy při financování projektů jejichž důsledkem hrozí nevyčerpání rezervovaných prostředků v požadovaném období. Instituce pověřené k čerpání nemají dostatečné pravomoci, vázne informovanost mezi řídícími orgány, nefunguje komunikace mezi ministerstvy. Bruselská statistika zařadila Českou republiku na předposlední místo před Kypr, když z programů na rok 2004 dokázalo Česko vyčerpat pouze 21 procent přislíbených peněz. Mechanismus je složitý a jistě i velmi drahý. Jeho cenu však těžko někdo někdy vyčíslí.


Evropské programy pro OZE a Úspory energie

Ze zmíněných Operačních programů bylo v plánovacím období v letech 2004 - 2006 připraveno pro OZE opatření 3.3.C "Zlepšování infrastruktury ochrany ovzduší" v rámci programu Infrastruktura. Velkorysé možnosti získání nevratné dotace přilákali zájemce z řad právnických osob (založeny k nepodnikatelským účelům), obecně prospěšných organizací, územně samosprávních celků (obce a kraje) apd. subjektů k podání žádosti na SFŽP, který program administruje. Ze 70 přijatých žádostí během tří výzev bylo schváleno 34 projektů (poslední projekty ze třetí výzvy byly dne 17.3.2006 schváleny) s celkovými investičními náklady 640 mil. Kč. Všechny finanční prostředky alokovány na toto opatření byly tak rezervovány a mohly by být čerpány. Ovšem vzhledem k neschopnosti řídících institucí (ministerstev) zjednodušit složitý mechanismus vázne financování, potažmo realizace projektů. Projekty jsou prováděny s vícenáklady vyvolané neustálým odkládáním a posouváním termínů či čerpání překlenovacích úvěrů, které není nikdo ochotný platit. Další výzva v tomto plánovacím období již vyhlášena nebude. Pro následující "sedmiletku" neb se již neorientujeme na Moskvu nýbrž na Brusel, připravují tamější úředníci společně s ministerstvem ŽP nový "Operační program životní prostředí".

Během tohoto plánovacího období je dále stále možné podávat žádosti v rámci OPPP (Operační program průmysl a podnikání) spadající do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu. Žádosti jsou předkládány v místně příslušných regionálních kancelářích agentury CzechInvest. Hodnotitelem žádostí v rámci priority 2 je Česká energetická agentura. Bohužel okrajové podmínky pro příjem byly nastaveny těžkopádně především díky velkému požadavku na snížení CO2. Je otázkou jestli se podaří najít dostatečné množství projektů, resp. dostatečný počet žadatelů "unést" obtížnou administraci s vyřízením dotace.


OPŽP (nové plánovací období 2007 - 2013)

Příjem žádostí: léto/podzim 2006
Typ žadatele: subjekty typu A (obce, kraje, obecně prospěšné organizace (zákon č. 248/1995 Sb.), nadace a nadační fondy (zákon č. 227/1997 Sb.), občanská sdružení (zákon č. 83/1990 Sb.), církve, svazky obcí (dle zákona č. 128/2000 Sb.), právnické osoby založené nebo zřízené obcemi (100 % vlastnictví), subjekty vlastnící bytové domy (společenství vlastníků, bytová družstva apd.)
Působnost programů: celé území ČR, mimo region PRAHA (dle místa realizace projektu)
Výše podpory: max. dotace ze SFŽP a ERDF 85% investičních nákladů
max. půjčky ze SFŽP 5% investičních nákladů
požadovaná spoluúčast investora 10% investičních nákladů
Podpora na zpracování dokumentace (lze podporovat dále uvedené náklady spojené s realizací akce):
- výdaje na zpracování projektové dokumentace pro investiční projekt realizovaný v rámci OPŽP (podpora se poskytuje do výše 50% výdajů na zpracování dokumentace, maximálně však 3 % ze základu pro výpočet podpory, nejvýše však 3 mil. Kč.
Nutné očekávání: zjednodušení administrativního procesu, několikanásobně větší objem finančních prostředků pro OZE a úspory energie, možnost čerpání podpor i na zateplování objektů, resp. snížení energetické náročnosti budov.
Rada: Kvalitně připravit projekt včetně žádosti o podporu (znamená počítat s dalšími náklady na nutnou administraci), obrnit se trpělivostí!


OPPP (stávající plánovací období)

Příjem žádostí: do 31.10.2006
Programy: Snižování energetické náročnosti - Úspory energie
Vyšší využití obnovitelných zdrojů energie - Obnovitelné zdroje energie
Působnost programů: celé území ČR, mimo region PRAHA (dle místa realizace projektu)
Podmínka: Žadatel musí mít finanční prostředky na zafinancování projektu (příp.překlenovací úvěr) a akce nesmí být zahájeny před podáním žádosti!

Forma podpory - nevratná dotace
Výše podpory - maximálně 46 % uznatelných nákladů, reálně se jedná o cca 30 % nákladů)
- 0,5 mil Kč - 30 mil Kč (maximum)
Příjemce podpory - malý a střední podnikatel
- fyzická i právnická osoba
Uznatelné náklady - energetický audit 46%, max. 46 tis. Kč
- projektová dokumentace
- informační systémy
- nákup, instalace a zprovoznění technologií
- stavební úpravy
- náklady na publicitu
Specifika a omezení - snížení emisí CO2 minimálně o 40, resp. 60 tun ročně (program Úspory energie, resp. Obnovitelné zdroje)
- potvrzení projektu energetickým auditem (nutné konzultace)
Podporované činnosti - průmyslová výroba dle OKEČ vymezených v příloze programu

Státní program a národní prostředky

Státní fond životního prostředí ČR vyhlásil příjem žádostí do národních programů. Bohužel vzhledem k trvající stagnaci či poklesu příjmů této instituce resp. k jejímu dalšímu zaměření na kofinancování projektů předkládaných v rámci programů EU se jedná spíže o předvolební krok, alespoň k částečnému uspokojení slíbených předsevzetí stávající vlády. Dle zveřejněné kontroly NKÚ vynakládá stát 70 % (v roce 2004 se jednalo o 2,06 mld Kč) všech prostředků určených na financování Státního programu podpory úspor energie a využití OZE na programy, kde je realizace obnovitelných zdrojů či úspor energie pouze sekundárním efektem. NKÚ poukázal na roztříštěnost programů. Státním programem se totiž zabývá 11 resortů. Z výše uvedených dvou mld. Kč se například financuje "modernizace částečně zastaralého vozového parku s cílem využít úsporné pohonné jednotky a moderní technologie za účelem snížení pohonných hmot" (citace ze Státního programu ministerstva Informatiky pro rok 2006). Půl miliardy Kč, které čerpá ministerstvo místního rozvoje je zaměřeno na úspory energie pouze okrajově, neboť rekonstrukce panelových domů z těchto finančních zdrojů je zaměřena především na odstranění jejich havarijního stavu atd.

Sliby vlády a nutnost financovat úspory energie a OZE s podporou zaměřenou především na fyzické osoby a vytápění RD tak stále berou za své. Na programy podpor pro fyzické osoby bylo v letech 2002 a 2003 profinancováno ročně 100 mil. Kč. S větším zájmem o nové zdroje energie se výše podpor logicky snížily (50. tis Kč/realizaci), ovšem slibovaný objem finančních prostředků na tato opatření klesl na 30 mil.Kč/rok (rok 2005). Nedočkáme se prý ani v letošním roce vyšší částky a tak se příjem žádostí na SFŽP pro fyzické osoby opět zastaví... Bohužel se podpora opět dostane jen na některé.


Národní program a podpora určená k financování vytápění a ohřevu TUV pro fyzické osoby

  • Solární systémy a kotle na biomasu (program 1.A. Investiční podpora environmentálně šetrných způsobů vytápění a ohřevu vody pro byty a rodinné domy pro fyzické osoby)
    Výše podpory: max. 50 % z výše uznatelných nákladů a max. 50 tis. Kč

  • Tepelná čerpadla (program 4.A. Investiční podpora vytápění bytů a rodinných domů tepelnými čerpadly pro fyzické osoby)
    Výše podpory: max. 30 % z výše uznatelných nákladů a max. 50 tis. Kč

Další informace vhodné vědět:
  • Odborný posudek, který Fond dříve částečně financoval a který je součástí žádosti o podporu nyní nehradí.
  • Žádosti se přijímají až po uvedení (instalaci) zařízení do trvalého provozu, dle podmínky Fondu nejpozději do 12-ti měsíců od realizace. Jako doklad požaduje Fond kolaudační rozhodnutí (s nabytím právní moci - v případě, že akce byla prováděna v rámci stavebního povelní, nebo prohlášení dodavatele o uvedení zařízení do provozu (v případě, že akce byla provedena na ohlášení drobné stavby)
  • u programu 4.A (Tepelná čerpadla) není podpora možná při přechodu z vytápění zemním plynem případně propan butanem
  • Žádosti přijímají výhradně místně příslušná krajská pracoviště Fondu

A závěrem? Neočekávaná rada: Instalovali-li jste solární systém, kotel na biomasu případně tepelné čerpadlo je vhodné co nejdřív vyplnit formulář opatřit nezbytné doklady na formuláři uvedené a nejlépe ještě dnes podat žádost o podporu na SFŽP.

 
 
Reklama