Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podporu na obnovitelné zdroje a úspory energie lze získat i z Evropské unie

Z fondů Evropské unie určených na financování obnovitelných zdrojů energie mají investoři možnost získat v letech 2004-2006 téměř 1,4 miliardy Kč.

Po vstupu do Evropské unie se objevily nové možnosti financování projektů týkajících se využívání obnovitelných zdrojů energie a úspor energie. Jedná se o významné finanční prostředky Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF), jejichž výše je přesně definována a určena na projekty předložené v letech 2004-2006. Čerpání bude možné nejpozději do konce roku 2008. Podaří-li se vytipovat a předložit vhodné projekty, mohou případní investoři získat téměř 1,4 mld. Kč z tohoto fondu jako nevratnou podporu.

V rámci Operačního programu infrastruktura (OPI) jsou přijímány projekty na opatření 3.3 - "Zlepšování infrastruktury ochrany ovzduší". Toto opatření spadá do gesce Ministerstva životního prostředí, resp. Státního fondu životního prostředí, který se dále podílí na spolufinancování projektů. Zde je možné podporovat kromě využívání šetrných technologií při spalování (projekt kategorie A), snižování těkavých organických látek (kat.B) také využívání obnovitelných zdrojů energie (kat.C). Kategorie C se týká následujících oblastí:

  • rekonstrukce a stavby elektráren využívajících k výrobě elektrické energie biomasu nebo jiné obnovitelné zdroje energie
  • změny ze stávajících systémů na systémy využívající obnovitelné zdroje energie (např. tepelná čerpadla, aj.)
  • využití obnovitelných zdrojů energie pro dodávky tepla z obecních kotelen, výstavbu kombinovaných zdrojů elektrické a tepelné energie využívajících biomasu a bioplyn.

Možnosti získání podpory jsou víc než dobré. Na nekomerční projekt, který nebude generovat významný výnos, lze získat až 90 % ze základu pro výpočet podpory, s tím, že 75 % je dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje, 10 % dotace ze SFŽP a 5 % nízkoúročená půjčka ze SFŽP. Kromě toho je zde možné získat i dotaci na projektovou dokumentaci až do výše 50 % z nákladů, maximálně 3 % ze základu a nejvýše 3 mil. Kč.

Finanční rámec v opatření 3.3. - Zlepšování infrastruktury ochrany ovzduší v Operačním programu infrastruktura (v EUR):

Priorita 3
Opatření 3.3
Veřejné zdroje financování
Veřejné zdroje
celkem
ERDF Národní spolufinancování
SR Rozpočty krajů Rozpočty obcí Ostatní (státní fondy)
2004 10 281 020 7 196 714 0 0 1 850 584 1 233 722
2005 14 725 703 10 307 992 0 0 2 650 627 1 767 084
2006 19 103 655 13 372 558 0 0 3 438 658 2 292 439

Koneční příjemci podpory:

  • Právnické osoby, které jsou založeny k nepodnikatelským účelům, zejména obecně prospěšné organizace, územní samosprávné celky (obce a kraje), občanská sdružení, svazky obcí, příspěvkové organizace prostřednictvím zřizovatelské organizační složky státu, organizační složky státu a další subjekty, jejichž zřízení obecně závazné právní předpisy umožňují a jejichž činnost není činností podnikatelskou ve smyslu Obchodního zákoníku.
  • Podnikatelské subjekty, zejména obchodní společnosti, státní podniky, družstva, fyzické osoby-podnikatelé (pouze projekty kategorie A).

Zároveň musí platit, že žadatel musí být vlastníkem nebo nájemcem předmětu podpory a musí mít vyřešen majetkoprávní vztah k pozemku, na kterém bude případný předmět podpory realizován.

Projekty jsou podávány v rámci tzv. výzev k podání žádosti o poskytnutí podpory uveřejňovaných v celostátním tisku. Momentálně od 3.1.2005 do 15.3.2005 probíhá příjem žádostí ve 2. výzvě Ministerstva životního prostředí ČR. Podrobné podmínky je možné nalézt ve Směrnici MŽP č. 12/2004.

Je zde ale spousta požadavků, vyjádření a dalších podmínek, které daný projekt musí splňovat a jestliže se někdo rozhodl až dnes, pak pravděpodobně už nestihne předložit žádost se všemi náležitostmi ve stanoveném termínu. Nebude-li ale vyčerpán objem alokovaných finančních prostředků, což se předpokládá, budou probíhat i další výzvy.

Na základě 1. výzvy pro příjem žádostí, která proběhla v období letních měsíců roku 2004, bylo v rámci opatření 3.3. schváleno 11 projektů (seznam schválených projektů) s celkovými investičními náklady 6,5 mil. EUR. Celková podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje a ze Státního fondu životního prostředí dosáhne 5 mil. EUR.

Podnikatelské subjekty tedy nemohou z Operačního programu infrastruktura čerpat podporu na využití obnovitelných zdrojů energie. Pro tyto typy subjektů existuje ovšem jiná alternativa, kterou je Operační program průmysl a podnikání (OPPP) spadající do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu. Zde bude podporu na obnovitelné zdroje energie a úspory energie spravovat jako již tradičně Česká energetická agentura.

Na základě Priority 2. Rozvoj konkurenceschopnosti podniků jsou vyhlášeny programy:

Programy jsou vyhlášeny do odvolání a žádosti se přijímají průběžně až do října 2006 a jsou předkládány v místně příslušných regionálních kancelářích agentury CzechInvest.

Zde je možné získat až 46 % dotace z uznatelných nákladů. Minimální výše podpory na jeden projekt činí 500 tis. Kč a maximálně lze získat 30 mil. Kč. Uznatelné náklady jsou zatím definovány jako rozdíl mezi investičními náklady na vybudování zdroje energie stávajícími technologiemi a náklady na alternativní zdroj moderní "obnovitelnou technologií". Toto v konečném důsledku představuje "pouze" 5-10 % z celkových nákladů na realizaci a v těchto dnech se proto připravují zásadní změny. Z těchto důvodu nejsou zatím projekty na podporu předkládány a je dobré vyčkat na schválení nových pravidel pro výpočet uznatelných nákladů na realizaci záměru.

Na projekty je v rámci Operačního programu průmysl a podnikání na úspory energie a obnovitelné zdroje připraveno dohromady z Evropského fondu a státního rozpočtu 920 mil. Kč.

 
 
Reklama