Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Státní program je roztříštěný, málo transparentní a neplní cíle

NKÚ: Plnění cílů ve výši podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě dané směrnicemi EU a mezinárodními dohodami o úsporách energie jsou ohroženy. Národní program plněn není.

Až 70 % vykazovaných finančních prostředků určených na Státní program jsou vynakládány tam, kde jsou realizace OZE či úspory energie pouze sekundárním efektem.

NKÚ: Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 až 2004. V těchto letech vydal stát v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie 7,2 mld. Kč. Do programu Vlády je zapojeno 11 resortů. Hlavními koordinátory jsou MPO a MŽP, které realizují program prostřednictvím České energetické agentury a Státního fondu životního prostředí a lze je jako jediné považovat za primárně zaměřené na plnění stanovených cílů. Tyto instituce pak jako jediné směřují finanční prostředky dále do komunální sféry. Paradoxem je, že disponují pouze 30 % finančních prostředků vyčleněných každoročně na tento program.

Výtah ze shrnutí a vyhodnocení:
  • Systém poskytování podpor v rámci Státního programu se jeví jako příliš roztříštěný a málo transparentní.

  • Neexistovala základní analýza umožňující usměrňování podpor na jednotlivé druhy OZE s cílem splnit závazek ČR týkající se podílu výroby elektrické energie z OZE na celkové spotřebě elektrické energie a MŽP ani MPO podpory v tomto smyslu neusměrňovaly.

  • Nebyla zabezpečena relace mezi Státními programy schvalovanými pro jednotlivé roky a plněním cílů stanovených v Národním programu a v důsledku této skutečnosti pak Státní program v jednotlivých letech je sice plněn, ale cíle stanovené v Národním programu plněny nejsou.

  • Významná část finančních prostředků (cca 70 % celkově vykazovaných finančních prostředků na realizaci Státního programu) je vynakládána na programy, kde realizace obnovitelných zdrojů či úspory energie jsou pouze sekundárním efektem.

  • Z dosavadního vývoje a s ohledem na předpokládané uvádění nových OZE do provozu v roce 2005 vyplývá, že hlavní cíl Národního programu 2002 až 2005 "dosáhnout podílu výroby elektřiny z OZE na hrubé spotřebě elektřiny ve výši 5,1 %" nebude s vysokou mírou pravděpodobnosti splněn. Tím je ohroženo i splnění cíle dosáhnout do roku 2010 podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny ve výši 8 % podle Směrnice EU 2001/77/EC.

Kompletní Zpráva NKÚ

 
 
Reklama