Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na cyklomaratonu o inteligentních budovách

V diskusích často chybí to, co je vlastně opravdu cílem stavby, která by měla právo na přívlastek inteligentní. Nejvíce se hovoří o úsporách, ty jsou bezesporu na vrcholu hitparády. Úspory nám šetří kapsu, životní prostředí a podobně, to je v pořádku. Ale nám chybí to, že cílem je také příjemné a hospodárné bydlení. Rozhovor s Ing. Františkem Štefanem z firmy Nowire.

TZB-info: Jak se Vám jelo?
Trať byla dobrá, v lese byl chládek, místy mokro po nočním dešti. Jelo se krásně. Příště musíme ale více natrénovat.

TZB-info: Vaše firma Nowire postavila na start celé tříčlenné družstvo i s vlastní podporou na trati - jaký je Váš vztah k TZB?

Máme rádi TZB, protože tato oblast v praxi realizuje kroky, které jednak vedou ke zlepšení kvality bydlení a jednak ke snižování energetické náročnosti, resp. ke snižování provozních nákladů na jednotlivé objekty.

Firma Nowire se doposud zabývala spíše službami pro plynárny, hydrometeorology, benzínová čerpadla a podobně, ale cítíme příležitost zúročit naše dosavadní zkušenosti i v oblasti TZB. Již jsme oslovili několik firem a naše spolupráce začíná nabývat velmi konkrétních a zajímavých obrysů.

Žijeme totiž v době, kdy jsou domy vybaveny stále dokonalejšími digitálními technologiemi. Budovu si lze z našeho pohledu představit jako zařízení, které obsahuje data, má chuť tato data někam posílat, na základě jejich vyhodnocení přijmout instrukce a tyto instrukce provést. Je to tedy (resp. může to být) poměrně inteligentní věc a firma Nowire může tuto inteligenci propojit s jakýmkoli centrem, které tuto inteligenci je schopno využít - ať již to je jakýsi velín nebo sám uživatel objektu. Jsme schopni dodat nejen řešení samotné komunikační infrastruktury, ale i potřebné aplikace podle požadavků zákazníka. Mimo samotné technologie spjaté s fungováním budovy jsme schopni zajistit i vybavení domu mobilními bezpečnostními kamerami, sledováním vozidel majitele a podobně. Tedy máme kompletní balíček technologií a služeb, které považujeme za užitečné.

TZB-info: Řada objektů s technologií, například bazény, mají, jak již bylo řečeno, svůj velín, kam se soustředí data a kde je vyhodnocují, stejně fungují objekty, kde se sbírají data z více systémů, například klimatizace, úpravy vody, ohřevu vody, provozu zdroje tepla apod., ale elektronická data jsou i z domovních vodoměrů, elektroměrů pro centrální zpracování... na co lze Vaše řešení použít?

Naše řešení není primárně určeno pro přenos dat uvnitř objektu, ale pro přenos dat z místa jejich vzniku do centra, kde budou zpracována, vyhodnocena a uchována pro případné další využití (jako např. statistické výstupy). Zpět se pak může vrátit elektronický pokyn pro regulaci. Příkladem může být sběr dat z malých čistíren odpadních vod, kdy data bezobslužně proudí do centra, po jejich zpracování a vyhodnocení velínem vygeneruje systém případné chybové hlášení (i sebelepší technologie udělá tu a tam chybu) a uživatel čistírny obdrží například SMSkou instrukci, co musí ručně udělat, aby čistírna fungovala správně. Tím se sníží náklady na obsluhu ČOV. Ale nejen to. Protože se v centru zpracovávají data dlouhodobě, je možné je využít k další optimalizaci fungování čistírny a tím dosáhnout větší efektivity služeb dodavatele čistírny, resp. přejít na to, čemu se říká proaktivní přístup. A ten lze použít bez nadsázky všude tam, kde by se mělo čas od času něco zkontrolovat nebo vyměnit. Proč by budova nemohla být podobně inteligentní jako například auto, které si samo řekne o prohlídku, výměnu baterie a podobně.
Vedle těchto řídicích systémů pokrýváme vše, na co jste se ptala, protože komunikačnímu systému je principiálně jedno, co mu data dodává a kam je posílá. Takže ano, i telemetrie je v zorném poli firmy Nowire a je to jedna z důležitých oblastí našeho portfolia.

TZB-info: Vaše řešení je tedy určeno zejména pro dodavatele technologií, nebo ho mohou využít i projektanti větších celků pro objekty, kde se například požaduje možnost dálkové regulace objektu a dálkové kontroly? A co samotní investoři, kteří například chtějí u svého domu dálkově řídit osvětlení, vytápění, zalévání zahrady...

Firma Nowire, jak již je patrné z názvu, se zabývá primárně bezdrátovou komunikací (GSM, GPRS, EDGE) a službami, které na tuto komunikaci bezprostředně navazují (databáze a zákaznické aplikace). To je oblast, ve které se cítíme silní a kde se chceme dále profilovat. Již tady padla zmínka o inteligentních budovách. Inteligentní se ale budova nestane pouze tím, že do ní někdo nainstaluje informační systém, pomocí něhož lze řídit činnost kotle, zatahovat záclony, péci kuřata a podobně. Inteligentní může být pouze taková budova, která je postavena správně a navíc je vybavena systémem, který pomůže zefektivnit její fungování. Jinými slovy, těžko si umíme představit inteligentní panelák.
Takže naše firma by ráda dodávala služby všem, kteří na stavbě participují. Od architektek a architektů až po dodavatele regulační a jiné techniky. V tomto duchu jednáme s některými firmami, které se problematikou inteligentních budov zabývají. Zejména s firmou Siemens nacházíme společnou řeč a začínáme tušit, jak v této oblasti dělat správné věci správně, což v našem pojetí znamená dělat věci, které přinášejí dlouhodobě pozitivní výsledky a tyto věci dělat hospodárně.

TZB-info: Protože i my připravujeme více informací k inteligentním budovám, facility managementu a moderním možnostem řízení k efektivnímu provozu budov, určitě se ještě setkáme. Mimochodem - znáte TZB-info?

TZB-info samozřejmě známe. Díky němu jsme se vlastně problematikou inteligentních budov, řízením čistíren a podobnými věcmi začali zabývat. Je dobře, že takový portál funguje a i pro nás jako IT firmu je zajímavé a poučné ho navštěvovat. Co nám ale v diskusích často chybí, je to, co je vlastně opravdu cílem stavby, která by měla právo na přívlastek inteligentní. Nejvíce se hovoří o úsporách, ty jsou bezesporu na vrcholu hitparády. Úspory nám šetří kapsu, životní prostředí a podobně, to je v pořádku. Ale nám chybí to, že cílem je také příjemné a hospodárné bydlení. Takže si popřejme na závěr radost z bydlení, protože to je věc, ke které by firma Nowire ráda přispěla svým dílem.

TZB-info: Děkuji Vám za rozhovor, přeji hezký zbytek víkendu, šťastnou cestu domů a doufám, že se s našimi čtenáři o nějaké zajímavé příklady řízení budov v budoucnu podělíte.

 
 
Reklama