Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O cyklomaratonu a prodeji kondenzačních kotlů

K aktivní prezentaci kvalitního zboží patří i podpora kvalitního způsobu života, ke kterému sport bezesporu patří, říká v rozhovoru Zdeněk Fučík z firmy Procom Bohemia k pořádání cyklomaratonu, zajímavé jsou však i jeho odpovědi k vývoji trhu kondenzačních kotlů.

TZB-info: Vaše firma je známa technickým a poradenským servisem, kvalitními kondenzačními kotli. Co Vás vede k tak odlišné aktivitě jako je pořadatelství cyklomaratonu?

Zdeněk Fučík: Věříme, že k aktivní prezentaci kvalitního zboží patří i podpora kvalitního způsobu života, ke kterému sport bezesporu patří. Naše společnost zaměřuje veškeré své aktivity určené pro zákazníky a obchodní partnery výhradně tímto směrem. A proč cyklomarathon ? Třeba proto, že importujeme výrobky ze země, ve které patří cyklistika mezi nedotknutelné modly. Například minulý týden jsme s klienty navštívili výrobní závod fy Geminox v Bretani. Pobyt byl ukončen cyklistickým výletem po ostrově Batz. Při každém průjezdu vesnicí nám místní obyvatelé tak fandili, že se jim vždy podařilo vyprovokovat nekontrolovatelné rychlostní prémie...

TZB-info: Bude mít Geminox zastoupení ve startovním poli?

Zdeněk Fučík: Firma Geminox zřejmě ne, ale závodu se zúčastní všichni zaměstnanci naší společnosti, jejich blízcí, naši obchodní partneři a zástupci spolupracujících dodavatelských firem včetně TZB-info.

TZB-info: Prozraďte nám něco okolo vlastního závodu. Jaké jsou třeba požadavky na zdatnost? Závod se jede krajinou, kde sídlí Vaše firma - máte nějaký tip pro necyklistický doprovod? Máte nějakou příhodu z loňského ročníku?

Zdeněk Fučík: Závod je určen zejména pro tzv. hobíky, tedy pro rekreační cyklisty. To, že trať je více než přiměřená široké veřejnosti, ilustruje například fakt, že jsem ji tuto neděli projel se svým 10letým synem bez jakýchkoliv problémů průměrnou rychlostí 17 km/hod. Opravdu nemá smysl porovnávat své výkony s absolutní špičkou, která trať "proletí" průměrnou rychlostí 30 km/hod. Právě proto jsme vypsali zvláštní kategorie pro "naše" závodníky.
Necyklistický doprovod může navštívit místní pamětihodnosti, mezi které patří zejména staroboleslavský kostel, před jehož branou byl zavražděn sv. Václav, katovna kata Mydláře a brandýský zámek. Myslím si ale, že doprovod by měl zůstat na trati a fandit svým borcům.

TZB-info: Vrátím se nyní k rozhovoru, od kterého uplynul již téměř rok. Hovořili jsme například o porovnání prodejů kondenzačních kotlů v jednotlivých evropských zemích, návratnosti jste kalkuloval v horizontu 4-5 let u zemního plynu a 2-3 roky u propanu, hovořil jste o razantním nárůstu prodeje s růstem ceny plynu. Co se v těchto údajích změnilo?

Zdeněk Fučík: Pokud si dobře pamatuji, uváděli jsme, že v zemi průvodu, ve Francii, není prodej kondenzační techniky nijak silný. Tato skutečnost se velmi výrazně změnila v průběhu loňského roku a firma Geminox očekává razantní nárůst prodeje kondenzační techniky na úkor kotlů na topné oleje. Důvod je prostý. Je jím nárůst cen ropy v důsledku vleklé irácké krize. Na vysvětlenou uvádím, že na rozdíl od naší země byla ve Francii až do loňského roku srovnatelná cena za vytápění zemním plynem a topnými oleji.

TZB-info: Hovořili jsme také o rozhodujícím významu optimálně zvoleného typu kondenzačního kotle a skutečnosti, že nesprávně zvolený typ znamená v podstatě "vyhozené" peníze. Zlepšilo se v tomto směru povědomí odborné veřejnosti a investorů?

Zdeněk Fučík: Povědomí odborné veřejnosti se postupně zlepšuje, což se odráží zejména na dotazech projektantů a dobrých montážních firem. Tyto firmy se již začínají pozastavovat nad tím, proč je v projektu navržen tak silný kotel, pokud se jedná o novostavbu s kotlem 25 kW.
U investorů velmi záleží na tom, kde hledají informace. Pokud je to internet a odborné servery, rozhodují se většinou správně. Tím ale v žádném případě nechci tvrdit, že je vyhráno. Spíše naopak. Stačí porovnat statistiky prodejů.

TZB-info: Také jste konstatoval, že spíše než opraváře plynových spotřebičů s oprávněním na elektrická zařízení hledáme odborníky na regulaci s oprávněním na plynová zařízení. Reaguje vzdělávání na tento požadavek trhu?

Zdeněk Fučík: Na tento požadavek se snažíme reagovat zejména my a hledáme své potenciální spolupracovníky mezi firmami, které se profesionálně zabývají regulačními systémy. V úzké spolupráci s firmou Siemens pro ně pořádáme odborná školení zaměřená tímto směrem. Pokud máte vzděláváním na mysli veřejná vzdělávací zařízení, viditelnou změnu jsem doposud nezaregistroval.

TZB-info: Tématem jednoho z Vašich článků na TZB-info bylo i vytápění domů s malou energetickou ztrátou, kdy je volbou správného kotle možno ušetřit 30-40 % paliva. Jedná se o současné novostavby s potřebou tepla při 0 °C nižší než 3 kW. Jaký odhadujete podíl správně zvolených kotlů do nových, tzv. katalogových RD z produkce realitních kanceláří a do ostatní výstavby?

Zdeněk Fučík: Záleží na tom, kdo je vydavatelem katalogového projektu. U těch vydavatelů, kteří se zabývají i vlastní realizací svých děl, úspěšní nejsme, protože tito developeři bojují proti individuálním projektům zejména nízkou cenou.
Výrazně lepší úspěšnost máme u projektů firmy G-servis Třebíč, největšího prodejce typových projektů v ČR. Tato firma se ale nezabývá realizací svých projektů, a proto velmi záleží na tom, zda stavební nebo montážní firma respektuje projekt, nebo nabídne zákazníkovi "levnější" variantu bez ohledu na to, zda náhrada splňuje veškeré parametry, se kterými je v návrhu vytápění uvažováno.
U individuální výstavby registrujeme výrazný nárůst prodeje. Loňský rok jsme poprvé prodali mnohem více kotlů kategorie 13 kW než 25 kW, což považujeme jednoznačně za pozitivní jev zejména proto, že i kategorie 25 kW se udržela na více než zajímavých prodejních číslech.



Zobrazení trasy na 50 km


TZB-info: Na závěr se ještě vrátíme k cyklomaratonu. Jako jeden z pořadatelů - jaká by byla Vaše pozvánka pro ještě nerozhodnuté?

Zdeněk Fučík: Rád bych znovu zdůraznil, že se v případě cyklomarathonu O krále rychlých trubek jedná o sportovní akci, která probíhá v Polabské nížině, takže se jí mohou účastnit i velmi málo trénovaní jedinci. Zejména trať 50 km koresponduje s víkendovými vyjížďkami většiny z nás (viz mapka závodu).


PŘIHLÁŠKA

Doplňující informace
Bezplatná infolinka: 800 11 4567

 
 
Reklama