Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dvojnásobné dotace z EU pro projekty v oblasti vody a kanalizace

Vzhledem k vysoké připravenosti projektů z oblasti čištění městských odpadních vod a kanalizací rozhodla Evropská komise o navýšení finančních prostředků pro rok 2004 na téměř dvojnásobek. Článek uvádí příklady projektů úspěšných, odmítnutých i připravovaných.

Evropská unie podpoří v České republice 10 projektů z Fondu soudržnosti z oblasti čištění městských odpadních vod a kanalizací. Jejich celkové náklady jsou 8,77 miliardy korun a Unie poskytne spolufinancování ve výši 6,52 miliardy korun. Příslušné rozhodnutí podepsala v závěru roku 2004 komisařka pro regionální politiku Evropské unie Danuta Hübner.

Jedná o projekty v regionech Karlovarska, Šumperska a Břeclavska, v Karviné, Příbrami, Plzni, Klatovech, Berouně, Liberci a povodí řeky Radbuzy.

"Vypracovat kvalitní projekt, který bude přínosem pro životní prostředí a zároveň splní i náročné administrativní požadavky, je poměrně složité. Právě proto věnujeme přípravě projektů a spolupráci s žadateli velkou pozornost. Vycházíme ze zkušeností z předvstupního fondu ISPA, kde se ukázalo, že přípravu projektů není dobré podceňovat," konstatuje Tomáš Novotný, náměstek ministra životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí mělo na rok 2004 určeny prostředky z Fondu soudržnosti pouze ve výši 3,7 miliardy korun. Vzhledem k vysoké připravenosti projektů rozhodla Evropská komise o navýšení finančních prostředků pro rok 2004 na téměř dvojnásobek.

Evropská unie tedy bude spolufinancovat celkově deset výše uvedených projektů místo předpokládaných pěti. Tímto krokem se zvýšila pravděpodobnost, že Česká republika bude mít možnost čerpat vyšší částky v rámci Fondu soudržnosti v období let 2007 - 2013.

Fond soudržnosti navazující na předvstupní finanční nástroj ISPA je určen členským zemím Evropské unie na podporu infrastrukturních projektů v oblasti životního prostředí a dopravy. Soustředí se především na projekty nad 10 milionů EUR. Mezi priority resortu životního prostředí patří zajištění množství a jakosti vod, nakládání s odpady, kvalita ovzduší a odstraňování starých ekologických zátěží. V současné době jsou projekty zaměřeny především na čištění městských odpadních vod - zde má Česká republika vyjednané přechodné období do konce roku 2010. Náklady na tuto oblast se odhadují na 60 - 70 mld. Kč.


1. Podrobnosti k vybraným projektům s podporou fondů EU:

PLZEŇSKO:
Evropská unie podpoří nákladné ekologické projekty v regionu téměř dvěma miliardami korun a přispěje 75 % nákladů na rekonstrukce čistíren odpadních vod několika obcí a na vybudování vodárenských staveb a kanalizace v okrajových částech Plzně.

Přímo Plzeň dostane dotaci přes 39 milionů eur - tedy téměř 1,3 miliardy korun. "Celá akce bude stát asi 1,7 miliardy. Část bude platit ještě ministerstvo životního prostředí a na zbytek si město vezme úvěr u Evropské investiční banky," řekl náměstek plzeňského primátora Miroslav Kalous. Ten prohlásil, že dotace, kterou město z unie získá, je třetí největší dotací svého druhu, kterou unie do Česka dala.

Další velkou dotaci vedle Plzně získají obce sdružené v Mikroregionu Radbuza na projekt Čistá Radbuza. Dotace je určena na stavby kanalizací a revitalizace čistíren odpadních vod. Čistá Radbuza je největší ekologický projekt v Plzeňském kraji a získal zhruba 550 milionů korun z evropského Fondu soudržnosti. Díky nim by se měl vyčistit celý tok Radbuzy od Domažlicka po Plzeň.

Projekt budování čističek a kanalizace se týká měst Dobřany, Stod, Holýšov, Horšovský Týn, Poběžovice a Bělá a obcí Chotěšov, Líně a Zbůch. Celkem vyjde zhruba na 770 milionů korun. "Zbylé peníze půjdou z prostředků obcí a z úvěru, o němž začneme jednat v nejbližších dnech," uvedl starosta Dobřan a šéf mikroregionu Radbuza Jaroslav Sýkora. O část nákladů požádalo sdružení obcí Státní fond životního prostředí. Ten však zatím nerozhodl. Za peníze z Bruselu se začne stavět ještě letos koncem roku, akce mají skončit v letech 2008 a 2009.

Šéf odboru životního prostředí krajského úřadu Vladimír Dlouhý se domnívá, že když bude výrazně čistější řeka Radbuza, zlepší se citelně voda v plzeňské přehradě České údolí.

Jindřich Duras z plzeňské pobočky Povodí Vltavy ale nepředpokládá, že se lidé budou moci v přehradě bez rizika koupat, podle něj samotný projekt výrazně lepší vodu v přehradě nepřinese.

Akce, které v Plzeňském kraji dotuje Evropská unie:
V Plzni: Vodárenský soubor Vinice, Vodárenský soubor Lobzy, Kanalizace Radčice, Křimice, Výstavba zádržných nádrží Bolevec a Gera, Odkanalizování Valchy
V mikroregionu Radbuza: Dobudování kanalizační sítě a rekonstrukce čistíren odpadních vod v Dobřanech, Stodě, Holýšově, Horšovském Týně, Poběžovicích, Bělé nad Radbuzou, Chotěšově, Líních a Zbůchu.

KARLOVARSKO:
Karlovy Vary, Ostrov, Horní Slavkov, Chodov, Nová Role a Jáchymov získají na regionální vodohospodářský projekt od Evropské komise dotace ve výši šest milionů tři sta šedesát tisíc eur, to je něco přes dvě stě milionů korun. Dotace od Evropské unie by měly pokrýt asi 73 procent nákladů. "Přesné částky ani termíny ještě ale nemáme potvrzeny, protože oficiální písemné informace obdržíme v nejbližších dnech," sdělil nám technický náměstek karlovarských Vodáren a kanalizací Zdeněk Frček.

"Krajský úřad hrál v celém řízení spíše roli poradce, partnerem pro komisi byly Vodárny a kanalizace nebo Vodohospodářské sdružení obcí," řekl tiskový mluvčí Karlovarského kraje Tomáš Svoboda.

BŘECLAVSKO:
Z Fondu soudržnosti získá Břeclavsko téměř 38 milionů eur na výstavbu vodohospodářské infrastruktury v povodí řeky Dyje. Nositelem projektu je akciová společnost Vodovody a kanalizace Břeclav. "Je to obrovský úspěch. Získali jsme dotaci ve výši sedmdesáti devíti procent celkových nákladů. Je to druhá nejvyšší dotace z projektů na ochranu životního prostředí, kterou Evropská unie poskytla," reagoval na první zprávu o dotaci předseda představenstva břeclavské vodárenské společnosti Jaroslav Parolek. Prostředky z Fondu soudržnosti jsou určeny na dopravní infrastrukturu a na díla sloužící ochraně životního prostředí. Jednotlivé projekty procházely složitým schvalovacím řízením. "Na projektu pracoval tým lidí dva a půl roku. Letos se musí uskutečnit výběrová řízení a na přelomu let 2005 - 2006 začneme s realizací jednotlivých vodohospodářských staveb. Projekt bude ukončen v roce 2007," dodal Jaroslav Parolek. Projekt se konkrétně týká více jak deseti obcí v okrese Břeclav. Řeší rekonstrukci a výstavbu nových zařízení v oblasti odpadních vod v Břeclavi, Mikulově, Hustopečích, Velkých Pavlovicích, Valticích, Podivíně, Kobylí, Lednici a Pohořelicích. Součástí je i řešení pitné vody v Lednici a na Mikulovsku. Z více jak miliardové dotace se bude hradit také rekonstrukce úpravny vody v Lednici a úprava okolních pramenišť, stejně jako propojení skupinového vodovodu Lednice a Novosedly. "Nám zbývá dofinancovat jedenadvacet procent. Požádali jsme o dotaci se Státního fondu životního prostředí ve výši osmi procent a o zbývajících třináct procent se adekvátně podělí společnost Vodovody a kanalizace s obcemi, kterých se investice týkají," sdělil Rovnosti Jaroslav Parolek. I když Evropská komise poskytla Břeclavsku velmi vysokou dotaci, přesto zbývá na vodárenskou společnost a obce ještě asi 200 milionů korun, kterými se musí na investici spolupodílet.

ŠUMPERSKO:
Největší investiční akci ve své historii odstartuje na jaře obec Bludov na Šumpersku. O výstavbu ČOV usiluje obec se 3000 obyvateli již několik let. Předpokládané náklady na výstavbu dosahují 150 miliónů korun. Koncem roku 2004 obec získala dotaci z ministerstva životního prostředí, která dosahuje 85 procent nákladů na realizaci projektu. Státní dotace je spolufinancována z prostředků Fondu soudržnosti Evropské unie. Zbývajících 15 procent nákladů pokryje úvěr, který si obec na akci vezme.

"Získali jsme dotace v takové míře, o jaké se nám dříve ani nesnilo," zhodnotil výši dotací starosta Bludova Pavel Ston.

Nyní musí tamní radní co nejdříve vybrat dodavatele stavby, aby mohly na jaře odstartovat práce. Objekt čistírny má stát v polích mezi Bludovem a Postřelmovem. Obec počítá s tím, že se na kanalizační řad připojí nejméně 818 domů. Vedení radnice hodlá obyvatele motivovat k připojení. Jednak slibuje, že zajistí zpracování projektové dokumentace ke každé soukromé přípojce a vyřídí stavební povolení, a jednak zajistí i položení a napojení přípojky na náklady obce. Lidé si tak sami musí pouze vykopat příkop.

Celá výstavba by měla skončit do konce roku 2006. "Čistírna i kanalizace pak zůstanou ve vlastnictví obce. Tím pádem si můžeme diktovat vlastní ceny vodného, které podle mého předpokladu budou podstatně nižší," uzavřel starosta.

BEROUN:
Na záměru rozšíření kanalizační sítě v aglomeraci Berouna a Králova Dvora pracovalo město Beroun několik let. Příspěvek EU 8046 tisíc eur pokryje 65 % celkových předpokládaných nákladů ve výši zhruba 410 milionů korun. Zbývající část pokryjí veřejné zdroje, což je rozpočet Středočeského kraje, města Berouna i Králova Dvora a Státní fond životního prostředí. V současné době se zpracovává dokumentace pro tendrové řízení. Ta bude sloužit jako podklad pro výběr firem, které budou zajišťovat výběrová řízení na dodavatele. Se zahájením stavby město počítá v druhé polovině letošního roku. Dostavba a výstavba stokových sítí ve 23 tisícové aglomeraci Berouna a Králova Dvora by měla být dokončena do 18 měsíců od zahájení stavby. Během této doby bude vybudováno celkem 16 kilometrů kanalizace. Nově odkanalizovány budou berounské lokality Cibulka, Zavadilka a Jarov. Rozšíření kanalizační sítě umožní další budoucí rozvoj také v oblasti Velkého sídliště, kde v současné době probíhá rozsáhlá bytová výstavba. Přínosem bude i pro Králův Dvůr a jeho část Zahořany, které se na kanalizaci připojí. Na berounskou čistírnu odpadních vod se tak bude moci nově napojit dalších sedm tisíc uživatelů. V současné době je její kapacita využita jen ze sedmdesáti procent. Parametry moderního zařízení umožňují napojení až 36 780 uživatelů.


2. Příklady plnění závazků jen s podporou státu:

Kombinací úvěrů a dotačních titulů hodlá v letošním roce financovat přípravy na vybudování obecní kanalizace a vodovodu radnice ve dvou místních částech Přerova - v Čekyni a Penčicích. Oběma stavbám musí kvůli žádostem o dotace předcházet pořízení čistírny odpadních vod. Sdruženou investici odborníci odhadují na 80 milionů korun. Projekt musí být rozložen na několik let a zároveň musí radnice žádat o peníze na ministerstvu zemědělství (MZe) stejně jako na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Ministerstvo zemědělství dotaci na obecní vodovod a kanalizaci podmínilo fungující čistírnou odpadních vod. Na čističku Přerov ale potřebných deset milionů momentálně také nemá, proto se uchází o podporu u SFŽP. Protože ten poskytuje finanční injekce na budování čističek jen pro obce nad dva tisíce obyvatel, a v Čekyni i Penčicích žije dohromady pouze asi osm set lidí, žádá radnice státní podpůrný fond o výjimku. Čistička vyjde na deset milionů, čtyřicet procent musí hradit město.


3. Jsou i projekty, které zatím neuspěly:

OLOMOUCKO:
Obec Velký Týnec na Olomoucku musí odložit výstavbu kanalizace, jejíž zahájení plánovala na duben. Neuspěla s žádostí o čtyřicetimilionovou dotaci z evropských strukturálních fondů. Projekt předloží znovu v červnu. Pokud uspěje, zahájí stavbu kanalizace pro šest set obyvatel na podzim.

"Komise měla výhrady k tomu, že jsme nedostatečně zhodnotili dopad stavby na životní prostředí. Na dokumentaci budeme pracovat a podáme ji znovu. Prohráli jsme jednu bitvu, ale boj nevzdáváme," řekl starosta Petr Hanuška. Dodal, že při opakovaném neúspěchu se poohlédnou i po jiných dotačních programech. Program Infrastruktura je ale nejvýhodnější. Pokryje 75 procent nákladů, deset procent zaplatí Státní fond životního prostředí a zbytek obec.

Obec musí splnit požadavek EU, která ukládá obcím povinnost vybudovat kanalizace do roku 2010. Ta má stát celkem 50 milionů korun. Obec letos a v příštím roce na akci věnuje šest milionů korun. Vedle příspěvku z EU počítá i s desetiprocentní podporou Fondu životního prostředí.


4. Další projekty se připravují:

ZLÍNSKO:
Více než půl miliardy korun chce v letech 2006 až 2008 investovat akciová společnost VaK Zlín do budování a rekonstrukce kanalizační sítě a čističek odpadních vod. Do tří let tak budou všechny aglomerace na Zlínsku nad 2000 obyvatel odkanalizovány a napojeny na zmodernizované čističky.

Více než polovinu nákladů se plánuje pokrýt dotacemi. Na Projekt Zlínsko - čištění odpadních vod pro Evropu se počítá s dotacemi z Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí; zbytek pokryjí vlastní zdroje investora. "Tyto peníze se neodepisují a investiční náklady se v cenách vodného a stočného odrazí v sociálně akceptovatelné míře," uvedl předseda představenstva společnosti VaK Zlín Soldán.

Návrh projektu již schválila národní pracovní skupina Fondu soudržnosti. Nyní jej posoudí ještě Státní fond životního prostředí a další orgány státní správy. O přidělení dotace nakonec rozhodne Evropská komise. Investor předpokládá, že v případě jejího přidělení zahájí práce ještě v polovině příštího roku.

Zdroje:
Tisková zpráva Ministerstva životního prostředí, www.env.cz, Anopress, MF DNES, Karlovarské noviny, Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník, Olomoucký den, Plzeňský deník.

Související zprávy:
Cílem obří investiční akce je zachytit a zlikvidovat znečištění splaškovými vodami
Dotace z EU na stavbu kanalizace

 
 
Reklama