Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cílem obří investiční akce je zachytit a zlikvidovat znečištění splaškovými vodami

Na rozsáhlou rekonstrukci kanalizace, vodovodů a ČOV na Jesenicku příspívá EU 60%, 20% stát. Rozdíl v nabídce mezi rivaly je téměř půl milionu eur.

Veřejná mezinárodní soutěž na největší investici v historii Jesenicka vrcholí. Její zadavatel Vodovody a kanalizace již tento týden vybrali vítěze. Než ale zveřejní jeho jméno, musí výběr posvětit stát. Jak uvedl deník Olomoucký den, celkem projevilo zájem o zakázku za téměř půl miliardy korun, v níž je zahrnuta generální oprava čistírny odpadních vod v České Vsi a rekonstrukce a výstavba vodovodních a kanalizačních sítí v Jeseníku, České Vsi, Lipové-lázních a v Bělé pod Pradědem, osm společností. Pouze firma VCES Olomouc a sdružení společností Ingstav, TCHAS a VHS Ostrava však předaly materiály včas.

Rozdíl v nabídce mezi rivaly je téměř půl milionu eur. CES Olomouc požaduje 16 402 046 eur a společenství je připraveno realizovat projekt za 15 924 450 eur. Od středy je již vítěz znám. Šéf projektu ISPA Jan Lón, ze společnosti Vodovody a kanalizace Jesenicka, jeho jméno ale odmítá prozradit. "Zhruba do čtrnácti dnů musí volbu komise schválit náš nadřízený orgán, kterým je Státní fond životního prostředí. Do té doby nemůžeme jméno zveřejnit," sdělil Lón.

Projekt ISPA má na Jesenicku odstartovat příští rok na jaře. Zhotovitel musí do srpna roku 2007 vybudovat nebo zrekonstruovat na šedesát kilometrů kanalizace, téměř pětadvacet kilometrů vodovodního potrubí a opravit čističku odpadních vod tak, aby vše vyhovovalo přísnějším evropským předpisům.

"Cílem této obří investiční akce je zachytit a zlikvidovat znečištění splaškovými vodami," uvedl Lón. To byl také hlavní důvod, proč jeho společnost na realizaci projektu získala šedesátiprocentní podporu z Evropské unie. Dvaceti procenty přispěje stát a zbytek musejí uhradit vodovody a kanalizace.

Zdroj: Anopress. 5.8.2004

 
 
Reklama