Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O slunci a nízkoenergetické výstavbě na letošním Aqua-thermu

Petr Kramoliš, autorizovaný technik z Ostravy, a Ing. Michal Kabrhel Ph.D., asistent na katedře TZB Stavební fakulty ČVUT v Praze patří k přednášejícím na doprovodném programu veletrhu Aqua-therm. V odpovědích na naše otázky naznačili, čeho se jejich přednášky budou týkat.

Petr Kramoliš (přednášející na konferenci "Slunce 2004" - 24.11.2004):

Domníváte se, že dosavadní technická úroveň topenářské techniky může lidem nabídnout jistou "obranu" proti pohybu cen energií?
Pohybu cen topenářská technika nezabrání, pomoci může pouze nabídkou "jisté obrany", která spočívá v šetření energií. Šetření zajistí moderní regulační technika nejlépe adaptabilní. Krátkodobé útlumy u bytových domů jsou problematické, dlouhodobé se vyskytují zřídka.
Daleko větší obranu způsobí izolace budov a používání obnovitelných zdrojů energie, které budou ekologickou daňovou reformou zvýhodněny.

Vaše přednáška se bude týkat tématu: Akumulace tepla ve velkých solárních systémech. Na jedné straně stojí teorie, na druhé praxe. Myslíte si, že teorii v tomto případě lze uvést rychle do praxe?
Ano, jsem přesvědčen, že to stojí pouze na přístupu a vzdělání projektantů a montážních firem. Tuto techniku běžně používáme a to s tuzemskými komponenty.

Proč je využívání solární energie v ČR stále podceňováno a jak by se podle vás měl stát zachovat, aby se solární zisky více využívaly při provozu velkých bytových domů?
Podceňování solární energie vychází z konzervativního myšlení investorů a mnohdy i techniků, kteří se dívají na efekty z krátkodobého hlediska. Chybí zde akceptování dlouhodobé koncepce, kde kromě úspor energií je potřeba připravit postupné využívání obnovitelných energií v míře ekonomického potenciálu.
Pravdou však je, že negativní dopady při využívání fosilních paliv nejsou v jejich cenách započteny, ale platí se ze společných peněz všech občanů. Za tohoto stavu musí stát nerovnováhu vyrovnat dotacemi. Kdyby veškeré externí negativní náklady byly započteny, solární energie bude sama o sobě výhodnější a nemusela by být podporována. Do té doby je to však nutné a je to úloha státu, krajů, bank, obcí a obchodních společností. Tato problematika je široce diskutována a je nemožné ji v krátkosti zcela vystihnout.

Co od letošního ročníku Aqua-thermu očekáváte?
Mimo jiné dobrou účast všech firem včetně těch, které využívají obnovitelné zdroje. Z osobních kontaktů vím, že se většina firem začíná soustředit pouze na Aqua-therm. Dobré by bylo, kdyby byly ukázány i jiné možnosti financování než jen ČEA a SFŽP, které navíc "vysychají".


Michal Kabrhel (přednášející na semináři "Nízkoenergetická výstavba" - 25.11.2004):

Jakého tématu se bude Vaše přednáška týkat a komu bude určena?
Tématem mé přednášky na doprovodném programu veletrhu AQUA-THERM 2004, týkajícím se nízkoenergetické výstavby, budou Obnovitelné zdroje energie. Přednáška se bude týkat obecně těchto zdrojů, budou zde vysvětleny principy využití včetně výhod a nevýhod jednotlivých způsobů. Přednáška má za cíl určité utřídění informací, které mohou mít lidé nezaměření na tuto oblast. Pro odbornou veřejnost pak budou určeny některé podrobnější charakteristiky a technická řešení.

Kdo si u nás může výstavbu nízkoenergetického domu dovolit? Až se dostaneme k nějakým cenovým relacím, vygeneruje se jen určitá skupina lidí, kteří budou mít dost finančních prostředků na pořízení tepelných čerpadel, slunečních kolektorů, energeticky úsporných sanitárních a hygienických zařízení budov atd. Není nízkoenergetická výstavba stále "vysokonákladovou" záležitostí?
Stavbu domu, který se rozumným způsobem staví ke spotřebě energií, si může dovolit podle mého názoru každý, kdo uvažuje o stavbě domu. Nemusí se totiž jednat pouze o dům, jehož technické parametry zasklení a použitý energetický systém lámou rekordy. Jedná se o to energiemi neplýtvat. Koncepčně stanovit, jaké kroky pro úspory energie je možné udělat již v době výstavby nebo rekonstrukce a které udělat až po několika letech provozu v přijatelnější ekonomické situaci. Každý jsme jiný, někdo preferuje nechat si vše udělat najednou a pak mít nižší provozní náklady za cenu vyšší počáteční investice a někdo zvolí cestu postupného dobudování vlastními silami. Pro to druhé je potřeba technické nadšení. Každému zájemci bych doporučil seznámit se s problematikou tohoto druhu budov ať prostřednictvím publikací nebo právě prostřednictvím tohoto semináře. Potom vzít do ruky papír a tužku a rozumně zhodnotit své možnosti, přání a cíle. Ne vše je ale možné vyjádřit pouze ekonomicky. Sem se hodí přirovnání k nákupu automobilu. Základní funkci, totiž dopravit z místa na místo, zvládne téměř každý, ale dopravit bezpečně a spolehlivě při rozumné spotřebě jen některý.

Pokládáte doprovodný program na veletrhu Aqua-therm za přínos, anebo jde jen o sofistikovanou součást této akce, ovšem bez praktického využití teorie?
Domnívám se, že každá akce zaměřená na zlepšení informovanosti laické i odborné veřejnosti je prospěšná. Navíc v posledních dvou letech došlo k poměrně příznivému vývoji v cenách některých zařízení (například solárních kolektorů). Spojení teorie a praxe je často citováno v poněkud negativním kontextu, nicméně je třeba si uvědomit, že velké většině dobrých nápadů teorie předcházela. Proto věřím, že tento program bude přínosem.

 
 
Reklama