Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novelizace zákona o vodovodech a kanalizacích je platná od 5.4.2004

Novelizace zákona upravuje podmínky pro vlastníky vodovodů a kanalizací, zapracovává elektronickou formu dokumentů, ale především nově definuje náležitosti smlouvy o dodávce vody a náležitosti smlouvy o odvádění odpadních vod. Součástí článku jsou také platná směrná čísla roční potřeby vody.

VYHLÁŠKA 428/2001 Sb. Ministerstva zemědělství, kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) byla novelizována vyhláškou č.146/2004 Sb. s účinností od 5.4.2004 (s výjimkou bodu 10, který nabývá účinnosti 1.1.2006).

Změny se týkají:

  • Vymezení pojmů:
    1. Za stavbu pro úpravu vody se pro účely vybraných údajů majetkové nebo provozní evidence považuje i stavba k jímání vody, s případným zařízením na zdravotní zabezpečení vody bez technologie úpravy vody.
    2. Odpovědným zástupcem provozovatele osoba uvedená v povolení krajského úřadu k provozování vodovodu nebo kanalizace (§ 6 zákona),
    3. Referenční metodou měření stanovení principu nebo postupu při stanovení sledovaných ukazatelů surové povrchové vody.


  • Majetkové evidence:
    4. Vybrané údaje z majetkové evidence předává vlastník vodovodu nebo kanalizace příslušnému vodoprávnímu úřadu podle novely v předepsané elektronické formě.
    5. Vlastník vodovodu nebo kanalizace předává vybrané údaje z majetkové evidence tomu vodoprávnímu úřadu podle § 27 zákona, v jehož územní působnosti se vodovod nebo kanalizace nachází. Pokud vodovod nebo kanalizace zasahuje do územní působnosti více vodoprávních úřadů, pak tomu, v jehož územní působnosti se nachází místo nejvyšší roční spotřeby pitné vody nebo z jehož územní působnosti je odváděno nejvyšší množství odpadních vod.
    6. Potvrzení správnosti předávaných vybraných údajů z majetkové evidence se provádí:
    • a) elektronicky opatřené zaručeným elektronickým podpisem statutárního orgánu vlastníka vodovodu nebo kanalizace,
    • b) předáním nosiče dat s vybranými údaji z majetkové evidence potvrzeným statutárním orgánem vlastníka vodovodu nebo kanalizace včetně prohlášení o správnosti předávaných údajů
    • c) předáním vytištěných jednotlivých formulářů vybraných údajů z majetkové evidence s podpisem člena statutárního orgánu vlastníka vodovodu nebo kanalizace.
    7. Soubor vybraných údajů majetkové evidence na území kraje předává krajským úřadům Ministerstvo zemědělství (dále jen "ministerstvo") do konce června za předcházející kalendářní rok.


  • Provozní evidence:
    8. ekviv. body 4., 5., 6. a 7.
    9. V případě, že více vodovodů nebo kanalizací tvoří funkční celek, ve kterém je možno považovat jakost vody za přibližně stejnou, s jedním provozovatelem ve vlastnictví více osob, předávají se vybrané údaje z provozní evidence vodoprávnímu úřadu za tento funkční celek nebo jeho části. Vybrané údaje z provozní evidence předává vlastník funkčního celku s nejvyšší cenou


  • Plánu kontrol míry znečištění odpadních vod a kalů:
    10. Při použití jiné metody pro zjišťování ukazatele míry znečištění odpadních vod musí být prokázáno, že použitá metoda je stejně spolehlivá, nově se uvádí jako příklad rozhodčí analytická metoda podle zvláštního právního předpisu.


  • Obecných technických podmínek měření množství dodané vody.
    11. Není-li vodoměr funkční, určí se množství odebírané vody podle výše předchozího odběru ve srovnatelném období. Jedná-li se o nový odběr, určí se množství odebírané vody podle následného odběru ve srovnatelném období. Došlo-li ke změnám podmínek u odběratele, stanoví se množství odebírané vody podle směrných čísel roční potřeby vody uvedených v příloze č. 12.


  • Technického auditu
    12. Technický audit vodovodu nebo kanalizace uvede z výčtu v zákoně pouze části věcně příslušné podle zadání.
    13. Žádosti o zápis do seznamu technických auditorů se podávají ministerstvu. Součástí žádosti je i souhlas se zveřejněním osobních údajů, údajů o dosaženém vzdělání, soupisu vlastních publikačních prací v oboru, vydaných odborných statí a publikací a popisu dosavadní odborné činnosti spolu s dalšími údaji, které jsou jako doklady součástí žádosti o zařazení do seznamu technických auditorů.
    14. Ministerstvo zapíše do seznamu technických auditorů žadatele, pokud splňuje požadavky stanovené zákonem a je vybrán komisí (§ 38 odst. 5 zákona), každoročně k 30. červnu, následujícímu po vybrání komisí.
    15. Při výběru žadatelů o zápis do seznamu technických auditorů přihlédne komise k soupisu vlastních publikačních prací v oboru, vydaným odborným statím a publikacím a k popisu dosavadní odborné činnosti.


Nově jsou v § 13 definovány

NÁLEŽITOSTI SMLOUVY O DODÁVCE VODY A NÁLEŽITOSTI SMLOUVY O ODVÁDĚNÍ ODPADNÍCH VOD

(1) Smlouva o dodávce vody obsahuje kromě obecných náležitostí tyto náležitosti:

10. určení místa stavby nebo pozemku připojených přípojkou na vodovod,
11. limit množství dodávané vody, včetně množství určujícího kapacitu vodoměru nebo profil přípojky,
12. způsob zjišťování množství odebírané vody, včetně požadavků na odběratele z toho vyplývajících (např. požadavky na umístění vodoměru, osobní účast při odečtu),
13. jakost dodávané vody,
14. způsob stanovení ceny a způsob jejího vyhlášení,
15. způsob fakturace, včetně případných záloh, a způsob plateb,
16. v případě, že vlastník vodovodu je odlišný od provozovatele, rozsah jejich odpovědnosti ve vztahu k odběrateli v souladu se smlouvou podle § 8 odst. 2 zákona,
17.dobu plnění.

(2) Smlouva o odvádění vypouštěných odpadních vod obsahuje kromě obecných náležitostí tyto náležitosti:

  • určení místa stavby nebo pozemku připojené přípojkou na kanalizaci,
  • přípustné míry množství a znečištění vypouštěné odpadní vody,
  • výpočet množství srážkové vody,
  • způsob zjišťování množství odváděných odpadních vod,
  • možnost uplatnění snížení množství odváděných odpadních vod, včetně dodavatelem uplatňovaného způsobu výpočtu snížení (§ 19 odst. 7 zákona),
  • míru a bilanci znečištění vypouštěných odpadních vod,
  • způsob stanovení ceny a způsob jejího zveřejnění,
  • způsob fakturace, včetně případných záloh, a způsob plateb,
  • v případě, že vlastník kanalizace je odlišný od provozovatele, specifikaci jejich odpovědnosti ve vztahu k odběrateli v souladu se smlouvou podle § 8 odst. 2 zákona,
  • dobu plnění

Důležitou součástí jsou již v předešlé legislativě uvedená směrná čísla roční potřeby vody

 
 
Reklama