Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ROZUMÍME SI?? ROZUMÍME SI!!

VÝZVA * VÝZVA * VÝZVA

Vážení čtenáři portálu TZB-info a časopisu Alternativní energie,

obnovitelné zdroje energie se pomalu ale jistě stávají nedílnou součástí našeho života. Někdo v jejich poznávání teprve začíná, někdo je již dál, někdo už je specialistou a může své poznatky a zkušenosti předávat ostatním. Pokud bychom je srovnali např. s automobilismem (který je při našem poznávání světa téměř na konci), silně pokulhávají. Typy aut a jejich základní prvky znají už malé děti a všeobecná národní vzdělanost v tomto oboru (bohužel i na úkor některých důležitějších znalostí např. chování lidí, sociologie, ochrana životního prostředí) patří ke znaku doby. Automobily mají stoletý náskok, zaplavily svět a není naděje, že by nastala alespoň jejich nějaká redukce.

V rámci záchrany světa nám obnovitelné zdroje energie velmi pomohou a v řadě zemí už pomáhají. Musíme se však naučit je využívat a s nimi žít, což se za nějakou dobu stane také samozřejmostí. Přejme si však, aby to trvalo podstatně méně než vzpomínaných 100 let.

Velký problém vidíme v zavádění nového názvosloví. Znalé např. mrzí, když neznalí nazývají fotovoltaický panel kolektor. A navíc třeba rozlišují sluneční nebo solární. Je jim jedno, jestli to velké lesklé na střeše vyrábí teplou vodu, teplý vzduch nebo okamžitě elektrickou energii. Mnozí to chtějí také, protože o tom četli, viděli na výstavě nebo u sousedů. Když si chceme něco pořídit, měli bychom to umět správně pojmenovat a pár správných slov charakterizující výrobek a jeho činnost znát.

Abychom pomohli zavádět toto nové a neustále se vyvíjející názvosloví a současně i tímto způsobem pomohli v zavádění těchto obnovitelných zdrojů energie i jejich technologie využívání do praxe, domluvili jsme se s redakcí časopisu Alternativní energie, kde mají s tímto názvoslovím největší problémy i zkušenosti.

Na portálu TZB-info i na stránkách AE otevíráme půlroční diskuzi (do konce října 2003), ve které se budeme na těchto názvech domlouvat, co už je zažité, co má dvojí výklad a co třeba navrhujeme za nové slovní pojmenování. Bylo by vhodné diskutovat vždy v té správné kolonce obnovitelné energie, abychom koncem roku mohli vše setřídit a požádat Ústav pro jazyk český o posouzení. Pokud obdržíme "požehnání", umístíme toto odsouhlasené názvosloví obnovitelných zdrojů energie na našem portálu trvale a nabídneme ho k využívání školám, redakcím časopisů, státním institucím z oblasti stavebnictví, energetiky a životního prostředí. V rámci potřeby ho můžeme stejným způsobem postupně v čase doplňovat. Tak se maximálně přiblížíme názvu výzvy a současně pomůžeme zlepšovat životní prostředí nám všem.

Samozřejmě bychom velmi uvítali, kdyby se k našemu nápadu připojily další organizace a subjekty, kterým nejednotnost v názvosloví při jejich činnosti vadí a způsobuje problémy. Rádi je přijmeme jako partnery této iniciativy.

Prakticky bude diskuze organizována tak, že v časopisu AE i na internetovém portálu TZB-info budou postupně publikovány samostatné příspěvky, které budou popisovat rozdílné názvy k jednomu pojmu včetně porovnání s používanými termíny v němčině a angličtině. Na portálu TZB-info bude pak každý mít možnost vyjádřit svůj názor na to, který z názvů by měl být doporučen k používání. Pokud diskuze přinese nějaké výsledky, budou publikovány v Alternativní energii, na portálu TZB-info a nabídnuty k publikaci všem dalším partnerům.

 
 
Reklama