Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Celkem 14 osobností se stalo novými laureáty Řádu Vavřínu

Mezi letošními laureáty Řádu Vavřínu 2017 byl i Ing. Cyril Svozil, majitel a jednatel společnosti Fenix Group a.s., která byla jmenována jako výrobce kompletního sortimentu elektrického vytápění pro obytné domy, kanceláře, ale i do průmyslových a zemědělských objektů. V poslední době je ale společnost často zmiňována i v souvislosti s výzkumným úkolem a pilotním projektem administrativního centra v Jeseníku, do kterého firma vložila zhruba 15 miliónů Kč.

Řádem Vavřínu podnikatelé vyjadřují uznání a respekt významným osobnostem a podnikatelským subjektům za jejich práci.

„Podmínky pro podnikání nejsou v naší zemi bohužel v mnoha ohledech ideální. O to více mě těší, kolik skvělých příběhů a úspěšných lidí Česká republika má," poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý před 400 hosty z řad podnikatelů, manažerů firem, představitelů státní správy a osobností veřejného života.

Řád Vavřínu udělovaný Hospodářskou komorou zohledňuje celoživotní dílo, společenský dopad i třeba mezinárodní přesah. Řád je udělován také osobnostem, které hrdě reprezentují a významně podporují zemi, či osobnostem, jež vytváří nadčasové hodnoty. Mezi laureáty tohoto ocenění patří například Jiří Rückl, Cyril Höschl, Jiří Bartoška, Věra Čáslavská či Dana Drábová.

Akce Hospodářské komory a C.O.T. media s.r.o. se konala pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana, předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka a starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého

Mezi letošními laureáty Řádu Vavřínu 2017 byl oceněn za významné podnikatelské úspěchy i Ing. Cyril Svozil, majitel a jednatel společnosti Fenix Group a.s.

Cyril Svozil je majitelem a jednatelem úspěšné společnosti Fenix Group a.s., která vyrábí kompletní sortiment elektrického vytápění pro obytné domy, kanceláře, ale i do průmyslových a zemědělských objektů. Své výrobky vyváží do 65 zemí z celého světa.


Laureáti Řádu Vavřínu 2017. Ing. Cyril Svozil uprostřed
Mezi dalšími letošními vyznamenanými byli:
Beneš Daniel, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ a.s., Bílá Lucie, zpěvačka, Binar Jan, CEO společnosti McCann Erickson Prague, Blažek Zdeněk, majitel společnosti REPLAST holding, spol. s r.o., Diviš Martin, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Kooperativa pojišťovna, a.s., Dlouhý Oliver, zakladatel a generální ředitel společnosti Kiwi.com, Dospiva Marek, spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments, Fištejn Jefim, publicista, esejista a scenárista, Hála František, předseda představenstva společnosti TESLA a.s., Chmela Petr, spoluzakladatel a spolumajitel společnosti Tescoma, Mařík Vladimír, vědec, Svoboda David, sportovec, Zitko Jan, předseda představenstva a zakladatel společnosti ALUKOV a.s..

Fenix Group a.s. - nejen elektrické vytápění

Při předávání letošních Řádů Vavřínu byla uvedena společnost Fenix Group a.s. jako výrobce kompletního sortimentu elektrického vytápění pro obytné domy, kanceláře, ale i do průmyslových a zemědělských objektů. V poslední době ale stejně často slýcháme společnost ve spojení s výzkumným úkolem a pilotním projektem administrativního centra v Jeseníku.

Office centrum Jeseník - zhruba 15 miliónů korun investoval před časem Fenix do unikátního pilotního projektu.

Navrhovaný koncept uvažuje s využitím budov, vybavených bateriovým úložištěm, jako aktivních prvků energetické distribuční sítě. Pilotní projekt, spuštěný společností FENIX v červnu 2016, má za úkol otestovat v praxi možnosti a způsoby využití a ovládání takového objektu.

Rozhovor s Ing. Cyrilem Svozilem jsme natáčeli při příležitosti otevření nového Office centra v Jeseníku:


Společnost Fenix z Jeseníku spolu s odborníky na energetiku vyprojektovala a také postavila unikátní Office Centrum, které funguje jako aktivní součást energetické sítě. A první výsledky ukazují, že myšlenka na vybudování budovy s téměř nulovou spotřebou energie byla správná.

"Ukázalo se, že je nesmírně důležité softwarově koordinovat činnost všech technických systémů – stínění-ventilace s rekuperací, topením, chlazením, a jejich správné nastavení. Například nastavené venkovní stínění oken úspěšně zamezovalo využití tepelných zisků z oslunění budovy. Proto muselo docházet k úpravám nastavení a prakticky až od prosince 2016 je budova provozována ve stabilním režimu a beze změn," říká v rozhovoru Ing. Cyril Svozil a pokračuje:
"Pouhá přítomnost lidí a zapnutých přístrojů snižovala v zimě energetickou potřebu v jednotlivých prostorách až o polovinu."

 
 
Reklama