Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česko loni nedočerpalo z evropských fondů 12 miliard korun.

To je o dvě miliardy víc, než byly původní odhady z poloviny roku. Prohlásila to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na Žofínském fóru.

O další desítky miliard korun může Česko přijít za letošek. "Za loňský rok jsme nedočerpali 12 miliard korun, to je definitivní," řekla na Fóru paní ministryně. O tom, jaká ztráta Česku hrozí letos, bude prý jasno po analýze v lednu.
"Na začátku příštího roku plánujeme revizi stanovených opatření s cílem efektivně dočerpat maximum prostředků evropských fondů v programovém období 2007–2013," uvedla dále paní ministryně.

Novela zákona o veřejných zakázkách v březnu 2015

Ministryně Šlechtová řekla, že se k prvnímu lednu nestihne schválit novela zákona o zadávání veřejných zakázek, ačkoli jeho stávající znění nemá na čerpání finančních prostředků z evropských fondů právě pozitivní vliv. Ministerstvo totiž poslalo novelu do sněmovny pozdě.
"Snažím se o to, aby novela platila nejdéle od března 2015," prohlásila ministryně Šlechtová.

Novela reaguje na největší nedostatky současného zákona.

Zadavatelům má při hodnocení nabídek v tendrech umožnit zhodnotit více kritérií a nezaměřovat se pouze na nejnižší cenu. Umožňuje například více zohlednit zkušenosti a předchozí praxi předkladatele nabídky. Zadavatelé také nebudou muset opakovat výběrové řízení, pokud obdrží pouze jedinou nabídku. Mění se i podmínky pro odvolávání neúspěšných zájemců o zakázku k antimonopolnímu úřadu, které má odstranit obstrukční jednání neúspěšných firem.

Jenže po jednání poslaneckých výborů je jasné, že novela jen tak lehce neprojde. Poslanci totiž na rozdíl od MMR jako předkladatele požadují, aby se limit víceprací zvýšil ze současných 20 na 50 %. To by v praxi znamenalo, že se cena veřejné zakázky může zvýšit až o polovinu vysoutěžené ceny. Ministerstvo se však podobným změnám brání.

 
 
Reklama