Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pavel Vrba: Prodej automatických kotlů na hnědé uhlí akceleroval již v srpnu

TZB-info: Letos už potřetí si musejí Češi zvykat na nové ceny plynu. Tentokrát ale přichází opravdový cenový šok. Po nárůstu cen o 4,5 procenta od července zvyšuje od října Energetický regulační úřad ceny domácnostem v průměru o 17,4 procenta, nejvíce na jižní Moravě, nejméně v západních Čechách. Plyn je nejdražší v historii. Zatímco například v lednu 2002 stál jeden kubík plynu 8,82 koruny, od října za něj domácnosti zaplatí už 10,60 Kč. To znamená výdaje navíc v řádu stokorun až tisíců - záleží na tom, jak moc domácnost plyn využívá. Očekávalo se přitom ještě větší zdražení, až o 25 procent. Mluví se o dalším zdražení od ledna 2006. Jak se tento vývoj projevuje v zájmu o Vaše kotle na tuhá paliva?

Pavel Vrba: Již od počátku roku jsme zaznamenali zvýšený zájem o nákup automatických kotlů, lidé přestali věřit různým prohlášením a jsou nuceni se chovat tržně, tzn. hledají alternativy cenově dostupného topení. Letošní prodej automatických kotlů akceleroval již v srpnu a obávám se, že v listopadu nebudeme mít co prodávat, neboť poptávka převýší nabídku. Jelikož se o zvýšení ceny plynu v odborných kruzích hovoří již delší dobu, zdražení nás - výrobce uhelných automatů - příliš nepřekvapilo. Další růst cen plynu je myslím logický a úvahy o nějakém velkém zlevňování nejsou příliš reálné.

TZB-info: Hnědé uhlí je bez nadsázky strategickou energetickou surovinou pro Českou republiku i země Evropské unie. Zatímco zásoby ropy a zemního plynu jsou omezené na 40 až 50 let, zásoby uhlí přesahují horizont 100 let. Mohou tak pomoci pokrýt energetické potřeby státu v období přechodu od ropy a zemního plynu k jiným zdrojům energie a novým způsobům výroby elektrické energie. Jendou z předností hnědého uhlí jako domácí suroviny je nejvyšší cenová stabilita, ale častou výhradou je zastaralá představa o malém komfortu vytápění. Jak bylo ukázáno v článku opak může být pravdou. Jak velkou úlohu při rozhodování podle Vás hrají špatné a zastaralé informace? Vidíte posun v informovanosti nebo hlavní roli hraje cena paliva?

Pavel Vrba: Myslím si, že informací o moderním spalování uhlí je stále nedostatek, lépe řečeno, není cítit přílišný zájem tyto informace šířit. Lidé si tedy sami hledají cesty jak takové informace získat. Na výstavách se tak setkáváme s lidmi, kteří si koupili litinové kotle na koks a černé uhlí a spalují v nich uhlí hnědé. Výsledkem jsou zadehtované kotle, přikládání několikrát denně, intenzivní kouř z komína a tedy nespokojený uživatel. Výhodu však spatřují v tom, že jim takový kotel vydrží hodně dlouho, ale...

Je třeba říci, že spalování plynu, topných olejů atd. je pohodlné, regulovatelné a čisté, ale je pouze pro určitou příjmovou skupinu obyvatelstva. Avšak i lidé s nižšími příjmy potřebují topit a pokud možno ekologicky a také komfortně.

TZB-info: Myslíte, že si laik dokáže vybrat kotel sám bez pomoci odborné firmy? V čem mu může odborné poradenství být ku prospěchu?

Pavel Vrba: Laik se obvykle snaží vybírat kotel dle doporučení souseda či známého, který daný výrobek sám používá, informace jsou tak nejobjektivnější. U odborných poradenských firem bývá problém v tom, že se každá snaží více či méně prosazovat určitý druh technologie. Naše firma se snaží poskytovat informace komplexně, tzn. začít stanovením potřeby tepla, zadáním hodnoty potřeby tepla např. pro rodinný dům do tabulky na serveru TZB-info, stanovit typ topného média, roční spotřebu a cenu a následně kotel. Samozřejmě uprostřed Prahy těžko budu topit tuhými palivy, zde je výběr topení poměrně malý. Toto je výhoda zejména menších měst či vesnic. Na takové otázky by měly odpovědět nezávislé energetické studie, já jsem poměrně závislý a to i to přiznám.

TZB-info: Máte v souvislosti s aktuální situací nějakou speciální nabídku?

Pavel Vrba:Ano, mírně zdražujeme kotle. Ale zaručujeme levné a přesto pohodlné vytápění s možností využití kvalitní a moderní regulace.

TZB-info: S očekávaným dalším zdražováním zemního plynu i elektřiny začátkem příštího roku bude úspora při využití tuhých paliv narůstat. Nicméně je celá řada rodinných domů, které pod vlivem dotací na plynofikaci mají poměrně nové plynové kotle. Někteří ekonomičtí experti se již nechali slyšet, že cena zemního plynu půjde do 5 let zase dolů. Jak vidíte budoucnost Vy? Komu se vyplatí zapomenout na nedávnou plynofikaci?

Pavel Vrba: Úvahy, že cena zemního plynu půjde dolů je zajímavá, ale já osobně bych na tento tip peníze nevsadil. Osobně nepředpokládám pokles cen plynu, zejména když si porovnám, o kolik vyšší jsou ceny plynu v sousedních státech, které se připojily k EU v roce 2004, i v celé EU. A komu se vyplatí zapomenout na nedávnou plynofikaci? Já jsem zastáncem rozumných řešení - kombinací - tzn. kotel na tuhá paliva a plynový kotel, kotel na elektřinu a olej, popř. dálkové teplo, apod. Výběr záleží pouze na množství peněz, které jsem ochoten zaplatit za typ dodaného tepla, tzn. za určitý komfort.

TZB-info: Budeme-li rekapitulovat - jaké jsou tedy hlavní informace pro úvahy o pořízení kotle na tuhá paliva?

Pavel Vrba: Já z přirozených důvodů doporučuji pouze automaty na hnědé uhlí. Nízká cena za vyrobené teplo cca 0,35 Kč/kWh. Téměř nekouřící komín. Přikládání 1 x za 1 - 3 dny. A s malou elektrocentrálou jsem nezávislý na dodávce elektřiny. Takže když v zimě v -20°C přijde např. vichřice a bude přerušena dodávka el. proudu, já budu mít doma stále teplo.

TZB-info: Děkuji za rozhovor.


 
 
Reklama