Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění uhlím může být ekologické, levné i pohodlné

Levně, ale také pohodlně a ekologicky lze topit hnědým uhlím. Trik je v tom, jak jej kvalitně spálit. Automatické kotle to dovedou. Kotel vydrží pracovat i více než tři dny s jednou násypkou paliva. Stálou teplotu udržuje termostat. Tyto kotle lze využít nejen k běžnému vytápění, ale také pro potřeby podlahového vytápění, pro teplovzdušné jednotky, ohřev bojlerů, bazénů, záložní zdroje a další.

Jedenkrát za den při plném výkonu a jedenkrát za tři dny při sníženém výkonu se násypka kotle naplní hnědým uhlím, vybere popel a více obsluhy kotel nevyžaduje. Automatický rošt kotle si sám nastaví ideální poměr mezi vzdušným kyslíkem a uhlím a spaluje nejefektivněji, jak to jde. "Tím je kotel šetrný k životnímu prostředí. Stálou teplotu udržuje termostat. Je to velmi pohodlné," uvedla ředitelka společnosti Lenka Vrbová.

K vytápění uhlím se vrací řada českých domácností i podnikatelských subjektů. Jejich počet zvyšuje každá úprava cen plynu a elektřiny, považovaných za ekologická paliva. Protože už dříve do ochrany životního prostředí investovali, například při plynofikaci svých domků, teď vybírají kotle na uhlí většinou podle ceny, kterou zaplatí za vyrobené teplo. "Naše kotle pro rodinné domky jsou proti těm obyčejným dražší. Jenže pořizovací náklady se rychle vrátí," tvrdí Vrbová. Provoz automatického kotle přijde ročně na přibližně 13 tisíc korun. Vytápění klasickým kotlem na uhlí je o několik tisícovek dražší z důvodu nižší účinnosti a obtížné regulovatelnosti. Teplem ze zemního plynu se členové domácnosti ohřejí za přibližně 30 tisíc Kč/rok a propanem za 60 tisíc za rok.

Pokud šetrnost k životnímu prostředí zákazníky nepřesvědčí, jsou ještě další argumenty pro vyšší počáteční investici. Prvním je nejlevnější vytápění a druhým pohodlí. Nezanedbatelnou výhodou kotlů jsou dlouhé pauzy pro obsluhu. Kotel vydrží pracovat i více než tři dny s jednou násypkou paliva. Majitelům domku tedy nehrozí, že se probudí do ledových místností. A pokud odjíždí na víkend na chalupu, mohou se vrátit do příjemně vytopeného domku. Nebo naopak je možné ponechat temperovat chalupu v průběhu pracovního týdne a vrátit se do nevymrzlé chalupy na konci týdne. K tomu postačí, aby do automatického kotle před odjezdem nasypali palivo.

Výrobce automatických kotlů, do kterých je doporučováno kvalitní tříděné hnědé uhlí Ořech II z produkce Severočeských dolů a.s., se nezaměřuje pouze na domácnosti, vyrábí kotle v celé škále výkonů vhodné pro hotely, průmyslové objekty, školy, ale i sídliště či obce. S takovými výrobky není problém postavit kotelnu až do výkonu 3 MW. Velkým úspěchem byl vývoj a poté využití kotlů na spalování směsného paliva, tzn. biomasy v kombinaci s hnědým uhlím. Všechny typy kotlů mají atest dle evropské normy ČSN EN 303-5, protože spolehlivě plní emisní limity a vysokou účinnost spalování.

Není bez zajímavosti, že v Německu se do budoucnosti připravuje otevření hnědouhelného dolu a původní obyvatelé dostanou od těžební společnosti náhradou nové odpovídající bydlení. Uhlí zřejmě bude i v Evropě stále žádaným zdrojem energie.




Řešení: Kotel na hnědé uhlí

V posledních letech se opět začínají prosazovat kotle na hnědé uhlí, a to jak v domácnostech, tak i v průmyslových objektech a centrálních výtopnách.

Zejména poslední zdražení plynu zájem o automatické kotle na hnědé uhlí ještě více akcelerovalo. Ke zvýšenému zájmu říká Ing. Lenka Vrbová, Ph.D., ředitelka firmy Ekoefekt, a.s., která u nás kotle na hnědé uhlí vyrábí:

Paní ředitelko, proč je tak velký zájem právě o kotle na hnědé uhlí?
Odpověď je jednoduchá - nízká cena za teplo na úrovni cca 0,35 Kč/kWh. Navíc jednoduchá a pohodlná obsluha, přikládání i 1 x za 3 dny. A v případě, že v létě kotel vytápí pouze bojler, stačí přiložit dokonce 1 x za týden. Z těchto údajů vyplývá, kolik zaplatíme za ohřev TUV v bojleru elektřinou nebo automatem na uhlí! Čas také prokázal potřebnost a vhodnost vytápění, které umožňuje ekologicky a pohodlně topit uhlím. Proto naše společnost vyrábí výkonovou řadu kotlů, které pokrývají širokou oblast využití, od výkonů pro rodinné domy (cca 25 kW) až po průmyslové, případně komunální kotelny (3 MW).

Kromě této zcela jednoznačné odpovědi jsme se od Ing. Vrbové dozvěděli ještě další zajímavosti, které lze shrnout do následujícího srovnání:

Hlavní nedostatky starých uhelných typů kotlů:
  • malá účinnost spalování - cca 60 %
  • obtížná regulovatelnost
  • nutnost časté obsluhy - kontrola kotle i doplňování paliva
  • neekologické spalování nejen uhlí, ale i odpadů
Výhody moderních kotlů:
  • Kotel produkuje v daném okamžiku jen nutné teplo z hlediska potřeby v objektu. Na rošt se přivádí pouze optimální vrstva paliva, která dokonale a efektivně shoří.
  • Automatický provoz nevyžaduje soustavnou pozornost a kvalita spalování je zachovávána po celou dobu topné sezóny.
  • Nízké provozní náklady na vytápění a ohřev TUV (cca 0,35 Kč/kWh).
  • Automatická regulace kotle srovnatelná s kotli plynovými a vysoký komfort obsluhy.
  • Účinnost moderních automatických kotlů přesahující 80 %.
  • Široké využití nejen k běžnému vytápění, ale také pro potřeby podlahového vytápění, pro teplovzdušné jednotky, ohřev bojlerů, bazénů, záložní zdroje a další.
A na závěr ještě jedno doporučení ředitelky firmy Ekoefekt, a.s., Ing. Lenky Vrbové, Ph.D.:
Dosud stále ještě používané levné klasické kotle na uhlí, ve kterých je možné pálit vše včetně odpadků, jsou mnohem větším zlem pro čistotu ovzduší v obcích než moderní ekologické kotle na hnědé uhlí.
Proto obce, které chtějí pomoci občanům s nákupem kvalitních automatických uhelných kotlů v současné době, poskytují příspěvky ve výši 10 - 15 tis. Kč na zakoupení ekologických kotlů na hnědé uhlí.
 
 
Reklama