Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FOR ARCH 2017 udělil GRAND PRIX, redakce TZB-info se ptá oceněných

Ocenění GRAND PRIX udělila porota 5 ze 46 přihlášených exponátů. Dalších 6 získalo čestné uznání.

Předsedou poroty byl prof. Ing. Karel Kabele, CSc. z Katedry TZB Fakulty stavební ČVUT v Praze, členy poroty byli Ing. Ladislav Brett z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Pavel Košnar, předseda Asociace bazénů a saun České republiky a nezávislí odborníci Ing. Vladimír Galád a Ing. Zdeňek Lyčka.
Porotci hodnotili technické parametry, netradiční nápad, mimořádnou kvalitu v poměru k ceně, materiál, ekologické hledisko, energetickou úspornost i možnosti uplatnění na trhu.

GRAND PRIX FOR ARCH 2017


Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. za Koncept cihlového domu budoucnosti e4, tedy za koncept výstavby cihlových budov splňující požadavky na energetickou náročnost, ekonomii, ekologii a uživatelsky přátelské vnitřní prostředí.

  • O výrobku:
    Wienerberger cihlářský průmysl v letošním roce do soutěže GRAND PRIX přihlásil ucelený koncept moderního bydlení. Rodinný dům postavený dle principů e4 představuje komfortní domov, který je ekonomicky výhodný, energeticky efektivní, ekologický, estetický a zdravý. Koncept e4 představuje vizi společnosti Wienerberger pro ekologické a do budoucna orientované moderní bydlení z pálených stavebních materiálů – cihelného systému Porotherm, střešní krytiny Tondach a případně lícového zdiva Terca. Cílem je zvolený projekt nejen postavit, ale i monitorovat jeho provoz, aby bylo doloženo jeho fungování.
  • TZB-info: Jste jediným oceněným, který neměl pro porotu fyzický výrobek, ale koncept. V čem je unikátní, co porotu oslovilo?
    Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.:

    Wienerberger tímto projektem představuje své ucelené řešení pro bydlení v domech s keramickou obálkou po roce 2020, jeho výhody a vysoký komfort bydlení,“ shrnuje Ing. Kamil Jeřábek, místopředseda představenstva společnosti Wienerberger cihlářský průmysl a. s. Idea konceptu e4 je reprezentována čtyřmi hlavními výhodami tohoto řešení, a to energetickou efektivností a ekonomickou výhodností, ekologickým provedením a emocemi ve smyslu individuální architektury a zdravého bydlení. „Na jaře 2018 odstartujeme stavbu prvního e4 domu, který proběhne pod dozorem celé řady stavebních a energetických expertů,“ dodává Ing. Jeřábek.
    Dům e4 postaví společnost Wienerberger na klíč v kategorii energetické náročnosti budovy - dům s téměř nulovou spotřebou energie. Autorem projektu prvního e4 domu je Ing. arch. Bohumil Brůža.

  • TZB-info: Na slavnostním předávání GRAND PRIX jste uváděli, že hledáte rodinu, která by se do výstavby s vámi pustila? Jak ji budete vybírat?
    Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.:

    Ano, umožnili jsme jedné šťastné rodině, pořídit si dům postavený dle konceptu e4 za velmi výhodných podmínek. V současné době budeme vybírat z došlých vyplněných dotazníků, které budoucí zájemci vyplnili na webu e4dum.cz. Zde jsme také zveřejnili základní podmínky pro výběr investora. Většina podmínek byla k poloze a specifikaci pozemku.

Vítězný projekt v architektonické soutěži e4 cihlový dům budoucnosti pochází z dílny Ing. arch. Bohumila Brůži
Rodinný dům postavený dle principů e4 představuje komfortní domov, který je ekonomicky výhodný, energeticky efektivní, ekologický, estetický a zdravý.
Marek Kotek, ředitel prodeje Region Západ ve společnosti Wienerberger přebírá cenu z rukou Karla Kabeleho z Fakulty stavební ČVUT v Praze.
Marek Kotek, ředitel prodeje region Západ ze společnosti Wienerberger přebírá cenu z rukou Karla Kabeleho

BERNDORF BÄDERBAU s.r.o. za systém bazénového startovního bloku BERNDORF PROFI 01 využitelného pro profesionální sportovce i laickou veřejnost;

  • O výrobku:
    Originální celonerezová konstrukce startovacího bloku opatřená originální startovní podestou s měřením výrobce SWISS (Švýcarsko). Blok je vyráběn ve dvou provedeních, a to s bočním nástupním mezistupněm pro bazény se žlábky a provedení bez nástupního mezistupně pro bazény s vyvýšenou obrátkovou stěnou.
    Startovní blok BERNDORF PROFI 01 splňuje veškeré podmínky pro vrcholové plavecké sporty dle norem FINA FR.3 (olympijská úroveň) a nižší. Je určen pro všechny typy sportovních plaveckých bazénů. Konstrukce je uzpůsobená pro instalaci jak do nerezových bazénů, tak pro instalaci do keramických a betonových bazénů.
  • TZB-info: Při slavnostím předávání GRAND PRIX zaznělo postesknutí, že i plavecký bazén v Podolí z r. 1965, kde se konají i takové podniky jako např. Mistrovství Evropy Masters v plavání a skocích do vody, kde v roce 1997 byly překonány 3 světové a 59 evropských rekordů, by si Vaše bloky zasloužil.

    „Pokud se má vrcholové plavání opět dostat na nejvyšší příčky světa, je nutné dát plavcům důstojné národní olympijské centrum. Plavecké bazény v Podolí jsou již opravdu za hranou životnosti a České republice a zejména Praze nedělají dobrou reklamu“, uvedl Boris Herman na slavnostním předávání.

    Nový startovní blok byl navržený s přispěním poznatků profesionálů. Petra Chocová (dvojnásobná mistryně Evropy, účastnice olympijských her) i na stánku BERNDORF BÄDERBAU s.r.o. vyzkoušela jeho přednosti (viz obr.) a uvedla, že „původní startovní bloky neměly dostatečnou tuhost konstrukce, která je nutná pro jistotu v odraze. Nové řešení tento problém odstranilo více než dostatečně. Velmi pohodlně byl vyřešen i vstup pomocí schodu na boku bloku“.

Petra Chocová zkouší startovní blok BERNDORF PROFI 01.
Petra Chocová zkouší startovní blok BERNDORF PROFI 01.
Blok si přišel prohlédnout i olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda.
Blok si přišel prohlédnout i olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda.
Nejlepší český junior ze znojemského plaveckého oddílu Adam Hlobeň na stánku BERNDORF BÄDERBAU.
Nejlepší český junior ze znojemského plaveckého oddílu Adam Hlobeň na stánku BERNDORF BÄDERBAU.

HYPOXIE Group s.r.o. za protipožární technologii FirePASS, která slouží jako systém aktivní požární prevence chráněných prostor a je založená na trvalém snížení obsahu kyslíku na koncentraci, která zabraňuje vzniku požáru;

  • O výrobku:
    Zařízení na trvalé snížení obsahu kyslíku v chráněné místnosti, systém aktivní požární prevence. Filtrace kyslíku přes membránu. Výkon 145 - 40 000 l hypoxického vzduchu za minutu. Zařízení možno napojit na více chráněných prostor. Vytvoření koncentrace kyslíku v chráněném prostoru na hladinu cca 15 % k zabránění vzniku požáru. Cena od 1 100 000 Kč. Benefity výrobku jsou permanentní požární prevence, zabránění vzniku požáru. Nevyčerpatelný zdroj "hasiva". Bez dopadu na životní prostředí.
    Zařízení se vyrábí na míru. Typ modelu se stanoví na základě parametrů konkrétního projektu - počet chráněných místností, celkový objem v m3.
  • TZB-info: Na veletrhu FOR ARCH jste byli poprvé a hned s takovým úspěchem. Zároveň jste se zde zúčastnili i konference Požární bezpečnost staveb. Předpokládám, že s medializací společnosti a vašeho řešení jste spokojeni, ale rýsuje se i nějaká zajímavá zakázka a jste spokojeni s kontakty, které jste získali?

    Jaroslav Beránek, jednatel společnosti HYPOXIE Group s.r.o. říká: „Za největší pozitivum celé akce považujeme právě získání nových kontaktů a nové příležitosti pro implementaci naší protipožární technologie FirePASS.
    Mezi těmito novými projekty získanými na For Archu jsou například sklady pro farmaceutické společnosti, výrobní hala v papírenském průmyslu, ochrana palivových nádrží nebo ochrana datových sálů.
    Tedy se těšíme na další ročníky veletrhu i konference!“

Ocenění Grand Prix pro společnost Hypoxie Group
Ocenění Grand Prix pro společnost Hypoxie Group

OIG Power s.r.o. za CES BATTERY BOX 3F HOME, inteligentní hybridní třífázový systém, který ukládá a hospodaří s elektrickou energií s využitím bateriového úložiště;

  • O výrobku:
    Hybridní třífázový systém CES BATTERY BOX je inteligentním kompaktním řešením propojujícím výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním. Ukládání vyrobené energie do libovolně nastavitelného bateriového banku představuje optimální způsob hospodaření s vlastní vyrobenou energií, která pokrývá spotřebu domácnosti v požadovanou dobu, nikoliv jen v čase probíhající výroby.
    Program neustále vyhodnocuje veškerá data o výrobě, včetně uživatelem nastavených priorit spotřeby a informací o předpovědi počasí, dle nichž volí optimální režim hospodaření s elektrickou energií a její distribuci v rámci aktuální poptávky na různých místech domácnosti. Systém díky akumulované energii chrání nemovitost před nenadálými výpadky elektrické energie.
    Zařízení lze užívat jako ostrovní systém nebo hybridně, využívajíc výhod fotovoltaické elektrárny i klasické distribuční sítě. Systém nepotřebuje žádné další externí součástky a je jednoduše připojitelný k domácnosti i fotovoltaické elektrárně prostřednictvím jednoho silového kabelu na vstupu i výstupu. Na jeho pořízení lze žádat o podporu v rámci aktuálních dotačních programů ČR.
  • TZB-info: Odhadovala bych, že jste byli nejmladší firmou na letošním FOR ARCH a určitě nejmladší firmou, která dosáhla hned na GRAND PRIX, když Vaše oficiální historie se počítá až od jara 2017. Nicméně je to skoro symbolické v tom, že oceněný výrobek je součástí nastupujícího trendu ukládání elektřiny. Jak moc blízko je široké uplatnění Vašeho řešení?

    „Naše společnost je mladá, nakolik vznikla jako konečná ekonomická entita za účelem uvedení produktu na trh – potkal se v ní dosavadní vývoj systému s nezbytnou obchodní a propagační částí. Nicméně samotný vývoj zařízení trval mnohem delší dobu, předcházel vzniku společnosti v řádu let.
    Na základě dlouhodobého sledování trendů v energetice předpokládáme rozšíření našeho produktu s velkou rychlostí – dosavadní absence možnosti ukládat energii z obnovitelných zdrojů totiž zásadně bránila také samotnému rozvoji daného odvětví, a to nejen v rámci sektoru domácností. Představení inteligentního řešení možnosti užívat energii díky její akumulaci tehdy, kdy to vyhovuje uživateli, nikoliv jen v době samotné probíhající výroby, bylo pro další rozvoj zcela klíčové a raketový vzestup domácího užívání energie z obnovitelných zdrojů budeme moci pozorovat právě v nadcházejícím období. Obrovský zájem ze strany návštěvníků veletrhu FOR ARCH je toho dokladem,"
    odpověděl MUDr. Martin Kuba, většinový vlastník společnosti OIG Power, s.r.o.
@Václav Petrovitz
@Václav Petrovitz
Držitelé ocenění Grand Prix For Arch 2017 – zleva Milan Turena (OIG Power), Ludvík Doleček (OIG Power), Matěj Muzika (OIG Power), předseda poroty Grand Prix For Arch prof. Ing. Karel Kabele, Csc., a MUDr. Martin Kuba (OIG Power)
Držitelé ocenění Grand Prix For Arch 2017 – zleva Milan Turena (OIG Power), Ludvík Doleček (OIG Power), Matěj Muzika (OIG Power), předseda poroty Grand Prix For Arch prof. Ing. Karel Kabele, Csc., a MUDr. Martin Kuba (OIG Power)

Schiedel, s.r.o. za komínový prvek Schiedel KINGFIRE, který obsahuje komínové těleso s integrovanou variabilní krbovou vložkou nezávislou na přívodu vzduchu z místnosti

  • O výrobku:
    Schiedel KINGFIRE je komín s integrovaným krbovým modulem. Vytváří ucelený systém vytápění, který je nezávislý na vzduchu v místnosti. Je vhodný pro všechny standardy bydlení včetně NZBE i pasivních domů nebo objektů s řízeným větráním. Poskytuje optimální topný výkon na minimálním půdorysném prostoru - 55 x 55 cm.
    Jednoznačně definovaný ucelený systém s dokonale sladěnými součástmi. Poskytuje nejvyšší užitné vlastnosti ze všech provozních podmínek, funguje jako uzavřený vzduchospalinový systém, který není ovlivňován okolním prostředním. Ocenění: Red Dot Design Award 17 atd. V provedení pro pevná paliva a pro plyn.
  • TZB-info: Pro širokou veřejnost značka Schiedel znamená komíny. Vývojem, konstrukcí a testováním komínových systémů se zabýváte již 70 let. Ale nabídli jste rovněž systémy pro nízkoenergetické a pasivní domy , pak komínovou soustavu, která umožňuje napojení dvou rozdílných spotřebičů - plynového kotle a krbové vložky a nyní využíváte komín díky krbové vložce přímo k vytápění. Proč je třeba komínu dávat nové funkce?

    Ing. Jiří Vrba, technický ředitel, Schiedel, s.r.o.: Vývoj komínové tachniky v našem pojetí reaguje především na trendy ve vytápění, vývoj spotřebičů, použití paliv, charakter stavebních objektů, způsob jejich výstavby a užívání ... Z toho právě vyplývají vlastnosti a funkce, které současný i budoucí stavebník či uživatel ocení. Náš systém KingFire právě velmi dobře dokumentuje integraci několika takových funkcí: jedná se o stavební díl, jehož součástí je spotřebič a technologie, které zajistí zároveň odvod spalin a přívod spalovacího vzduchu a k tomu působí jako zajímavý designový prvek v interiéru, kde - mimo jiné - oproti běžné kombinaci krbu s komínem také lépe využije a ušetří obytnou plochu.
 
 
Reklama