Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vše o rekonstrukcích a mnohem více nabízí letošní FOR ARCH

Dnes startuje letošní mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH. Tématem jubilejního 25. ročníku jsou rekonstrukce a revitalizace. Na čisté výstavní ploše 18 tisíc m2 prezentuje 830 vystavovatelů novinky mezi výrobky a stavebními technologiemi.

V rámci doprovodného programu se může odborná i laická veřejnost setkat a diskutovat s předními odborníky ze všech oborů spojených se stavebnictvím. Velký zájem očekávají organizátoři zejména o Konferenci ředitelů projektových společností za účasti zástupců ministerstev, dále o konference Dřevěné stavění = zdravější bydlení či Inteligentní digitální domácnost.

Soubor stavebních veletrhů probíhá ve dnech 16. až 20. září 2014 v prostorách PVA EXPO PRAHA souběžně s veletrhy FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA a FOR WASTE & WATER.

Více vystavovatelů i větší výstavní plocha

„Z počtu vystavovatelů i z diskuze mezi stavebními firmami vyplývá, že ke své budoucnosti přihlížejí s větším optimismem než v minulých letech, kdy byly mnohem znatelnější dopady ekonomické recese. Kromě rozjezdu velkých státních stavebních zakázek se očekává i výrazný nástup stavebních aktivit v soukromém sektoru. Do popředí se teď mj. dostávají i stavby budované svépomocí a toto téma dostane nemalý prostor i na letošním veletrhu FOR ARCH. Snaha ušetřit je stále aktuálním tématem, avšak rozhodně ne na úkor kvality. To platí jak při samotné stavbě či rekonstrukci, tak v následném vybavení domu a zajištění jeho provozu,“ komentuje současnou situaci ve stavebnictví Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu FOR ARCH.

Jak na rekonstrukce poradí přední odborníci v doprovodném programu

Zájemci z řad široké veřejnosti i profesionálové si mohou vybrat z řady specializovaných konferencí, seminářů, přednášek a poradenských center. Konference ředitelů projektových společností působících v ČR představí aktuální situaci v sektoru projektových prací, nových zakázek, připravované legislativní změny v pozemním a inženýrském stavitelství. Diskuze se zúčastní také zástupci ministerstev.


Členové České kanceláře autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě poradí zájemcům o rekonstrukci, jak čerpat tzv. Kotlíkové dotace i prostředky z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na semináři „Nová zelená úsporám aneb Zpracovat odborný posudek je lehčí, než si myslíte“.

Seminář „Tepelná čerpadla jsou nejlepší volba“ připravují odborníci z Asociace pro využití tepelných čerpadel. Součástí doprovodného programu je také 9. ročník odborné konference „Dřevěné stavění = zdravější bydlení“, která představí např. nový systém certifikace kvality dřevostaveb.

Na veletrhu vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM mohou návštěvníci po celou dobu konání akce sledovat, jak zruční mladí učni kamnáři staví pravá kachlová kamna.

Specializovaný veletrh BAZÉNY, SAUNY & SPA letos nese podtitul SAUNA a wellness pro zdraví. Součástí doprovodných akcí je saunová show s názvem Zážitkové saunování, kde saunové ceremoniály představí mimo jiných i Jaroslav Pallas, v současnosti nejlepší český saunér a držitel 6. místa na světovém žebříčku. Pro odborníky je určena konference „Zkušenosti s výstavbou a provozem wellness center a saun“, kterou pořádá Asociace bazénů a saun ČR.


Veletrh recyklace, nakládání s odpady, technologie vody, čištění a ekologie FOR WASTE & WATER 2014 si jako hlavní téma letošního ročníku zvolil hledání a vytváření prostoru pro recyklaci v budovách.

Výběr z odborného doprovodného programu

  • Konference ředitelů projektových společností 2014

    Diskuse o aktuální situaci v sektoru projektových prací, nových zakázkách, klíčových připravovaných změnách za účasti ministryně Věry Jourové. Prezentace výsledků Studie projektových společností 2014.

  • Matchmaking FOR ARCH

    Dvoustranná obchodní jednání s německými podnikateli, kteří přijedou hledat nové subdodavatele pro své stavební projekty.

  • Role městského architekta při rozvoji města

    Institut městského architekta byl oficiálně zrušen, bylo to dobře? Jaká je vlastně jeho funkce nyní? Není jen prodlouženou rukou investorů? Zástupci Svazu měst a obcí ČR iniciují diskusi.

  • Nové povinnosti vyplývající ze změn v zákoně o odpadech

    Růst legislativního a ekonomického tlaku na omezení odpadů, zvyšování recyklace a využití odpadů, optimalizace nákladů na odpadové hospodářství či omezení negativního dopadu nárůstu cen odpadů.

  • Nová zelená úsporám aneb zpracovat odborný posudek je lehčí, než si myslíte

    Aktuální informace o programu NZÚ, řešení administrativních a technických bariér při podání žádosti či vzorové příklady pro úspěšné realizace v programu NZÚ.

  • Dřevěné stavění = zdravější bydlení

    Návrat k přírodnímu materiálu, na jehož vytvoření není potřeba velké množství energie, jako tomu je u plastů, betonu či cihel. Dřevostavby z pohledu hodnotového – pozitiva, kvalita vnitřního prostředí, akustika jako silná stránka dřevostaveb.

  • Stavba rodinného domu z pohledu právníka

    Právní průvodce stavbou rodinného domu. Změny v oblasti českého soukromého práva vyplývající z nového občanského zákoníku

Vybrané doprovodné soutěže a výstavy

  • Cena Architekt roku

    Cena za inovativní přístup, který významně přispěl a zasloužil se o architekturu v ČR za konkrétní tvůrčí či organizační činy, a to jak na poli návrhu domů, stavby měst a tvorby krajiny tak i skrze teoretickou, vzdělávací, propagační, publikační a popularizační práci.

  • Young Architect Award 2014

    Bolavá místa měst a obcí – opuštěný industriál jako téma letošní architektonické přehlídky. Výstava prezentuje různé pohledy na rozvoj sídel očima mladé generace architektů.

  • Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

    Prezentace stavebních řemesel formou celostátního finále v oborech zedník, truhlář, kameník a kamenosochař. Exhibiční obory: klempíř, tesař, pokrývač, podlahář, design užitého umění. Soutěží žáci 3. ročníků odborných škol a učilišť.

Přehled termínů významných akcí doprovodného programu

  • 16. 9. 2014 (10.00 – 14.00 hod.) – Konference ředitelů projektových společností 2014
  • 16. 9. 2014 (10.00 – 13.00 hod.) – konference Role městského architekta při rozvoji města
  • 16. 9. 2014 (10.00 – 17.30 hod.) – obchodní jednání Matchmaking FOR ARCH
  • 17. 9. 2014 (10.00 – 13.00 hod.) – konference Zkušenosti s výstavbou a provozem wellness center a saun
  • 17. 9. 2014 (13.30 – 18.00 hod.) – seminář Solární systémy pro budovy
  • 18. 9. 2014 (10.00 – 13.00 hod.) – seminář BIM projektování
  • 18. 9. 2014 (13.30 – 15.00 hod.) – přednáška Stavební materiály – nové možnosti marketingu
  • 18. 9. 2014 (14.30 – 17.00 hod.) – seminář Dům plný úspor
  • 19. 9. 2014 (10.00 – 14.00 hod.) – seminář Nová zelená úsporám aneb zpracovat odborný posudek je lehčí, než si myslíte
  • 19. 9. 2014 (10.00 – 15.00 hod.) – konference Inteligentní digitální domácnost
  • 19. 9. 2014 (10.00 – 15.00 hod.) – konference Dřevěné stavění = zdravější bydlení
  • 19. 9. 2014 (10.00 – 18.00 hod.) – seminář Tepelná čerpadla jsou nejlepší volba
  • 19. 9. 2014 (14.30 – 16.30 hod.) – přednáška Jak probíhala příprava před stavbou pasivního domu svépomocí
  • 19. 9. 2014 (17.00 – 18.00 hod.) – seminář Stavba rodinného domu z pohledu právníka
  • 20. 9. 2014 (10.30 – 15.00 hod.) – seminář Příběhy skutečných pasivních domů

Partneři doprovodných soutěží

  • Beton Brož
  • CEGRA (Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR)
  • ERA 21

Kompletní doprovodný program najdete na webu veletrhu

Praktické informace pro návštěvníky

Největší stavební veletrh v ČR FOR ARCH probíhá ve dnech 16. - 20. září 2014, otevírací doba je od úterý do pátku 10.00 - 18.00 hod., v sobotu 10.00 - 16.00 hod.

Základní cena vstupenky je 150 Kč. Zájemci o návštěvu veletrhu FOR ARCH mohou využít ZLEVNĚNÉ elektronické vstupenky, která je k dispozici ke stažení na webu veletrhu za 120 Kč.

V areálu PVA EXPO PRAHA je připraveno 3500 parkovacích míst pro návštěvníky. Je možné využít i záchytná parkoviště P+R v návaznosti na Pražskou integrovanou dopravu.

 
 
Reklama