Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspory energií a možnosti jejich financování na Stavebních veletrzích Brno

Od 23. do 27. dubna se brněnském výstavišti koná další ročník Stavebních veletrhů Brno, které opět po roce přinesou ucelené informace ze světa úspor energií a možností jejich financování.

S problematikou energeticky úsporného stavění se návštěvníci setkají jak na stáncích jednotlivých vystavovatelů, v doprovodném programu veletrhu, tak i v poradenských centrech státních institucí a oborových asociací. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR budou na Stavebním veletrhu Brno 2013 prezentovat program Nová zelená úsporám.

Co přinese doprovodný program veletrhů?

Nabídku vystavovatelů již tradičně doplňuje doprovodný program veletrhu, který se bude věnovat mnoha zajímavým tématům. Jednou z oblastí jsou samozřejmě také úspory energií, energeticky úsporném stavěni i bydlení. Za všechny semináře můžeme například jmenovat například zahajovací konferenci Stavebních veletrhů Brno s názvem Hodnocení energetických vlastností budov, jejímž organizátorem je Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Z dalších seminářů zaměřených na úspory energií můžeme například zmínit Novinky ve zpracování průkazů energetické náročnosti budovy, Ze starých domů udělat pasivní – šance jako Brno!, Jak dosáhnout téměř nulové spotřeby energie v budovách, nebo konferenci s názvem Dopady novely zákona o Hospodaření s energii na majitele, správce nemovitostí, provozovatele a vlastníky tepelných hospodářství, která se koná ve čtvrtek 25. dubna. Kompletní verzi doprovodného programu naleznete na www.stavebniveletrhybrno.cz

Hodnocení energetických vlastností budov

Hned v první den veletrhu, 23. 4. se od 10.00 hodin v Rotundě pavilonu A brněnského výstaviště uskuteční konference, která se bude věnovat Hodnocení energetických vlastností budov. Jejím pořadatelem jsou Veletrhy Brno, a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Jednotlivé přednášky se budou věnovat jak Evropské směrnici o energetické náročnosti budov, známé pod zkratkou EPBD II a její aplikaci do českého práva, požadavkům na nové budovy, změnám dokončených staveb a opravám budov v souvislosti se změnami právních předpisů, ale i požadavkům na zpracování průkazů energetické náročnosti budov, možnostem využití obnovitelných zdrojů energie nebo technickému zařízení budov. Stranou pozornosti nezůstanou ani příklady úspěšných realizací.

Energeticky úsporná řešení na stáncích vystavovatelů

Problematika úspor energií, energeticky úsporného stavění se prolíná také výstavními expozicemi Stavebních veletrhů Brno. Například firma Wienerberger na veletrhu představí novou cihlu Porotherm 50 EKO+, která umožňuje díky svým vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem rychlou a jednoduchou výstavbu nízkoenergetických domů bez dodatečného zateplení. Chcete již nyní vědět, na jaké novinky a zajímavá řešení se můžete těšit? Podívejte se na naše internetové stránky www.stavebniveletrhybrno.cz, kde již nyní naleznete pozvánky vystavovatelů na své stánky.

Nezávislá poradenská centra jsou tu pro Vás!

Energeticky úsporné stavění je také hlavním bodem poradenských center, která jsou připravena pro všechny návštěvníky zcela zdarma. Například nezávislé Stavební poradenské centrum pomůže také s výběrem vhodných stavebních materiálů, správných technologických postupů, přiblíží vliv aktuální legislativy, ale zodpoví mnoho dalších otázek ze světa stavebnictví. Organizátorem tohoto poradenského centra je Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR. Organizátorem dalšího poradenského centra je Centrum pasivního domu, jeho součástí bude unikátní model panelového bytu v rozměru cca 5 x 8 metrů, který bude ukazovat tři rekonstrukční fáze domu – před rekonstrukcí, po standardní rekonstrukci a po komplexní sanaci budov. Svá poradenská centra budou na veletrhu mít i Cech topenářů a instalatérů a Cech malířů a lakýrníků. Pro všechny zájemce o problematiku dřevostaveb je připraveno poradenské centrum Asociace dodavatelů montovaných domů a Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského.

Poradenské centrum Státního fondu rozvoje bydlení PANEL 2013 +

Státní fond rozvoje bydlení organizuje poradenské centrum k programu PANEL 2013 +. Jedná se o program úvěrů na opravy a modernizace bytových domů. Inovovaný program nízkoúročených úvěrů na opravy a modernizace je určen pro všechny vlastníky bytových domů, bez rozdílu technologie výstavby (panelové, cihlové). Program mohou využít družstva, společenství vlastníků, fyzické a právnické osoby, stejně jako města či obce, jež mají ve vlastnictví bytový dům.

Více informací naleznete na www.stavebniveletrhybrno.cz
Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...