Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební veletrh IBF 2018, Brno - doprovodný program portálu TZB-info

Ve středu 25. 4. 2018 se konala akce pro širokou veřejnost s názvem - KUPUJEME NEMOVITOST A CHYTŘE BYDLÍME.

Vše proběhlo v sále pavilonu P – P2. Velmi komorní prostředí pohodově reflektovalo na množství posluchačů. Počet do 20 zájemců byl pro toto téma tak akorát a byla zde možnost interaktivně reagovat na zájem ze strany posluchačů. Volný vstup přilákal opravdové zájemce a velká část vydržela až do konce druhého bloku. Nebyl problém některou část bloků prodloužit podle zájmu, na dotazy odpovídat v průběhu přednášky. Zájemci ztratili ostych a celé posezení mělo velmi přátelský až rodinný ráz. Nikdo nikoho nechytal na slovíčkách, byl zde zájem něco se dozvědět a to bylo dobře.
Program vypadal následovně:

BLOK I: Chytrá koupě nemovitosti a právní otázky kolem staveb
10.00 – 11.30 h, přednáškový sál P2 v pavilonu P, areál BVV a.s.
  • JUDr. Petra Adámková, Ph.D. - Změny pro stavebníka rodinného domu po novele stavebního zákona od ledna 2018
    Stavíte či se chystáte stavět rodinný dům? Od 1. 1. 2018 nabyla účinnosti další velká novela stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) provedená zákonem č. 225/2017 Sb. Novelou dochází k rozšíření záměrů, pro které lze využít zjednodušené postupy (územní souhlas a ohlášení), ale za jakých podmínek?
  • Ing. arch. Petr Brandejský – Jak koupit bydlení - inspekce nemovitostí
    Co vše se lze dozvědět z inspekce nemovitostí, proč se vyplatí a jak nám může usnadnit koupi a ovlivnit naši peněženku a spokojené zabydlení.
  • JUDr. Petra Adámková, Ph.D. - Sousedé pod lupou zákona - stavba na hranici pozemku
    Např. souhlas a odvolání souseda se stavbou, stavební úpravy a údržba staveb na hranici pozemku, ploty a zeleň na hraně pozemků.
BLOK II: Výběr technologií pro moderní bydlení
12.00 – 13.00h, přednáškový sál P2 v pavilonu P, areál BVV a.s.
  • Ing. Petr Komínek, VUT Brno – Větrání a inteligentní regiony
  • Ing. Smolinský, Strojírenský zkušební ústav, s.p., BRNO - Vytápění pevnými palivy a zkušenosti ze zkušebny SZÚ

Celou akci pořádal portál TZB-info, odborným garantem byl ing. arch. Petr Brandejský, vedoucí redakce Morava na TZB-info.


Vlevo: pavilon P a upoutávka TZB-info, vpravo: JUDr. Petra Adámková, Ph.D. a její témata…

Ne vždy máte takové štěstí, že zájemci odpoví renomovaný právník na témata o koupi nemovitosti, aplikaci stavebního zákona, novelizací a vyhlášek a témat sousedských vztahů, stavební úpravy na hranici pozemků a další otázky. Ti kdo přišli, zase měli nazbrojeno a dotazy byly na zcela konkrétní situace. To zase bylo štěstí pro přednášející, protože mohli aplikovat strohou řeč vyhlášek a zákonů na daný problém. Paní JUDr. Petra Adámková, Ph.D. je profesionál každým coulem a zaskočit ji svými dotazy zájemci nedokázali. Její dvě části dopoledního bloku propojil ing. arch. Petr Brandejský tématem potřeby inspekcí nemovitostí. Vzhledem k tomu, že toto téma je zatím u nás značně opomíjené, bylo dobré tohoto králíka vytáhnout z klobouku na světlo. Jako obvykle tato alternativa pro usnadnění koupě nemovitosti a názorová analýza (na které by měl mít zájem prodávající i kupující), vyvolala mírné překvapení. Logicky se tím spojily obě části stran práva.


Vlevo: Ing. Petr Komínek, VUT Brno, vpravo: Ing. Radek Machara, SZÚ s.p., Brno

Odpolední blok byl vystoupením profesionálů, týkající se technologií v moderním bydlení. Opět zájem ze strany běžné veřejnosti. Tohle přátelské popovídání, odpovědi na otázky z praxe zcela obyčejných lidí, bylo to, co jsem očekával. Proto mě tato doprovodná akce rozhodně nezklamala.

Použité fotografie - autor
 
 
Reklama