Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IBF 2014: Několik veletržních zastavení

České stavebnictví se již dlouhou dobu jeví jako problematický obor. Obtížná ekonomická situace spojená s poklesem stavební produkce vedla řadu firem k razantním úsporným opatřením. Prezentace na veletrzích a výstavách patřila mezi nejčastěji škrtané položky. Nicméně stálí vystavovatelé na IBF jakoby i nadále rostli.

Patrné to bylo na brněnském výstavišti, kde se konal od 23. do 26. dubna tradiční stavební veletrh IBF, veletrh nábytku a interiérového designu MOBITEX a veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno. Trojlístek odborných veletrhů URBIS INVEST, URBIS TECHNOLOGIE a ENVIBRNO rozšířil prezentovaná témata o problematiku veřejné správy, nabídku investičních příležitostí, komunální techniky a ochranu životního prostředí. I přes poměrně značný rozsah témat daný spojením výše uvedených veletrhů zely některé pavilony prázdnotou.

„V letošním roce se veletrhy konaly pouze čtyři dny, během nichž shlédlo 43 223 návštěvníků prezentace 706 vystavujících firem z 20 zemí světa na čisté výstavní ploše 19 149 m2. To je pozitivní signál obratu k lepšímu po dlouhé recesi ve stavebnictví. Je to i příslib pro příští ročník našeho veletrhu,“ vysvětlil situaci generální ředitel Veletrhy Brno Jiří Kuliš a dále pozitivně hodnotil současné prorůstové programy české vlády. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka totiž spočívá důležitost státu také v tom, že by měl dodávat zakázky v dobách zlých a do určité míry tak změkčovat dopady konjunkturálních cyklů (svoji představu nastínil na konferenci). Cílem těchto opatření by mělo být, aby propad ve stavebnictví nebyl tak dramatický a nemuselo docházet k propouštění zaměstnanců. „Minulé vlády pro to nic nedělaly. My jsme odhodláni situaci změnit a podpořit liniové stavby. Vláda nyní udělala krok, který by měl pomoci alespoň s výkupem pozemků,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.





V rámci bohatého doprovodného programu se na brněnském výstavišti představilo také Ministerstvo životního prostředí ČR a Státní fond životního prostředí ČR. Prezentovalo program Nová zelená úsporám a aktuální možnosti podpory z Operačního programu Životní prostředí. Program se zaměřuje zejména na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů (podrobněji Nová zelená úsporám 2014). Zájemci mohli navštívit konferenci a dále se informovat v poradenském centru Státního fondu životního prostředí ČR. „Na podporu úspor energie je k dispozici letos 1,9 mld. korun, což je o jednu miliardu více než loni. Chtěl bych pořadatele pochválit, informovali nanejvýš kvalifikovaně, což je oproti předchozím letům pozitivní změna,“ komentoval prezentaci zástupce Centra pasivního domu architekt Josef Smola.





Centrum pasivního domu (CPD), tradiční vystavovatel stavebních veletrhů, také nezahálelo. Tentokrát cílilo na rodiče s dětmi. Interaktivní program s názvem Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě! měl velký úspěch. Expozice nabízela jedenáct stanovišť, kde se malí i velcí mohli dozvědět, proč jsou energeticky úsporné domy důležité. Hovořilo se o tom, na co je třeba při jejich stavbě myslet, proč je důležitá orientace domu, jak funguje rekuperace, anebo co jsou to tepelné mosty a tepelné zisky. „Všechno, co se zde děti dozvědí, mohou si rovnou vyzkoušet. Procvičí si školní znalosti, například skládáním tvarů či porovnáním obsahu a obvodu. Ale hlavně se baví, soutěží a hledají odpovědi se zapojením vlastní fantazie,“ podotýká Jan Bárta, ředitel CPD a dále pokračuje: „Inspirovali jsme se velkými světovými science centry, které dokázaly zaujmout a hravě přiblížit přírodní zákony, taje fyziky, chemie i mnohé dalším dětem i rodičů. My obdobným způsobem přibližujeme svět energeticky šetrného stavění české veřejnosti,“ dodává.





Podstatnou součástí souboru veletrhů je již druhým rokem veletrh DSB – Dřevo a stavby za odborné podpory Asociace dodavatelů montovaných domů. Problematice dřevěných a montovaných domů se věnuje opravdu komplexně, nabídku vystavovatelů vždy doplňuje bohatý doprovodný program, který představuje dřevostavby jako energeticky úsporné a zdravé bydlení. Součástí je také odborné poradenské centrum a výstava hotových dřevěných montovaných domů ve Stavebním centru Eden 3000. Tentokrát zde vzbudil velký zájem například nový vzorový mobilní dům Premium, který je určen pro celoroční bydlení, rekreaci, možno jej využít jako atelier, kancelář nebo pro jiné komerční účely. „Společnost majiteli převeze dům na pozemek po běžných komunikacích a umístí jej pomocí jeřábu na připravené zemní vruty nebo patky, které jsou v ceně domu. Připojí ho též na inženýrské sítě nebo může být zcela energeticky nezávislý. Výhodou je v tomto směru i to, že majitel nemusí mít stavební povolení a může v domě půl roku bydlet jako v dočasné stavbě,“ vysvětlila zájemcům Eva Skoupá, manažerka obchodu. Na své si zde přišli jak odborníci, tak i laičtí zájemci: veletrh umožňuje ucelenou prezentaci oborů dřevěných staveb a konstrukcí, materiálů pro dřevostavby a konstrukce, základy a opláštění pro dřevostavby a dalších oborů, které jsou úzce spjaty s dřevostavbami. V doprovodném programu se řešila například problematika dřevostaveb včetně jejich interiérů, faktory ovlivňující kvalitu bydlení v dřevostavbách nebo příklady jak šetřit energie v dřevostavbách. Představena byla také Dřevěná stavba roku 2013, kde Vratislav Bláha, předseda Asociace dodavatelů montovaných domů (ADM) konstatoval, že zájem investorů je i přes pokles výkonu ekonomiky rostoucí. „V roce 1998 bylo v ČR dokončeno 87 rodinných domů na bázi dřeva a v roce 2012 už kolem 1700. Úspěch dřevostaveb jako stavební technologie a zájem o ně, má více důvodů. Jedním z nich je změna myšlení a postojů zákazníků. Skepse k této technologii z 90. let minulého století, která byla způsobena hlavně neznalostí výhod dřevostaveb a konzervativním myšlením investorů, je už dávno minulostí.“





Letošní stavební veletrhy přinesly také celou řadu ocenění. Tradičně se tady předávají zlaté medaile pro nejlepší výrobky veletrhu IBF, kde letos zvítězily tepelné čerpadlo, koupelnový radiátor, komínový systém a akustická cihla. Soutěží se také o nejlepší stavby. Zájemci se mohli letos přihlásit do soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2013, kterou pořádá Jihomoravské stavební společenství při Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Vítězem v kategorii Stavby občanské vybavenosti se stal stodesetimetrový mrakodrap AZ Tower, oceněn byl také pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích v kategorii Bytové stavby.

V obou případech se jedná o ojedinělé stavby. AZ Tower je nejvyšší budovou v ČR, dům v Modřicích zase prvním pasivním domem pro seniory v Česku. V kategorii průmyslových staveb vyhrála přístavba laboratoří a počítačového Centra výzkumu globální změny AV ČR. Odborníky zaujal také přestupní terminál v Kloboukách u Brna, dostavba a rekonstrukce areálu VUT v Brně nebo retenční nádrž Jeneweinova a vodovod v Brně - Komárově.









 
 
Reklama