Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průměrná cena nových bytů v Praze vzrostla meziročně o 23 procent

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci letošního 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 22,8 procenta na 88.552 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů meziročně klesl o 11 procent na 1200. Vyplývá to ze společných statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které ve středu zveřejnily na tiskové konferenci.

Bytový projekt společnosti Trigema s plastikou Davida Černého, foto: Petr Bohuslávek, TZB-info
Bytový projekt společnosti Trigema s plastikou Davida Černého, foto: Petr Bohuslávek, TZB-info

„I nadále jsme svědky raketového růstu cen oproti stejnému období loňského roku. V meziročním porovnání došlo k nárůstu o 18 % na m2, a to na částku atakující hranici 90 tisíc korun na m2. Nabídka nových bytů pod 70000 Kč na m2 prakticky vymizela, přitom v prvním čtvrtletí loňského roku bylo ještě okolo 20 % procent všech prodaných bytů v cenové hladině do 60 tisíc korun na m2,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Zlom v cenovém vývoji nastal v polovině roku 2015. Od té doby vzrostly prodejní ceny nových bytů v Praze zhruba o tři pětiny. Od poloviny roku 2013 do konce pololetí 2015 přitom byty zdražily pouze o dvě procenta.

Průměrná cena uváděná v cenících developerů se meziročně zvýšila o 14,5 procenta na 94.357 korun za metr čtvereční. Je tedy o 6,6 procenta vyšší než prodejní. Důvodem je to, že nejdříve se prodávají nejlevnější byty, dražší zůstávají v nabídce delší dobu.

V prvním čtvrtletí developeři v hlavním městě prodali 1200 nových bytů. To je nejméně za posledních šest let. V porovnání s rekordním prvním kvartálem roku 2015 je jejich počet zhruba o třetinu nižší. V prvním čtvrtletí se v hlavním městě prodalo o 650 bytů méně, než tomu bylo před třemi roky, o 400 méně než před dvěma a o 150 méně než před rokem. Nejvíce jich připadalo na Prahu 9, Prahu 10 a Prahu 5. „Počty prodaných bytů klesají poslední dva roky. Pokud se letos nestane něco zásadního, mohou celkové prodeje klesnout pod 5000 nových bytů, což bude nejméně od roku 2013. Metropole by měla být tahounem domácí ekonomiky, ale i místem, které bude schopno poptávku po novém bydlení uspokojit. Pražský trh s byty ale místo toho začíná spíše zaostávat," doplnil předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. Za celý loňský rok developeři v Praze prodali 5500 nových bytů, o rok dříve jich bylo 6650.

S klesajícím počtem nově prodaných bytů souvisí rovněž růst jejich průměrných cen. Vloni ve stejném období dosahoval tento ukazatel hodnoty 72 131 korun na m2, letos je však už ve výši 88 552 korun na m2. Ještě větší rozdíl lze pak zaznamenat, pokud se podíváme více do minulosti. V prvním čtvrtletí roku 2016 se byt v Praze prodal v průměru za cenu 60 517 a rok předtím dokonce za 56 178 korun na m2.

Počet dostupných bytů v nabídce developerů meziročně vzrostl zhruba o pětinu na 4200. V polovině roku 2015 jich bylo 7000. „Silnější nabídka na začátku roku je dána na jedné straně zpomalením tempa prodejů a na druhé straně sezonností. Do prodeje šly především navazující etapy již dříve povolených projektů, navíc u řady z nich jde o etapy poslední. Současný růst nabídky je tak zřejmě jen krátkodobým výkyvem a dlouhodobý trend poklesu bude i nadále pokračovat, dokud nedojde k radikální změně v přístupu k povolování nových projektů," dodal majitel Central Group Dušan Kunovský. Pokud se nezmění přístup k povolování nových projektů, bude podle něj klesající trend pokračovat i nadále.

Podle odhadu developerů také letos počet nových prodaných bytů v Praze klesne, prodejní ceny se dostanou k hodnotě 100.000 Kč za metr čtvereční. Nabídka by se postupně měla rozšiřovat na 5000 bytů na konci roku.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50.000 korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, počet nových prodaných bytů v hlavním městě klesl o čtvrtinu na 1160.

V regionech se během prvního čtvrtletí prodalo 1250 nových bytů, jak zjistila analýza společnosti Trigema. Nejvíce z nich bylo poptáno ve Středočeském, Jihomoravské a Plzeňském kraji, kdy se dohromady jednalo o 680 bytů. Průměrná prodejní cena byla 52 832 Kč na m2. Na trhu bylo v nabídkách ve stejném období ve všech regionech Česka 6000 nových bytů, nejvíce z nich bylo opět ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji, a to 3200 jednotek.

Praha zanedbala rozvoj P+R parkovišť, ukazuje analýza KPMG

Ve srovnání s dalšími městy střední a západní Evropy Praha zaostává v rozvoji P+R parkovišť jak v celkové kapacitě, která patří k nejmenším, tak i k počtu denně dojíždějících obyvatel z jiných krajů. Na nedostatek parkovacích míst v metropoli má vliv také vysoký počet automobilů na tisíc obyvatel. Receptem na řešení této situace by mohlo být posílení investic do nových záchytných parkovišť na okraji metropole i ve Středočeském kraji. Pomoci by mohl i výraznější rozvoj bytové výstavby v metropoli, shodují se zástupci developerských firem.

V hlavním městě je na parkovištích typu P+R aktuálně k dispozici necelých 3 400 stání, každodenně sem přitom dojíždí až okolo 180 tisíc obyvatel Středočeského a dalších krajů, ukázala studie KPMG Česká republika. Budování nových záchytných P+R parkovišť patří také mezi jednu z priorit Magistrátu hl. m. Prahy. V roce 2017 se tak po několika letech otevřela nová P+R parkoviště s kapacitou 530 stání na místě odtahových parkovišť. Na rok 2018 Praha vyčlenila 163 mil. Kč na investice do nových P+R parkovišť.

„Praha významně zaostává ve vybavenosti P+R za ostatními metropolemi, ve Vídni připadá jedno stání na P+R parkovišti na 28 dojíždějících, zato v Praze na 53. To je dokonce více než v Mnichově, městě s největším podílem dojíždějících v celém Německu. Mnichovu na rozdíl od Prahy pomáhá také hustá síť záchytných parkovišť u železničních stanic v širším regionu,“ doplňuje Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika odpovědný za sektor nemovitostí.

Počet osobních aut na 1000 obyvatel, zdroj: Statistické ročenky jednotlivých měst, Dopravní ročenka TSK Praha (2016)
Počet osobních aut na 1000 obyvatel, zdroj: Statistické ročenky jednotlivých měst, Dopravní ročenka TSK Praha (2016)

„Podle statistik ČSÚ v současné době v Praze oficiálně žije 1,3 milionu lidí. Reálně však toto číslo bude výrazně vyšší, nejméně kolem 1,5 až 1,7 milionu. A další denně do Prahy dojíždí za prací. Pokud započteme také zahraniční turisty, je třeba zohlednit, že denně se v metropoli pohybují více než dva miliony lidí a pro tyto počty je třeba město projektovat a budovat,“ řekl šéf největší developerské společnost Central Group Dušan Kunovský.

Podíl obyvatel dojíždějících za prací veřejnou dopravou (v %), zdroj: Eurostat - Statistics on European cities 2017, výzkum 2015
Podíl obyvatel dojíždějících za prací veřejnou dopravou (v %), zdroj: Eurostat - Statistics on European cities 2017, výzkum 2015

Hustota zalidnění na druhou stranu není zatím v Praze nijak vysoká. Podle údajů Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy žije ve městě na hektar okolo 25 obyvatel. Ve Varšavě je to však podle stejného zdroje 33 a ve Vídni dokonce 41 obyvatel. Do hlavního města Rakouska přitom každodenně dojíždí cca 265 tisíc lidí, což je ještě o třetinu více než do české metropole.

 
 
Reklama