Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Z návštěvy veletrhu Mostra Convegno Milano 2018

Co může dát člověku jednodenní návštěva tak velkého a prestižního veletrhu, jako bylo tradiční italské Mostra Convegno Miláno v březnu? Pokud by veletrh navštívila osoba stojící mimo obor, tak by si nejspíše všimla davů lidí, houfů u stánků s občerstvením a pak především expozic, kde se něco hýbe nebo je něco jiného, neobvyklého. To ostatní, to je „potrava“ pro techniky a obchodníky.




Více než 2 400 vystavovatelů a 162 000 obchodních návštěvníků, kteří se vydali na veletrh MCE - Mostra Convegno Expocomfort z celého světa, s 6 procentním nárůstem počtu návštěvníků ze zámoří a 4 procentním nárůstem z Itálie potvrdilo, že odvětví vytápění, větrání, klimatizací, chlazení a vybavení koupelen a toalet neustále rostou. MCE - Mostra Convegno Expocomfort a jako letošní novinka i BIE - Biomass Innovation Expo 2018, nabídly řadu příležitostí pro budování stabilních obchodních vztahů.

Velmi zajímavým faktem je nárůst počtu zahraničních obchodních návštěvníků pocházejících ze 140 zemí, mezi nimi zejména z Indie, partnerské země 41. ročníku MCE, dále s vysokou asijskou účastí z Číny, Japonska, Vietnamu a také ze středovýchodních států jako jsou Jordánsko, Saúdská Arábie, Sýrie a z Palestiny. Významně zvýšené počty návštěvníků zaznamenaly nejen USA a Kanada, ale také Argentina a Uruguay. Jak je obvyklé, evropská přítomnost byla rovněž významná, mimo jiné i z Ukrajiny, Rumunska a Chorvatska.

První ročník iniciativy BIE - Biomass Innovation Expo, věnované zařízením na biomasu pro vytápění domácností, dostal v první polovině roku 2017 výrazný růstový impuls a nyní toto odvětví dosahuje obratu kolem 600 miliard EUR.

Nabídka zařízení pro vytápění, větrání, vzduchotechniku, vnitřní vodovody, odpadní systémy atp., je tak velká a že i když se během dne člověk z oboru nezastaví ani na svačinu (obložená houska kolem 6 euro), tak stejně nestihne projít kolem všech expozic, aby si vše potřebné prohlédl.

Jako zástupci TZB-info jsme na tom byli o něco lépe, neboť jsme již dopředu věděli, že všechno nestihneme, a tak jsme si ani tak velký plán nedávali. Našimi hlavními prioritami bylo se porozhlédnou po těch značkách, které jsou známé z českého trhu. Ale ani toto se za necelých 8 hodin čistého času ve veletržním areálu Rho Fiera Milano nedá zvládnout absolutně poctivě.

Pro nás bylo na MCE Milano zajímavé i posouzení, jak si dané firmy stojí na zahraničních trzích, jak se porovnávají se svými konkurenty, jak se liší jejich zastoupení na MCE Milano například jejich účasti na ISH Frankfurt n/M. Samozřejmě italský trh není český, tudíž má specifika země, jejíž velká část území je z pohledu vytápění méně náročná. Problematika venkovních podnulových teplot se týká severních oblastí Itálie. Ve střední a jižní části Itálie je běžné instalovat plynové kotle ve venkovním prostoru, třeba i na balkoně. Jde o zemi, která má unikátní tradici zajímavého designu a jeho uplatnění ve vnitřním prostředí atd. Veletrh MCE však není jen italský, je silně mezinárodní. Je zajímavé, že exportní potenciál tohoto veletrhu, tedy zahraniční návštěvníci z jiných zemí, kteří tam přijíždí s cílem uzavřít obchody, nejsou zcela identičtí s těmi, kteří přijíždí na německý ISH ve Frankfurtu n/M, jak nám to potvrdili exportní manažeři firem, se kterými jsme o tom mluvili. Může to být dáno, mimo jiné, i italským naturelem, který je přece jen jiný než ten německý.

Veletrh MCE Milano je především technický veletrh. Není tedy primárně zaměřen na design, na to jsou v Itálii zaměřeny minimálně dva jiné světově uznávané veletrhy. Designová řešení na MCE byla akcentována především v oblasti otopných těles, vnitřních klimatizačních a větracích jednotek. Vybavení koupelen a toalet bylo na letošním MCE pomálu. Design, to však nejsou jen výrobky, ale i expozice.

Připravili jsme pro vás komentáře českých firem, které se veletrhu účastnily a fotogalerii, kde si můžete řadu výstavních stánků, pokud jste na to na MCE neměli čas a nebo jste tam nebyli, alespoň takto na dálku prohlédnout.


Několik zajímavostí z veletrhu



Tomáš Jandák, REGULUS spol. s r.o.



Regulus se pravidelně od roku 2006 účastní výstavy Mostra Covegno Expocomfort v Miláně. Naši zákazníci z celé Evropy nás pravidelně na této výstavě navštěvují spolu s tím zde získáváme zákazníky nové. Co se týče tedy těch nových potenciálních zákazníků, zájem byl hlavně ze strany italských a to o nové čerpadlové skupiny Regulusmat. Potěšily nás i pozitivní reference na dlouhodobě a úspěšně prodávaný termostatický ventil TSV3B.

Mezi další novinky patřily bezpečnostní ventily DBV v izolaci a čerpadlové izolované skupiny Regulusmat.
Na stánku se čepovalo české pivo, které posloužilo jako osvěžení pro příchozí.





Jakub Šachl, Panasonic Heating & Cooling

„Tento rok oslavujeme dva významné milníky - 100 let od založení společnosti Panasonic a 60 let od vzniku její divize Heating & Cooling, která se zaměřuje na vývoj klimatizací a tepelných čerpadel. Tento pro nás jubilejní rok jsme na milánském veletrhu Mostra Convegno Expocomfort oslavili představením úplně prvního hybridního VRF systému v Evropě, který funguje na bázi elektřiny a plynu. Další významnou produktovou novinkou je systém na čištění vzduchu s názvem Nanoe X, který brzy bude součástí některých našich klimatizačních systémů a je desetkrát výkonnější než jeho předchůdce nanoe. Tato technologie uvolňuje do vzduchu iontové částice a dokáže odbourat bakterie, pyly, plísně a viry přímo ve filtru vnitřní jednotky. Velmi účinná je rovněž při neutralizaci pachů, například při odstraňování odéru z tabákového kouře,“ říká Jakub Šachl ze společnosti Panasonic Heating & Cooling.







Ing. Jiří Štekr, Zehnder Group Czech Republic s. r. o.

Na proslulý veletrh Mostra Convegno Expocomfort v Miláně se upíraly oči všech, kteří se zajímají o nejnovější technologie pro komfortní bydlení. Díky tomu je tento veletrh ideálním místem, kde změřit síly s konkurencí a přijít s produkty, které přinášejí pokrokové technologie a samozřejmě také krásný design.
Ideální podmínky pro představení našeho nového designového klenotu Zehnder Zenia, stvořeného pro dokonalou tepelnou pohodu v koupelně. Hned od prvního dne se Zehnder Zenia se těšila enormnímu zájmu návštěvníků. A není divu, vždyť v sobě snoubí vše, co si můžete přát pro vaše maximální pohodlí. Příjemně sálavé infračervené teplo, které vyhřeje koupelnu během pár minut, měkké a vyhřáté ručníky, do kterých se pokaždé s chutí zachumláte, ale také jejich rychlé a hlavně hygienické sušení, abychom zabránili množení bakterií, to vše stiskem jediného tlačítka.
Veletrh Mostra nám dal jedinečnou příležitost ověřit si, že jdeme správným směrem, když zaměřujeme pozornost na produkty, které jsou nadstandardně komfortní, ale zároveň pomáhají k našemu zdraví. Zehnder Zenia se stala hitem a my věříme, že po jejím uvedení na český trh, v září tohoto roku, bude své budoucí majitele těšit a rozmazlovat k jejich absolutní spokojenosti.





Pavel Halabala, Ziehl-Abegg s.r.o.

Ziehl-Abegg se již jako tradiční vystavovatel účastnil mezinárodního veletrhu v Miláně, Mostra Convegno 2018. Jsme předním světovým výrobcem ventilátorů a při vývoji nových výrobků se zaměřujeme hlavně na vysokou účinnost a nízkou hlučnost ventilátorů. Stánek Ziehl-Abegg byl nepřehlédnutelný, náš design znají čeští a slovenští návštěvníci již z veletrhu Aquatherm, který se konal nedávno v Praze.
Na veletrhu jsme zaznamenali vysokou účast z řad zástupců českých a slovenských firem, kterým zde byli k dispozici pracovníci Ziehl-Abegg s.r.o.. Mostra Convegno Expocomfort 2018 byl velmi dobrou příležitostí pro prezentaci našich novinek.


Předseda představenstva Ziehl-Abegg SE pan Fenkl (vlevo) je k dispozici zákazníkům na všech významných veletrzích



Ing. Kateřina Jezerská, Fenix Trading s.r.o.


Veletrhu MCE v Miláně jsme se zúčastnili podruhé a dle našich pocitů byl úspěšnější než před 2 lety. Náš stánek navštívilo daleko více zahraničních návštěvníků a získali jsme nové zajímavé kontakty. Velkou pomocí byla i účast našeho italského partnera na stánku.
V Miláně jsme prezentovali nové výrobky – Ecosun GS Slim – užší variantu skleněného sálavého panelu Ecosun GS, k němuž nabízíme i madlo a je tedy vhodný i do menších koupelen, kde bojujeme s místem. Panel je 40 cm široký a 120 cm vysoký o výkonu 500 W a nabízíme jej ve 3 barevných provedeních – bílá, černá a zrcadlo.
Dalším novým výrobkem, který jsme na výstavě prezentovali je keramický sálavý panel Ecosun Natural. Panel je možné instalovat na výšku i na šířku a pro použití do koupelny doplnit jednoduchým nebo dvojitým madlem stejně jako panely GS.
Kromě nových výrobků jsme na výstavě opět prezentovali nás energetický koncept pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie a představili jsme zde i akumulační stanici AES 6, kterou uvádí na trh naše sesterská firma AERS s.r.o.





Ing. Leopold Benda, BENEKOVterm s.r.o.


Na veletrhu BENEKOVterm prezentoval novinku v oblasti biomasy, řadu automatických kotlů na dřevní pelety s rotačním hořákem označenou BENEKOV ŘADA K.

O novinku byl velký zájem, protože ve srovnání s jinými kotli ve svém tržním segmentu má možnost navíc spalovat pelety s kůrou a jiné formy peletizované biomasy.

U ostatních výrobců není v posledních letech vidět vývoj tímto směrem, protože nejvíce prodávané kotle na dřevní pelety stále využívají jednoduché hořáky bez možnosti rotace, u kterých lze spalovat výhradně kvalitní dřevní pelety bez kůry.


Ing. Vlastimil Mikeš, KORADO, a.s.

Společnost KORADO, a.s. na veletrhu MCE Miláno představila ve své expozici nejen aktuální novinky, ale i produkty ze stávajícího portfolia. Čerstvou novinkou je několik modelů konvektorových lavic KORALINE a samostatné výměníky KORABASE. Tyto výrobky mají nejen originální design, ale i novou konstrukci výměníku, díky které mají vyšší tepelné výkony. Kromě toho zde byly prezentovány i produkty ze standardního portfolia firmy KORADO, tj. desková otopná tělesa RADIK, koupelnová tělesa KORALUX, designová tělesa KORATHERM a ucelený sortiment podlahových konvektorů KORAFLEX. Zajímavostí z tohoto sortimentu jsou např. hladké čelní desky v provedení PLAN SET, které lze potisknout libovolným grafickým motivem podle přání zákazníka.





Kateřina Pištorová, Siemens, s.r.o.

Siemens se zvlášť zaměřil na nabídku digitalizovaných řešení a systémů pro výrobce originálních zařízení (OEM), což přinese OEM možnost, vstoupit do nových oborů či zvýšit účinnost služeb.

Divize Building Technologies představila digitální aplikace pro chladicí jednotky a jednotky úpravy vzduchu (AHU) využívající nové řídicí jednotky Climatix C600. Digitální aplikace pro chladicí jednotky budou veletrhu na MCE 2018 vystaveny vůbec poprvé. Díky řídicím jednotkám Climatix C600 získají OEM zákazníci společnosti Siemens také přístup ke cloudovému systému dálkové správy Climatix IC. OEM výrobci mohou těžit ze zabezpečeného dálkového přístupu, a to v podobě diagnostiky, optimalizace a údržby. Vzdálený přístup umožňuje také optimalizaci servisních výjezdů, což přináší výraznou úsporu nákladů, kratší reakční dobu a tím i vyšší spokojenost zákazníka. Systém Climatix IC umožňuje široké spektrum použití (např. AHU, chladicí systémy, rezidenční vytápění) a lze jej snadno připojit i k jiným existujícím cloudům.

Siemens se dále ve své expozici na veletrhu MCE 2018 zaměřil na aplikace pro prostory, které mají zajistit příjemné a zdravé vnitřní klima. Firma představí řešení pro proměnlivý objem vzduchu (VAV) a pro topné či chladicí stropy se síťovými přístroji podporujícími veškeré dostupné komunikační protokoly (např. Modbus, KNX, BACnet). Ta budou zahrnovat nové produkty, jako je např. chytrý termostat RDS a senzor jemného prachu, který zajišťuje dobrou kvalitu vzduchu uvnitř budovy. Ten bude mít na veletrhu MCE 2018 svou premiéru.

Dále Siemens předvedl novou verzi Desigo CC OEM – zcela upravitelnou verzi platformy pro správu budov Desigo CC, která je špičkou ve svém oboru. Díky využití digitálního rozhraní zastřešuje platforma pro správu budov Desigo CC širokou řadu oblastí, počínaje HVAC, přes zabezpečení a požární bezpečnost, až po osvětlení a energetické řízení. To vše v jediném uživatelském rozhraní. Díky tomu je možné centrálně řídit, kontrolovat a analyzovat veškeré datové toky, stejně jako spotřebu a stav všech místností.





Martin Hurtík, VIADRUS a.s.


Ve dnech 13.-16. března 2018 proběhl na výstavišti Fiera Milano v Itálii, které patří k nejmodernějším v Evropě, jeden z největších veletrhů topenářské a vodo-vzduchotechniky Mostra Convegno Expocomfort (MCE), letos poprvé doprovázený veletrhem Biomass Innovation Expo (BIE).

Na této významné světové výstavě nechyběl ani VIADRUS, který vystavoval rovněž na minulém ročníku MCE. Prezentovali jsme především litinové radiátory s dvacetiletou zárukou, litinové kotle na biomasu a velké litinové kotle pro kotelny. Na našem stánku se vystřídalo množství zájemců o produkty VIADRUS nejen z Evropy, ale i ze severní Afriky a z Blízkého východu.


Richard Köhler, HOTJET CZ

HOTJET na MCE představil kompletní sortiment našich tepelných čerpadel, který přitáhnul zájem zákazníků v sektoru OEM/ODM výroby z celé Evropy
HOTJET na MCE představil kompletní sortiment tepelných čerpadel, který přitáhnul zájem zákazníků v sektoru OEM/ODM výroby z celé Evropy

Hotjet se ve dnech 13. - 16. 3. 2018 s velkým úspěchem zúčastnil prestižního mezinárodní odborného veletrhu pro vytápění, chlazení, vodu a energie MCE - MOSTRA CONVEGNO EXPOCOMFORT.

Představili jsme kompletní sortiment našich tepelných čerpadel, který přitáhl zájem zákazníků v sektoru OEM/ODM výroby z celé Evropy. Naše nápaditá řešení, vysoká efektivita, nové regulace s konektivitou všech systémů jsou příslibem pro úspěšnou budoucí spolupráci. První povýstavní jednání s potenciálními zákazníky již začala.

HOTJET dále úspěšně expanduje na německy mluvících trzích, k čemuž nám také pomohla účast na veletrhu SHK Essen ve dnech 6. - 9. 3. 2018. Veletrh je zaměřen na vytápění, sanitární a klimatizační techniku. Na stánku byly k vidění všechny naše novinky, jako třeba inovované tepelné čerpadlo ZET pro vnitřní i venkovní instalaci s invertorovou technologií, závěsné tepelné čerpadlo Hotjet Mini pro aplikace s požadavkem na 4 - 6 kW.


Radim Bondy, AMiT


Největší zájem na sebe strhly plně grafické, volně programovatelné nástěnné ovladače pro regulaci místností s protokolem MODBUS

Výstavu MCE si zvolila společnost AMiT jako významnou prezentaci v rámci cílené expanze na evropské trhy. Společnost AMiT zde představila své komplexní řešení pro řízení budov (BMS) a průmyslovou automatizaci.

"Největší zájem na sebe strhly plně grafické, volně programovatelné nástěnné ovladače pro regulaci místností s protokolem MODBUS", zhodnotil účast Radim Bondy, manažer zahraničního obchodu firmy AMiT.


Filip Hajšo, BELIMO CZ


Společnost Belimo představila také kompletní nabídku senzorů pro HVAC aplikace

„Jako již tradičně se společnost BELIMO zúčastnila mezinárodního veletrhu MCM 2018 a kromě standardních výrobků jako jsou servopohony pro VZT klapky, servopohony pro klapky systémů OTK a VAV, regulační a uzavírací armatury s pohony, které společnost nabízí, tak bylo představeno i několik inovativních a směr určujících novinek. Jednou z nich je uvedení kompletní nabídky senzorů pro HVAC aplikace.

Dalším výrobkem je například kompaktní jednotka Energy Valve, která stejně jako na veletrhu Aquatherm v Praze vzbudila široký zájem odborné veřejnosti. Celkově byla naše expozice zaměřena na budoucnost v oblasti akčních členů v HVAC aplikacích a to jak z pohledu funkčnosti, tak i z pohledu správy a integrace do nadřazených BMS systémů“, říká Filip Hajšo ze společnosti BELIMO CZ spol. s r.o.


Petr Dolejš, Ariston Thermo

Letošní veletrh MCE se u společnosti Ariston Thermo Group nesl ve znamení velkých novinek, ať už se jednalo o produkty jako takové nebo o nový web či unikátní soutěž pro instalatéry Ariston #comfortchallenge.

K vidění byl unikátní a ve své třídě jedinečný hybridní elektrický ohřívač vody Lydos Hybrid, který svou inovativní technologií spadá do energetické třídy A. Ten je na našem trhu k dostání od ledna a začíná si u zákazníků získávat stále větší oblibu stejně jako v minulosti dnes již ikonické ploché elektrické ohřívače vody řady Velis.

Dále byla představena celá nová řada elektrických ohřívačů vody Lydos, která nahradí v červenci stávající řadu a samozřejmostí bude i jejich propojení s vaším chytrým telefonem.

Návštěvníci se pomocí virtuální technologie mohli vžít do kůže dobrodruhů, kteří byli vybráni z celého světa a v létě odjedou v rámci Ariston #comfortchallenge za polární kruh, kde budou v nehostinných podmínkách instalovat plynový kotel Alteas One. „To vše budete moci sledovat online na webu www.aristoncomfortchallenge.com nebo našich facebookových stránkách www.facebook.com/Ariston.Czech, dodává marketingový manager Petr Dolejš.





Markéta Brázdová, ABB


Na 41. Mostra Convegno Expocomfort, od 13. do 16. března, ABB představila novou řadu řešení pro fotovoltaické systémy a elektrické vozy.

Efektivita, flexibilita a inteligence v oblasti inteligentního bydlení byly představeny prostřednictvím nového řešení pro ukládání energií REACT 2, domácího automatizačního systému Mylos free@home a nabíjecího řešení Wallbox.

V oblasti komerčních a průmyslových řešení byl představen nový vysokovýkonný trojfázový střídač PVS-120 a integrované řešení z oblasti fotovoltaiky a eMobility prostřednictvím rodiny střídačů UNO-DM-PLUS a pozemních nabíjecích stanic.



FOTOGALERIE:





































































 
 
Reklama