Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Betonové designové stoly ve školní zahradě vznikly díky iniciativě rodičů

Na zahradě školy v Praze Kbelích vznikaly v rámci projektu Zahrada, kde zpívají kosi, designové stoly a další prvky do původně nevyužívané zahrady. Soubor prvků pro děti vzniká iniciativou rodičů. Podívejte se na netradiční prvky ve videu a fotogalerii.

O projektu Zahrada, kde zpívají kosi

Redakci i veřejnost zaujal projekt Zahrada, kde zpívají kosi Altánem Šiška na Designbloku 2017 v Praze Holešovicích. Na výstavě autorka MgA. Anna Kozová prezentovala celý projekt rekultivace školní zahrady, který vznikl v r. 2015 na základě nedostatečné kapacity staré družinové zahrady.
MgA. Anna Kozová založila a vede projekt Nová školní zahrada pod hlavičkou Spolku rodičů a přátel školy Praha-Kbely, vytvořila celou koncepci zahrady - od způsobu využití po návrh jednotlivých prvků, jedná se školou, dotčenými úřady i veřejností, shání finance a organizuje rodičovské brigády. Úpravy v zahradě probíhají z velké části svépomocí rodičů a celý projekt vzniká formou dobrovolnictví.

Netradiční prvky v zahradě a betonáž designového stolu






V rámci betonáže stolů jsme natáčeli rozhovory, samozřejmě i s autorkou projektu MgA. Annou Kozovou. Kdo při akci zvedl oči, viděl, že Zahrada, kde zpívají kosi se odehrává i v korunách stromů. V zahradě již stojí hrad z proutí a Altán šiška.

O komentář betonáže designových stolů jsme požádali nejen autorku projektu MgA. Annu Kozovou, ale i zástupce dodavatele bílého betonu Ing. Roberta Coufala, Ph.D., technologa TBG Metrostav, Vladimíra Váňu, produktového manažera Knauf Praha, a Vítězslava Pavla, vedoucího prodeje telemarketingu a prodejních center společnosti WÜRTH, který nám přiblížil fígle finalizace povrchu.

Altán šiška

Altán Šiška z dílny Ateliéru SAD může sloužit jako zahradní altán, kryté ohniště / pískoviště, nebo jako venkovní třída až pro 26 dětí. Konstrukce altánu je tvořena 109-ti šupinami z voděodolné překližky spojovanými pozinkovanými styčníky. Povrchová úprava šupin zajišťuje dlouholetou životnost v exteriéru. Altán je transportovatelný a sestavitelný během jednoho dne.

Hrad z proutí

Přírodní prvek z větví a proutí, na kterém děti mohou pozorovat stárnutí přírodního materiálu a podílet se na jeho obnově, se podobá hradu nebo bunkru. Na jednom z nich je i věž. Právě stavba tohoto prvku zahájila dobrovolné práce na zahradě. Poděkování patří všem rodičům, kteří strávili na stříhání proutí a stavbě hradu desítky hodin.

Designové stoly pro venkovní laboratoř z bílého betonu

3 velké betonové stoly stojí ve vstupní části zahrady s písčitým povrchem. Každý stůl je pro 8-10 dětí a stoly se budou využívat během školních akcí, venkovní výuky i pro pobyt dětí v rámci družiny. I venkovní laboratoř je realizována díky inciativě rodičů, finanční podpoře grantové výzvy T-mobile a darům od firem Knauf Praha, TBG Metrostav a pomoci firmy WÜRTH. Nejdříve bylo třeba udělat základy, poté se odlévaly najednou nohy a desky stolů do forem přímo na místě.

Bílého betonu je dosaženo mícháním bílého cementu s bílým pískem. Bílý beton je také základní bází pro tvorbu betonů probarvených, u kterých dává vyniknout jemným pastelovým nebo jasným pestrým barvám. Zatímco po stránce chemických a fyzikálních vlastností jsou rozdíly mezi klasickým šedým portlandským cementem a cementem bílým minimální, jsou to právě estetické předpoklady, které jsou hlavním důvodem stále častějšího užívání bílého cementu v architektuře. Použití rozličných druhů hrubého kameniva otevírá možnosti pracovat se strukturou a texturou betonu. Barevné betony vznikají smícháním s různým množstvím barevných pigmentů. Probarvené betony pod značkou COLORCRETE® nabízí přímo na českém trhu skupina Českomoravský beton.

Fotogalerie z betonáže posledního designového stolu

Když přijel beton






Autorka společně s dětmi a rodiči netrpelivě čekala na čerstvý beton. Beton zajistila společnost TBG Metrostav a znalci jistě poznávají autodomíchávač Českomoravského betonu.

Transport betonu do formy a hutnění






Formy jsou pro designové stoly vyrobeny na zakázku. Po sejmutí by je po nutné údržbě bylo možno znovu použít. Jak uvedla architektka Kozová, již se ozval zájemce z oboru městského mobiliáře.





Bylo zajímavé sledovat nadšení a zaujetí rodičů i dětí, které se aktivně zapojili i do pěchování tyčemi. Pokud by v betonu zůstaly vzduchové bubliny, snížilo by to jeho pevnost.

Zatímco přišly na řadu další nezbytné (a méně populární) práce, odborníci finalizovali povrch






Transportní bedny je třeba ihned vymýt, voda z mytí se zbytky betonu byla vylita na plochu, kde je odkryta zemina a připravuje se výstavba dalších prvků. Povrch betonu je třeba vlhčit a hladit.

Kreativita vítána






Ačkoliv množství potřebné pro betonáž poledního stolu bylo jasné, z technologických důvodů uchování kvality během dopravy muselo být přivezeno více. Betonu nevyužitého na stoly se ihned ujali kutilové a vznikaly židličky a zajímavé tvary.

Poděkování






MgA. Kozové poděkoval ředitel školy, poděkování patří i firmám, které projekt podpořili. O komentář jsme požádali i Vladimíra Váňu, produktového manažera Knauf Praha, kteří se podíleli i ve fázi základů pro stoly. Povrch stolů se musí ošetřovat min. po dobu 12 hodin, aby nedošlo k vysoušení povrchu betonu vlivem letních teplot, případně vyplavováním cementu z povrchu betonu v případě deště. Následně po vytvrdnutí se broušením srazí hrany a finalizuje povrch.
 
 
Reklama