Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebnictví se daří

Stavební produkce v Česku v březnu meziročně vzrostla o 6,2 %. Pokles míry nezaměstnanosti podle analytiků potvrzuje dobrý výkon ekonomiky, ale zvyšuje problém pro firmy, které obtížněji hledají pracovníky. Míra neobsazených pracovních míst je v ČR nejvyšší v EU.

Nejméně nezaměstnaných od r. 2008

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na dvě procenta z březnových 2,6 procenta. Nezaměstnanost v Česku potřetí v řadě klesla, z březnových 4,8 % se dostala na 4,4 %. Bez práce bylo ke konci měsíce 327.199 lidí, což byla nejnižší dubnová hodnota od roku 2008. Dařilo se i průmyslu a stavebnictví. Vyplývá to z údajů, které 10.5.2017 zveřejnily Český statistický úřad a Úřad práce ČR.

Průmyslová výroba v březnu zrychlila meziroční růst na 10,9 % z únorových 2,7 %. Stavební produkce v Česku v březnu meziročně vzrostla o 6,2 %, zatímco v únoru zaznamenala sedmiprocentní propad.

Za růstem stavebnictví bylo především zvýšení produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v březnu zvýšilo o 2 %.

Stavebnictví v březnu podle analytiků pomohlo to, že se k rostoucímu pozemnímu stavitelství přidalo inženýrské, tedy hlavně výstavba infrastruktury.

"Stavební produkce meziročně vzrostla zejména díky developerským projektům a státním zakázkám. Ty budou kvůli nadcházejícím volbám tahounem zejména v oblasti infrastruktury a inženýrských staveb. Svou roli v růstu produkce hraje i nízká srovnávací základna z loňského roku, " říká Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO.

Velmi nízká nezaměstnanost bude ještě klesat

Pokles míry nezaměstnanosti podle analytiků potvrzuje dobrý výkon ekonomiky. Zároveň ale podle nich přináší problémy pro firmy, které obtížněji hledají pracovníky. Nezaměstnanost bude podle analytiků v dalších měsících klesat a dostane se pod 4 %. Míra volných pracovních míst v eurozóně (EA-19) dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 1,7 %, což představuje nárůst oproti 1,6 % v předchozím čtvrtletí a čtvrtém čtvrtletí roku 2015. Míra neobsazených pracovních míst v EU-28 byla 1,8 % ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016, stabilní ve srovnání s předchozím čtvrtletím a ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015 z 1,7 %.

ČR mezi zeměmi s nejvyšším růstem počtu neobsazených míst v EU

Obrázek 2 ukazuje, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 měla Česká republika (3,0 %), Belgii (2,9 %), Německo (2,6 %), Malta [1] a Spojené království (oba 2,5 %) Zatímco Řecko (0,3 %), Kypr (0,6%), Španělsko, Polsko a Portugalsko (všechny 0,7 %) a Bulharsko (0,8 %) měly nejnižší.

Ve srovnání s předchozím rokem míra neobsazených pracovních míst ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 vzrostla ve třiceti členských státech, ve čtyřech zůstala stabilní a na Kypru poklesla (-0,1 procentních bodů). Největší růst zaznamenaly Belgie a Chorvatsko (+0,7 pb), Česká republika (+0,6 pb), Lotyšsko a Slovinsko (oba +0,5 pb).

Míra neobsazených pracovních míst podle zemí ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016.

Návrh konkrétních opatření k odstranění krizového stavu v oblasti středního odborného technického vzdělávání a výuky řemesel stavebního charakteru

Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR (dále jen SPS nebo Svaz) ve svém dokumentu Politika SPS v novém politickém období, zaměřená na vnější prostředí i vnitřní činnost SPS, deklaruje jako jednu z priorit propagaci technického vzdělávání a obnovu úrovně odborného učňovského školství.

V tomto návrhu navazuje na formulace cílů, které jsou obsaženy ve všeobecně respektovaném koncepčním materiálu SPS „Krize učňovského školství ve stavebnictví a návrh jejího řešení“, JUDr. Pavel Novák a kolektiv, Praha 2007.

 
 
Reklama