Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Monitorování teploty a vlhkosti národní kulturní památky Libušín

Součástí obnovy historické dřevěné chaty Libušín byla instalace hasicích systémů pracujících s inertním plynem, které využívají přenos dat bezdrátovou technologií IoT, internet věcí, po síti Sigfox.





Národní kulturní památky Libušín a Maměnka náležející do správy Národního muzea v přírodě, Valašského muzea v přírodě, jsou všeobecně známé Jurkovičovy stavby inspirované slohem lidové secese. Zpřístupněny veřejnosti byly v roce 1899 a od té doby prošly několika rekonstrukcemi. V současné době probíhá rekonstrukce, či spíše obnova, zcela zásadní, jejímž cílem je navrátit shořelému Libušínu (březen 2014) původní vzhled z doby vzniku stavby.


Nejde jen o původní barevný vzhled, ale Národní muzeum v přírodě se rozhodlo přistoupit k obnově i po stránce původních metod opracování materiálu exteriéru i interiéru. Moderní doba však s sebou nese i moderní postupy, a to zejména v oblasti zabezpečení objektu. Z toho důvodu bylo rozhodnuto instalovat kombinovaný zhášecí systém na principu inertního plynu(interiér) a vodní mlhy (exteriér).

Pro použití hasícího plynu je však nezbytná určitá těsnost objektu, kterou srubová konstrukce Libušína sama o sobě zajistit nemůže. Proto bylo naprojektováno vložení folie mezi srub a dřevěné obložení vnitřních stěn. Vzhledem k výše uvedenému bylo požadováno preventivně monitorovat relativní vlhkost v izolovaném prostoru, kde byl nainstalováno měření teploty, relativní vlhkosti a rosného bodu na čtyřech vytipovaných bodech mezi folií a dřevěným vnitřním obložením.

Požadavkem byl bateriový provoz přístrojů, bezdrátový přenos dat s on-line přístupem k měřeným hodnotám a možnost zaslání alarmu pomocí e-mailových zpráv, při překročení horního limitu vlhkosti. Z dostupných řešení bylo vybráno použití IoT snímačů využívající přenos dat v síti Sigfox od firmy COMET System s.r.o., které přesně splňují požadavky investora.

Po jednoduché instalaci přístroje samy odesílají v nastaveném intervalu hodnoty teploty, vlhkosti i rosného bodu do COMET Cloudu. Díky tomuto řešení je k dispozici bezproblémový přístup k hodnotám odkudkoliv, kde je připojení k internetu bez nutnosti instalace dalšího softwaru. Intuitivní prostředí COMET Cloudu umožňuje pohodlné zobrazení dat v tabulce i grafu s možností tisku a také správu alarmových profilů, či jednotlivých uživatelů...


COMET SYSTEM, s.r.o.
logo COMET SYSTEM, s.r.o.

Vývoj a výroba průmyslových a interiérových snímačů teploty, vlhkosti, atmosférického tlaku, koncentrace CO₂ pro techniku budov. Analogové výstupy 4-20mA, 0-10V. Sériové výstupy RS485, RS232. Ethernetové rozhraní - http, smtp, snmp, SOAP, telnet, www ...