Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požár obytného věžáku v Londýně je uhašen

Požár výškového bytového domu v Londýně je uhašen. Oznámila to dnes mluvčí londýnských hasičů Dany Cottonová. Hasiči nyní budovu prohledávají, což má trvat ještě týdny.

Požár Grenfell Tower v Londýně © Donna - Fotolia.com
Požár Grenfell Tower v Londýně © Donna - Fotolia.com

Neočekávají ale, že by ještě našli někoho živého, řekla mlivčí televizní stanici Sky News. Cottonová řekla, že úřady nevědí, kolik lidí zahynulo při požáru, který 24podlažní budovu zachvátil v noci z úterý na středu.

Stále platí středeční údaj, že obětí je nejméně 12, přičemž je téměř jisté, že zdaleka nejde o konečný počet. Více než 70 lidí bylo ošetřeno v londýnských nemocnicích a 34 jich v nemocniční péči zůstávalo i dnes ráno. Stav 18 zraněných je kritický. Neupřesněný počet lidí se pohřešuje.

Cottonová dnes také zopakovala, že je stále příliš brzy na spekulace o příčinách požáru.

Londýnští hasiči už zběžně prohledali všechna poschodí, ale zejména nejvyšší patra, která nejsou považována za bezpečná, vyžadují důkladnější prohledání. Podle Cottonové nejsou bezpečné ani okraje budovy. K prohledání obtížně přístupných míst hasiči podle BBC využívají dronů.

Podle Cottonové utrpělo lehčí zranění devět hasičů. Obává se však spíše dopadů mimořádně obtížného zásahu na jejich duševní zdraví.

 
 
Reklama