Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ve čtvrtek se rozezní sirény jako pieta za tragicky zesnulého hasiče

K uctění památky pprap. Jana Odermatta, hasiče který se dne 14. února smrtelně zranil při požáru lakovny v obci Zvole, se v den jeho pohřbu rozezní sirény na území hlavního města Prahy a v celém Středočeském kraji.

Uctění památky proběhne ve čtvrtek 23. února 2017 v 9 hodin a 55 minut, kdy se rozezní sirény na dobu 140 sekund. Zvuku sirén nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o nepřerušovaný tón.

Od 10,00 hodin bude v obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích probíhat pohřeb se všemi hasičskými poctami.

Na pohřbu pronese smuteční řeč ředitel HZS hl. m. Prahy brig. gen. Ing. Roman Hlinovský. Pohřbu se zúčastní také generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba a vedení Hasičského záchranného sboru ČR. Jan Odermatt nastoupil k pražskému sboru 13. 12. 1993 jako hasič. Celou dobu sloužil na hasičské stanici Radotín ve směně B. Po absolvování specializačních kurzů se stal technikem chemické služby. Byl zkušeným hasičem, pracoval samostatně, ale zároveň uměl podpořit týmovou práci celé jednotky.

Naposledy se „pietním“ tónem rozhoukaly sirény dne 5. března 2015 ve 12,00 hodin, jako symbolické uctění památky osmi občanů České republiky, kteří zahynuli při střelbě v Uherském Brodě. Tehdy vláda České republiky rozhodla o celonárodním houkání sirén.

 
 
Reklama