Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace pro dobrovolné hasiče se proti loňsku víc než zdvojnásobí

Ministerstvo vnitra poskytne na podporu dobrovolných hasičů prostřednictvím dotačního programu 394,5 milionu korun. Jde o více než dvojnásobný nárůst proti minulému roku.

Novinářům to včera řekl premiér Bohuslav Sobotka. Finance z dotačního programu je nově možné využít na pořízení dopravních prostředků a na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic.

Na podporu dobrovolných hasičů v roce 2014 putovalo 70 milionů, loni pak 157 milionů korun. Podle Sobotky je výrazný nárůst výsledkem toho, že si vláda uvědomuje důležitost dobrovolníků. "Myslím, že trajektorie ukazuje, že se nejedná jen o verbální, ale skutečnou prioritu z hlediska podpory vlády," řekl premiér na tiskové konferenci.

Navýšení dotací je podle Sobotky jedním z kroků, které mají komplexně zlepšit politické a legislativní prostředí pro fungování dobrovolných hasičů. Ministr vnitra Milan Chovanec a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD) mají společně do poloviny roku zapracovat například na změnách v oblasti nemocenského pojištění.

Celková částka je rozdělena mezi kraje podle kvóty projednané s hejtmany. Dotační program má zjednodušit čerpání peněz například na nemovitosti. "My jsme dlouhodobě financovali třeba nové cisterny a trochu jsme zapomněli na to, že hasiči potřebují peníze na opravy nemovitostí. Máme spoustu menších obcí, u nichž jsou investice do zbrojnic v rámci statisíců mimo jejich možnosti," řekl Chovanec.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) podle jeho starosty Karla Richtera v současnosti sdružuje přes 350.000 dobrovolných hasičů. V jednotkách dobrovolníků, které zřizují obce, je pak podle mluvčí SH ČMS Jaroslavy Čečrdlové aktivních přibližně 70.000 z nich.

Dobrovolníci podle Čečrdlové vyrážejí téměř ve všech případech a asistují profesionálním hasičům. Díky blízkosti mohou být na místě první a obvykle zůstávají i poté, co profesionálové výjezd dokončí. Nejčastěji dobrovolní hasiči podle Richtera vyjíždějí v případě mimořádných událostí, při dopravních nehodách či průmyslových haváriích. Požáry podle něj tvoří asi pětinu činnosti.

 
 
Reklama