Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zařízení odvodu kouře a tepla - jistota v případě požáru

Funkční zařízení odvodu kouře a tepla (SOZ) je životně důležité. Při provádění zkoušek šíření kouře v budovách bez zabudovaného SOZ zařízení se ukázalo, že i velké haly byly v krátkém čase kompletně zakouřené.

I při okamžitém spuštění alarmu zbývají lidem po vzniku požáru zhruba 3 minuty k opuštění budovy za dostatečné viditelnosti a dýchatelných podmínek – velmi krátká doba. Dle statistiky asi 80% obětí požáru neuhoří, ale udusí se v kouři.

Taktéž hasiči jsou postiženi kouřem. Extrémně zhoršená viditelnost a nemožnost normálně dýchat značně zhoršují práci, zvyšují nebezpečí a často znemožňují úspěšně uhasit požár.

V rámci protipožárních norem se často předepisuje montáž a pravidelný servis systémů pro odvod kouře a tepla. Tím se zabezpečí, že v případě požáru dojde k odvedení horkého, jedovatého plynu automaticky otevřeným otvorem ve střeše a pomůže zabránit podstatně většímu poškození budovy. SOZ zařízení sice nezabrání vzniku požáru, ale významně přispívá ke způsobení menších škod vlivem požáru a ke zvýšení bezpečnosti osob uvnitř budovy.

Zařízení WEMASMOG firmy Eberspächer Tageslichttechnik je speciálně vyvinuté a certifikované zařízení pro požární odvětrání, které počítá také se speciálními požadavky ve vysokohorských oblastech (vysoká sněhová zátěž). Toto zařízení s CE certifikací zaručuje vysokou kvalitu zhotovenou ve vlastním výrobním závodě v Rakousku. Odpovídá všem zákonným požadavkům požární ochrany.

 
 
Reklama