Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mobilní protipovodňová zábrana

Souprava je určena k usměrnění toku vody a odklonění přívalové vlny. Protipovodňovou zábranu lze postavit do základních výšek hrazení 0,5, 1 a 1,5m. Nepotřebuje spodní stavbu, je lehce přenosná, tzn. v případě rozmoklého terénu a nemožnosti nájezdu mechanizace s ní lze manipulovat pomocí několika pracovníků.

Tato mobilní protipovodňová souprava, kterou nabízí VOP Dolní Bousov, spol. s r.o., je určena k usměrnění toku vody a odklonění přívalové vlny. Protipovodňovou zábranu lze postavit do základních výšek hrazení 0,5m, 1m a 1,5m. Její předností je, že nepotřebuje spodní stavbu, je lehce přenosná, tzn. v případě rozmoklého terénu a nemožnosti nájezdu mechanizace s ní lze manipulovat pomocí několika pracovníků a postavit v libovolném terénu a libovolné délce. Dále je s ní možné navýšení již stávajících hrází.

Mobilní protipovodňová zábrana je tvořena třemi jednotlivými komponenty:

1. protipovodňovou sklolaminátovou deskou

Protipovodňová deska - je vyrobena ze specielního sklolaminátu, který je odolný vůči extrémním teplotám od -30 až +50, odolný vůči chemickým vlivům, zdravotně nezávadný a je stálý, co se týká tvaru a struktury. Základní rozměry sklolaminátových

desek 3000 x 1450 mm (hmotnost 65 kg) a 3000 x 725 mm (hmotnost 35 kg), ale tyto desky je možno dodávat v libovolném rozměru. Pokud nedojde k mechanickému poškození, je životnost těchto desek prakticky neomezená. Vysoká pevnost desek proti namáhání tlaku vody nebo mechanickému poškození je řešena vlaminovanou ocelovou výztuží, která je propočtena na maximální zatížení. Odolnost desky proti postupnému narůstání hydrostatického tlaku vody je dále zajištěna umístěním výztužných žeber na rubové straně desky. Na této desce je ve spodní části nanýtován gumotextilní pás, který ji utěsňuje v místě styku s terénem, popřípadě vyrovnává terénní nerovnosti a zároveň zabraňuje v maximální míře průsaku vody mezi deskou a terénem. Deska je na rubu na každé straně vybavena úchytnými textilními oky, které slouží k manipulaci s deskou.

2. opěrnou konstrukcí

Opěrná skládací konstrukce - je svařena z ocelových profilů (trubka, jökl, profilovaný plech), na spodní části opěrné trubkové konstrukce jsou navařeny ocelové hroty bránící posuvu této konstrukce vůči terénu. Na vrchní části trubkové konstrukce jsou posuvné opěrné patky, které vyrovnávají nerovnosti terénu vůči protipovodňové desce. Tuto konstrukci je možno postavit jak na měkkém (rostlém terénu), tak i na pevném podkladu tj. asfalt, dláždění, betonové panely. Celá konstrukce je opatřena specielním nátěrem černou barvou.

3. spojovacím dílem (při spojení více desek)

Spojovací díl - je sestaven z ocelového plechu, jöklu, pozinkovaného plechu a gumotextilního pásu. Aby bylo možno tento díl nasunout mezi jednotlivé desky, které jsou od sebe vzdáleny v minimální míře 5 cm, je mezi spodní a vrchní ocelový plech navařen jökl, který určuje vzdálenost jednotlivých dílů od sebe, celá tato sestava je překryta gumotextilním pásem který ve spodní části přesahuje až na gumotextilní pás na protipovodňových deskách. Tento pás je přichycen dále z vrchní strany pozinkovaným plechem, který je vyprofilován tak, aby došlo k utěsnění spoje. Pro lepší montáž (nasunutí a vysunutí z desek) je tento spojovací díl na rubové straně vybaven manipulačním madlem. Veškeré ocelové části tohoto dílu jsou opatřeny specielním nátěrem černou barvou. Celá sestava spojovacího dílu slouží ke spojení a utěsnění jednotlivých desek mezi sebou a v maximální míře zabraňuje průsaku vody.

Vše najdete vysvětleno v návodu k používání

VOP Dolní Bousov, spol. s r.o. a mobilní protipovodňová zábrana

 
 
Reklama