Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výše investic na protipovodňová opatření za sedm let činí více než 11,5 miliardy korun

Program „Podpora prevence před povodněmi II“ Ministerstva zemědělství zajistil financování celkem 549 akcí, a to 379 staveb a 170 studií a projektových dokumentací.

Na protipovodňová opatření bylo během let 2007 až 2014 použito více než 11,5 miliardy korun. Peníze na program šly ze státního rozpočtu, úvěru od Evropské investiční banky a výnosů z privatizace. Přes 1,4 miliardy korun bylo od investorů a z jiných zdrojů. Na územích, kde vznikla nová protipovodňová opatření, se výrazně zvýšila ochrana životů i majetku. Průměrné roční škody se v těchto lokalitách snížily o 77 %. Před povodněmi bude ochráněno více než 466 tisíc obyvatel.

„Druhá etapa programu Prevence před povodněmi byla zaměřená hlavně na snižování ohrožení a povodňových rizik v záplavových oblastech vodních toků, posílení zadržení vody v údolních nivách během povodní a zvýšení kapacit koryt v zastavěných částech obcí,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Jednou z největších staveb byla protipovodňová ochrana Mělníka, která stála celkem 544 milionů korun. Jde o soubor tří samostatných částí ochrany před stoletou vodou, který se skládá ze zemních hrází v kombinaci se stabilními protipovodňovými stěnami a mobilním hrazením.

Přehled všech stavebních akcí realizovaných v rámci programu 129 120 - Podpora prevence před povodněmi II (2007 - 2014) obsahuje speciální aplikace, kterou zpracovalo Ministerstvo zemědělství a najdete ji na www.eagri.cz v sekci Voda.

© kaprikfoto - Fotolia.com
© kaprikfoto - Fotolia.com
 
 
Reklama