Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Škody na vodovodech a kanalizaci v Praze přesáhnou miliardu Kč

Škody na vodárenské infrastruktuře a kanalizaci v hlavním městě podle prvního odhadu Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) přesáhnou jednu miliardu korun.

ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Marcela Dvořáková. Nejvíce velká voda poškodila stokovou síť. Pražská Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) po týdnu od neděle opět naplno funguje. V neděli byly otevřeny poslední stoky a od té doby do čistírny přitékají všechny odpadní vody z hlavního města.

Čistírna byla odstavena minulé pondělí, protože její čerpadla již nezvládala velký přítok vody. "Do Vltavy odchází vyčištěná voda v kvalitě jako před povodněmi," uvedla Dvořáková. Do čistírny podle Dvořákové teď přitéká zhruba pět metrů krychlových vody za sekundu.

Podle mluvčí se postupně snižuje počet čerpacích stanic ve stokové síti, které jsou v havarijním stavu v důsledku povodně, aktuálně přesto počet takových míst přesahuje desítku. "Největší problémy přetrvávají v Radotíně, Chuchli, na Zbraslavi, kde byly zatopeny. V Troji se odstraňuje bahno, a bude tudíž několik dnů trvat vyčištění čerpací stanice," uvedla mluvčí. Až voda opadne, provedou PVK rozsáhlý georadarový průzkum stokové sítě.

Císařský ostrov, na kterém čistírna stojí, rozdělila v uplynulých dnech velká voda na dvě poloviny. Uprostřed vzniklo veliké koryto, které by mohlo ohrozit provoz čistírny. Ženisté proto zavozí kanál kamením. Rozhodlo o tom dnes vedení města.

 
 
Reklama