Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministerstvo pomůže s obnovou zaplavených studní

Ministerstvo zdravotnictví pomůže s obnovou zaplavených studní, zajistí bezplatné testování vody. Zároveň varuje před používáním vody ze zaplavených studní.

Studně budou sanovány a bude laboratorně prověřena nezávadnost vody. Do té doby je nutné používat k pití, výplachu úst či vaření pokrmů výhradně balenou vodu. Ministerstvo zveřejnilo na svém webu podrobný postup při sanaci zatopených studní, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Záplavovou vodou je zasaženo zhruba 3000 studní. Hygienické stanice budou soustřeďovat požadavky na jejich sanaci, lidé za vyčištění nic platit nebudou," řekl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Cena jednoho rozboru je 900 až 1000 korun, náklady ponese stát. Valenta doporučil zejména u vrtaných studní, aby lidé zadali sanaci odborné firmě.

O likvidaci následků povodní ZDE

Podle Valenty hygienické stanice monitorují i výskyt hmyzu a náklady na jeho likvidaci rovněž ponese stát.

První a nejdůležitější podmínkou podle návodu je, že očista a dezinfekce studní se provádí za přítomnosti nejméně tří lidí pro případ, že je nutno poskytnout první pomoc tomu, kdo sestupuje do studny. Postup očisty pak spočívá v tom, že se nejprve mechanicky očistí vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot a opraví se poškozené části vnějšího krytu studny. Důkladně se opláchnou čistou vodou, nejlépe tlakovou. Studna se pak otevře a úplně se z ní vyčerpá voda.

Je nutno zjistit, zda ve studni nejsou jedovaté plyny a zda je u dna dostatek kyslíku - lze to udělat tak, že se spustí zapálená svíčka na dno studny. Pokud ve studni kyslík není, zhasne, pokud je tam metan, vzplane.

Vnitřní stěny studny, čerpací zařízení i dno studny je nutno důkladně mechanicky kartáčem nebo tlakovou vodou očistit, důkladně opláchnout čistou vodou a vodu opět úplně vyčerpat. Vnitřní stěny se omyjí 0,05 procentním roztokem chlornanu sodného, stěny se opláchnou čistou vodou a voda se znovu vyčerpá. Stávající pokryv dna, štěrk, hrubozrnný písek, se vymění za nový, případně za důkladně propraný starý.

Studna se naplní vodou, pokud je voda stále kalná, pokračuje se v čerpání až do vymizení zákalu. Poté se provede konečná dezinfekce vody. Přípravek se nechá působit aspoň osm hodin. Je vhodné po dvou až třech hodinách nasát dezinfikovanou vodu také do potrubí, kterým se voda ze studny čerpá do domu nebo na zahradu. Po provedené dezinfekci a obměně vody je možno odebrat vzorek k laboratorní kontrole.

 
 
Reklama