Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Detektory kouře Hager: „Q“ jako nový symbol kvality

Kouřové hlásiče určené pro evropské trhy musí splňovat evropskou normu EN 14604. Těm spotřebitelům a majitelům nemovitostí, kteří se nespokojí se základním stupněm zajištění bezpečnosti a vyžadují víc, pomůže nově v orientaci mezi výrobky ještě jeden symbol: „Q“.


Toto označení kvality, udělované nezávisle výrobkům různých značek a od různých výrobců, je od roku 2011 přiřazováno těm kouřovým hlásičům, které splňují obzvlášť přísná kritéria. Mezi výrobky oprávněnými užívat známku „Q“ jsou i kouřové hlásiče Hager.

Aby získaly označení kvality „Q“, byly všechny kouřové hlásiče Hager zevrubně testovány. Minimální požadovaná životnost kouřových hlásičů v této kvalitativní třídě je 10 let. Tu zajišťuje pevně uzavřená lithiová baterie, která nejen že nemusí být uživatelem měněna, ale ani nemůže být vyjmuta a nahrazena jinou, méně kvalitní.

Kouřový hlásič musí také bez jediného zakolísání obstát v 21denním zátěžovém testu, během kterého je vystavován permanentní velmi vysoké vlhkosti, silným dávkám oxidu siřičitého a neustálým výrazným teplotním výkyvům.

Odolný kryt hlásiče zabraňuje jeho mechanickému poškození, zatímco hustá kovová mřížka překrývající kouřové komory brání proniknutí pevných částic do hlásiče a tím předchází spuštění falešného poplachu. Zároveň byla snížena citlivost na elektromagnetické impulzy, díky čemuž vzrostla odolnost proti rušení.

 
 
Reklama