Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spočítejte si spotřebu energie a ušetřete. Objevte, kudy vám utíkají peníze

Přišla vám faktura za elektřinu a částka na ní je vyšší, než jste očekávali? Pak je na čase posvítit si na spotřebu energie a odhalit energetické upíry, které nebezpečně vysávají nejen elektřinu, ale také vaši peněženku.

Ceny energií jdou rapidně nahoru. Nikdy nebyla lepší příležitost k tomu, abyste zkontrolovali jednotlivé spotřebiče v domácnosti a našli potenciální skulinky pro větší úsporu elektřiny. Pro odhalení těchto čísel vám bude stačit obyčejná kalkulačka a znalost základních parametrů.

3 způsoby, jak spočítat spotřebu elektřiny

Ještě předtím, než se pustíte do výpočtu, potřebujete znát dva klíčové údaje: příkon spotřebičů a doba, po kterou spotřebič denně používáte. Informaci o příkonu najdete jednoduše na energetickém štítku nebo v návodu spotřebiče.

Máte tyto informace? Skvělé. Teď už se můžete vrhnout do počítání.

Manuální počítání s kalkulačkou

V prvním případě stačí vynásobit příkon spotřebiče s počtem hodin, kdy aktivně běží. Příklad: Spotřebič s příkonem 100 W máte zapnutý 3 hodiny denně. Měsíční spotřeba je 30 dní v měsíci × 4 hodiny × 100 W, což je celkem 12 kWh. Pokud budeme počítat s cenou 4,91 Kč/kWh, měsíčně vás spotřebič vyjde na 58,92 Kč. Ročně to dělá 707,04 Kč.

Měřič energie

Jestli počítání čísel na kalkulačce není zrovna vaše parketa, vezměte si na pomoc měřič energie. Pořídíte ho v jakékoliv elektro prodejně nebo e-shopu a vyjde vás jen na pár stovek korun. Pak ho stačí připojit mezi spotřebič a zásuvkou a zapsat si výsledné hodnoty. Jeho výhodou je i to, že rychle odhalí spotřebu u modelů, jejichž výkon se mění podle zvoleného cyklu (například pračky nebo sušičky).

Internetová kalkulačka

Do třetice všeho dobrého můžete sáhnout po internetové kalkulačce, která je dostupná na stránkách dodavatelů energie i na nejrůznějších online srovnávačích. Následně si zadáte parametry spotřebičů i informace, jak je často využíváte. Na pár kliknutí budete mít orientační spotřebu energie ve vaší domácnosti.

Energetický vám štítek napoví

Pokud chcete přijít na to, co ve vaší domácnosti patří mezi největší žrouty energie, zkontrolujte energetický štítek. Nejekologičtější spotřebu mají modely označené písmenem A, nejhorší zase písmenem F. Jedná se o důležitý ukazatel hlavně u větších spotřebičů, jako je lednička, myčka nebo pračka. Zvlášť starší modely dokážou usosávat obrovské množství energie.

Vzhůru do úprav a úspora energie vás nemine

Zjistili jste, jak je na tom vaše domácnost? Teď už nezbývá nic jiného než se pustit do úprav. Někdy stačí využívat eko režimy, jindy vytáhnout spotřebiče ze zásuvky, v dalších případech se vyplatí energetických upírů zcela zbavit a pořídit si novější a úspornější modely. Snížení spotřeby elektřiny pocítíte okamžitě. A stejně tak vaše peněženka.