Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Získání dávek komplikují podmínky dodavatelů energií

Tisíce lidí žádají stát o pomoc kvůli cenám energií. Reálně by na ni ale mohlo dosáhnout mnohem více lidí.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Stát nabízí dva příspěvky

Kvůli komplikovaným dříve nastaveným pravidlům však na ně nemusí potřební dosáhnout. S ohledem na to vláda řeší jejich úpravu.
  • Dávka mimořádné okamžité pomoci
    O dávku lze žádat až ve chvíli, kdy mají lidé vyúčtování od dodavatele energií a nejsou už v režimu dodavatele poslední instance (DPI).
    Někteří dodavatelé však neumožní uzavřít smlouvu, pokud máte nedoplatek na zálohách. Spousta lidí si proto na zaplacení záloh půjčí. Po úhradě záloh nemají lidé dluh a nemohou proto zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Bez úhrady však setrvávají v režimu DPI, kde platí vyšší ceny.
  • Přečtěte si také Spekulace na pokles cen energií se nevyplatí, z režimu DPI je třeba odejít co nejdříve Přečíst článek
  • Příspěvek na bydlení
    Podmínkou pro čerpání je, že náklady na bydlení ukrojí přes 30 % z čistého příjmu domácnosti (v Praze 35 %). Do toho se počítají kromě nájmu i poplatky za energie či vodné a stočné.
    Roli hrají i takzvané normativní náklady na bydlení, které představují průměrné náklady na bydlení podle velikosti obce, typu bydlení a počtu členů domácnosti. Pokud domácnost vymezené náklady přesahuje, má nárok na příspěvek.
    Normativní náklady stanovuje každoročně vláda. Aktuální výše se vypočítávala z období od ledna do září, skokový nárůst cen energií z přelomu října a listopadu tedy nezaznamenaly. V příštím roce se budou tyto „mantinely“ pohybovat od 5000 zhruba do 20 500 korun.
Přečtěte si také Ceny energií a paliv Více k tématu

Další tisíce domácností přecházejí k DPI

Těsně před vánočními svátky ukončily dodávky zákazníkům hned tři společnosti – Český Energetický Dodavatel v případě obou energií a Františkovy Energie a Energie pro Tebe v případě zemního plynu.
Firma Microenergy nepůsobí na energetickém trhu od poloviny prosince, jejími zákazníky byly veřejní dodavatelé. Podle informací ve Věstníku veřejných zakázek měla dodávat např. městům Písek a Kadaň, dále Všeobecné zdravotní pojišťovně a České průmyslové zdravotní pojišťovně a Energetickému regulačnímu úřadu.

V režimu DPI od počátku října skončilo celkem již 647,5 tisíce odběrných míst v elektrické síti a 309 tisíc odběrných míst na zemní plyn. Navzdory přibývajícím krachům zůstává konkurence na energetickém trhu poměrně vysoká.

ERÚ a svazy samospráv zaměřují pomoc na seniory

Dodavatelé poslední instance stále evidují velké množství tzv. nekontaktních spotřebitelů, kteří zatím nevyvinuli žádnou aktivitu – nebyla jimi doposud zahájena změna dodavatele, a ani nebyla zaplacena záloha za energii (elektřinu nebo plyn). Energetický regulační úřad (ERÚ) se proto ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR (SMO ČR) a Sdružením místních samospráv ČR (SMS ČR) zaměřuje právě na nekontaktní spotřebitele, především seniory, kteří se – nikoliv svou vinou – ocitli v dočasné – šestiměsíční – záchranné síti dodavatelů poslední instance.

„Energetický regulační úřad navrhl jednoduchý leták cílený zejména na seniory, kteří si nejsou jistí, zda jsou, nebo nejsou u dodavatele poslední instance. Leták jim pomůže dvěma jednoduchými způsoby ověřit, zda se jich daná situace týká, a pokud ano, nabízí jim možnosti řešení a informaci, kam se obrátit o pomoc," sdělila Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Aby byla letákem nabízená pomoc efektivní, připravil ERÚ stručný manuál pro pracovníky samospráv, ale i všech dalších zástupců organizací, které se do přímé pomoci spotřebitelům průběžně zapojují.

"Ne každý se má se svými problémy na koho obrátit. Z tohoto důvodu využijeme po dohodě s Energetickým regulačním úřadem veškeré naše kanály pro šíření letáku, pro oslovení seniorů, a manuálu, abychom všichni byli schopni poskytnout spotřebitelům pomoc nebo radu," uvedl předseda SMO ČR František Lukl.

„Samozřejmě informační kampaň ERÚ podpoříme a naše členy, zejména menší obce, budeme informovat. Naši krajští manažeři jsou zároveň připraveni zprostředkovat starostům a starostkám další pomoc a informace," řekla Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR.

 
 
Reklama