Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Někteří malí a poctiví dodavatelé již oznámili zdražení, ti ale v případě poklesu zlevňovali

Kolega Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info odpovídal na otázky pro přílohu Servis Lidových novin. Tématem jsou odhady cen pro domácnosti na r. 2018, co vlastně cenu energií ovlivňuje a co očekávat od dodavatelů. Domácnosti zajímá cena elektřiny i plynu.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Přílohy Servis Lidových novin je určena pro běžného čtenáře. Téma cen energií je tedy zajímavé z pohledu koncového spotřebitele - domácnosti.

Jak se v letošním roce vyvíjí ceny elektřiny na burze? A jaká je cena např. v meziročním srovnání?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "Cena silové elektřiny na burzách v posledním období poměrně značně roste. V současné době ceny jsou o 25 % vyšší než loni začátkem roku."

Co má vliv na růst cen elektřiny na burze?

Ing. Jan Schindler: "Růst ceny je způsoben dvěma faktory. Prvním – krátkodobým – jsou potíže jaderných elektráren ve Francii způsobené plánovanými i neplánovanými odstávkami, zprávami regulátora o revizích jaderných elektráren a blížící se zima, protože většina domácností ve Francii topí elektřinou. Dlouhodobějším faktorem jsou obavy spojené s ukončením nadbytku elektřiny na burze v Německu, který doposud tlačil ceny dolů. Nadbytek nabídky bude pravděpodobně ukončen po odstavení německých jaderných elektráren. Trhy jsou propojeny a události v zahraničí mají vliv i na naše ceny."

Měly by se domácnosti už příští rok připravit na to, že pokles cen, na který si v posledních letech zvykly, je u konce?

Ing. Jan Schindler: "Odpovědní dodavatelé nakupují po částech a různé produkty s cílem i za cenu menšího zisku dosáhnout co nejnižšího rizika. Dodávky na příští rok mohou být částečně nakoupeny i v roce 2015, kdy ceny byly podstatně nižší. Jedná se ale vždy o mix nákupů, uzavírají se dlouhodobé kontrakty až na tři roky, na čtvrtletí dopředu, na týden a také na spotovém trhu nakupují třeba na následující den, na následující hodinu. Ceny elektřiny neklesají již téměř rok a půl, tak si již domácnosti na nepřítomnost extra levných nabídek mohly zvyknout. Ceny pro domácnosti jsou ale obrazem poměrů na trhu, ceny jsou takové, co trh dovolí."

Jak moc máme očekávat překvapení na fakturách? Měli bychom počítat s nějakým razantnějším zvýšením cen od dodavatelů, nebo se předpokládá spíše mírné/postupné zvyšování?

Ing. Jan Schindler: "Na našem energetickém trhu máme jednu zvláštnost. Po novelizaci energetického zákona, kde byla zdůrazněna možnost odstoupení od smlouvy v případě zvýšení cen nebo změně podmínek (změna podmínek je i snížení ceny), zákazník může od smlouvy odstoupit od smlouvy. Na druhou stranu následkem podomního, telefonického prodeje je spousta zákazníků (jejich nových dodavatelů), kteří čekají na příležitost co nejdříve ukončit původní smlouvu. Dodavatelé nechtějí zadávat příležitost k tomu, aby na základě změny ceny přicházeli o zákazníky. Proto se domnívám, že dominantní a většina velkých alternativních dodavatelů nebude s cenami elektřiny hýbat. Loni například v případě zlevňování plynu mnoho dodavatelů dávalo zákazníkům bonusy nebo prémie jen proto, aby nemuseli ceny měnit. Záleží na tom, co udělá společnost ČEZ, jako největší dominantní dodavatel. V případě, že ČEZ nebude ceny měnit, tak předpokládám že nejméně 70 % zákazníků se případné zdražování nedotkne. Pro nezdražování mluví také fakt, že když ČEZ naposledy zlevňoval, byly velkoobchodní ceny podobné těm dnešním.

Někteří malí a poctiví dodavatelé již oznámili zdražení, ti ale v případě poklesu zlevňovali.
Rozhodně na zdražení se musí připravit ti zákazníci, kteří dříve nakoupili energii a měli cenu fixovanou na určité dobu a jsou nyní v období, kdy je třeba smlouvu (i automaticky) prodloužit nebo obnovit. Také pravděpodobně zmizí atraktivní nabídky aukčních společností, protože nabídky aktuálních cen jsou vyšší, než jsou starší ceny na trhu."

Kromě samotné ceny energie podle vývoje na burze, co dalšího cenu pro konečné spotřebitele-domácnosti ovlivňuje a v jaké míře?

Ing. Jan Schindler: "Státem neregulované ceny (cena dodavatele a stálý měsíční plat) tvoří 35 až 50 % celkové ceny. Záleží na distribuční sazbě a na spotřebě. Trend je zvyšovat podíl státem regulovaných cen, zejména s důrazem na stálé platby před platbami podle odběru. Podíl neregulovaných cen se bude rok od roku snižovat. Myslím, že s novým vedením ERÚ bude méně zábran proti zvyšování regulovaných cen. "

Obdobně – jaká je situace u ceny plynu – jak se vyvíjí, co ji ovlivňuje a zda je u plynu třeba počítat se zdražením?

Ing. Jan Schindler: "Ceny plynu sice nejsou rekordně nízké, ale drží se na solidní nízké úrovni. Plynu je ve světě dost a výhledy cen na delší období zatím nezadávají důvod ke zdražování. I přes to, že po dlouhé době loni u nás vzrostla spotřeba plynu, lze očekávat mírné zvýšení regulovaných cen vlivem inflace. Letošním trendem v cenách je zvyšování stálých plateb (paušálů), které zákazníci platí dodavatelům."

Podle informací ČTK složka ceny plynu, kterou stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), stoupne v příštím roce v Česku podle předběžných odhadů zhruba o 3 %. Na plynárenské konferenci v Praze 6.11.2017 to řekl předseda rady ERÚ Vladimír Outrata. Takzvaná regulovaná složka tvoří asi 20 % výsledné ceny pro odběratele. Bližší informace o cenách pro rok 2018 oznámí úřad na tiskové konferenci, která se pravidelně koná na konci listopadu.

Regulovaná složka zahrnuje u plynu především poplatek za přenos a distribuci. Druhou, neregulovanou, část konečné ceny si dodavatelé komodity určují sami. Z materiálu, který šéf ERÚ prezentoval, vyplývá, že v roce 2018 proti letošku stoupne v Česku průměrná cena za distribuci plynu, a to zhruba o 5 %. O více než 25 % naopak klesne průměrná cena přepravy plynu.

 
 
Reklama