Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dodavatelé snižují ceny plynu

Po oznámeném kroku RWE ohledně zlevnění plynu se objevili první následovníci ve snižování cen. Snižovat ceny by měli všichni, kteří se cenově vyhraňují vůči dominantním dodavatelům a zákazníkům slibují, že vždy budou levnější než místně dominantní dodavatelé.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Nelze ale očekávat, že dodavatelé zveřejní zlevnění v jednom termínu, spíše menší dodavatelé budou sledovat kroky dominantních a nejvýznamnějších alternativních dodavatelů. Někteří oznámí změny cen k 1. květnu, jiní změny to udělají zpětně nebo zveřejní nové ceny později.

Výše změny cen u plynu je dána změnou cen RWE a Pražské plynárenské. V těchto úrovních se bude pohybovat i zlevnění ostatních dodavatelů.

Relativní klid zatím vládne u velkých dominantních dodavatelů elektřiny, zejména je klid u ČEZ, který by měl hrát podobnou roli, jako u RWE u plynu.

Vzorem pro zlevnění a měřítkem pro velikosti změny cen je tedy RWE a výše cen standardní produktové řady RWE Plyn Standard. Dodavatel nabízí stejné ceny ve všech distribučních oblastech. Pokud bychom vzali průměrnou spotřebu plynu v domácnostech, kde se topí 20 MWh za rok, pak zde od 3. 5. 2013 je cena 994,01 Kč za megawatthodinu se stálým měsíčním platem 106,20 Kč. Pražská plynárenská měla v posledním období cenu svého základního produktu na 910 Kč/ MWh se stálým měsíčním platem 110 Kč.

RWE snižuje k 1. květnu ceny po třech letech při roční spotřebě 20 MWh o 100 Kč (99,41) a zachovává stálý měsíční plat na 106,20 Kč a Pražská plynárenská sníží cenu na 837,20 Kč za megawatthodinu, tedy cena je o 72,80 Kč méně než v předcházejícím období, měsíční plat se opět nemění.

Protože RWE jako dominantní dodavatel na většině území České republiky zlevňuje o 100 Kč na megawatthodinu, dá se předpokládat stejné nebo nepatrně nižší zlevnění i u alternativních dodavatelů, zejména u těch velkých, kde byla dosavadní cena blízká RWE.

Je ovšem velmi pravděpodobné, že někteří dodavatelé nevyužijí zlevnění plynu na trhu pro snížení cen všem svým zákazníkům (u smluv bez fixních cen), ale vytvoří nový produkt, který se cenově bude řídit podle cen dominantního dodavatele, jako například produktová řada ČEZ Plyn S odměnou.

Zlevnění si budou nadále vykládat také někteří dodavatelé tím, že sníží ceny pro své nové zákazníky, vytvoří jim nové, levnější nabídky. V současné době jeden dodavatel dokonce nabízí nové lepší ceny prostřednictvím nové společnosti, kterou pravděpodobně pro tento účel vytvořil. Ve staré společnosti se stávajícími zákazníky se ceny zatím nemění.

U společností s nižšími cenami bude zlevnění pro stávající zákazníky nižší než u RWE, pokud nějaké zlevnění vůbec bude. V posledním roce jsou většinou nabídky dodavatelů s nízkými cenami formulovány tak, že se jedná o fixní cenu na určité období. Tedy u těchto dodavatelů nemohou pasivní zákazníci čekat další zlevnění, ale mohou se těšit na levnější nabídku dodávek plynu po skončení závazku.

Nelze rovněž očekávat snížení cen u smluv s fixními cenami, tak, jak to udělal RWE a asi se zatím příliš neuplatní bonusy spojené s podpisem nové smlouvy nebo dodatku smlouvy. Takto je to již obvyklé u RWE a je to běžné v zemích s rozvinutějším energetickým trhem pro domácnosti.

Aktivita zákazníků je pro dosažení nižších cen nyní naprosto zásadní. Zákazníci, které převzala jiná společnost, mají většinou ceny z doby před prodejem původního dodavatele. Těm se ceny plynu s velkou pravděpodobností nebudou měnit.

Zatím na zlevnění nereagují velké dominantní společnosti E.ON ať už u plynu nebo u elektřiny a PRE. Naopak velcí alternativní dodavatelé již oznámili zlevnění.

Dodavatelé již informují o změně cen:

Centropol sníží od 1. května 2016 ceny plynu jak novým, tak stávajícím zákazníkům. Na rozdíl od většiny konkurenčních dodavatelů nesnižuje ceny pouze u plynu, ale nižší ceny se dotknou i elektřiny.

Nabídka nových ceníků umožní odběratelům snížit ceny u plynu o více než 20 % a za elektřinu až o 10 % proti základním ceníkům dominantních dodavatelů. „Drtivá většina našich stávající zákazníků nemusí o slevu žádat, ale bude jim od Centropolu nabídnuta. Noví zákazníci už rovnou dostanou jednu z nejatraktivnějších cen na trhu,“ říká majitel Centropolu Aleš Graf a připomíná i zajímavé benefity pro zákazníky, mezi které patří desítky volných minut volání v mobilní síti Centropolu. Další atraktivní bonus přináší ceník JISTOTA, který vedle nízkých cen nabízí i úrazové pojištění, jež zákazníkům zajistí vyplácení doživotní renty v případě neschopnosti splácet platby za energie po definovaných úrazech. „Nízké ceny komodity dnes už nabízí řada společností, my chceme dát zákazníkům ještě přidanou hodnotu. Pojištění dává zákazníkům klid, že o jejich účty za energie bude postaráno i v případě nečekaného vážného úrazu,“ doplňuje obchodní ředitel Centropolu Vladimír Vokroj.

Centropol bude mít od 1. května 2016 v nabídce kolem deseti standardních produktových řad pro elektřinu i plyn, kde si každý zákazník vybere přesně ten nejvýhodnější odpovídající jeho potřebám. Samozřejmostí je zákaznický servis, který odběratelům v případě potřeby pomůže se v široké nabídce správně zorientovat.

Bohemia Energy, největší alternativní dodavatel energií v České republice, sníží od 1. května ceny plynu jak novým, tak stávajícím zákazníkům. Stávající zákazníci ušetří s produktem Garance v průměru 10 % v distribučním regionu RWE nebo 11 % v případě distribučního regionu Pražské plynárenské. Také u produktové řady JUBILEUM mají i po 1. květnu noví i stávající zákazníci cenovou výhodu. JUBILEUM nabídne v průměru o 5–11 % výhodnější ceny energií oproti zlevněným ceníkům základních produktových řad dominantních dodavatelů. Noví zákazníci tak mohou ušetřit v průměru 15 až 21 % oproti aktuálně platným ceníkům základních produktových řad dominantních dodavatelů. Cenově atraktivní je i produktová řada Energie A++. Její vlastností je, že 100% kopíruje aktuální ceny na velkoobchodním trhu. Zákazníci tak dnes profitují z aktuálně nízkých cen a nemusejí na slevy čekat.

Obr. 1: porovnání vývoje cen plynu pro organizace a podniky na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) a vývoj cen plynu standardního ceníku dominantního dodavatele při roční spotřebě 20 megawatthodin (RWE)
Obr. 1: porovnání vývoje cen plynu pro organizace a podniky na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) a vývoj cen plynu standardního ceníku dominantního dodavatele při roční spotřebě 20 megawatthodin (RWE)
 
 
Reklama