Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Český trh s energiemi v posledních 10 letech prošel kultivací. Energošmejdi sice téměř vymizeli, nyní však čeká na restart

Dodavatelé, spotřebitelé, legislativní transformace, pandemie a také nastupující energetická krize jsou hlavní katalyzátory přeměny tuzemského trhu s energiemi.

Koktejl změn namíchaný v průběhu minulých deseti let a v poslední době akcelerovaný nedostatkem energií po celém světě paradoxně přispěl k tomu, že z tuzemského trhu prakticky vymizeli energošmejdi. Nyní však trh – a nejen ten český – čeká další velká výzva.

Trh s energiemi pomohla kultivovat i společnost Yello, která koncem listopadu oslavila své desetileté působení na trhu alternativních dodavatelů energií v České republice. „Energetické odvětví je natolik složité, že osobní kontakt se spotřebiteli nelze nahradit. Proto jsme na samém začátku vsadili na zprostředkovatele energií. Později i jsme i kvůli stížnostem na ty nepoctivé přidali vlastní přímý prodej. Zprostředkovatele využíváme i nadále, ale pravidelně je kontrolujeme a s těmi nepoctivými rozvazujeme spolupráci. Z tohoto důvodu máme vlastní oddělení, které prostřednictvím hovorů se zprostředkovateli ověřuje, zda vše probíhá v rámci regulí a v souladu s našimi interními pravidly,“ komentuje Michal Kulig, ředitel společnosti Yello v České republice.

Přímý prodej však společnost nikdy nezavrhla. I proto za zákazníky vyráží do regionů a setkává se s nimi například na kulturních akcích, jako je festival HRADY CZ, oceňovaný poděbradský Soundtrack festival a další. Od ostatních dodavatelů energií se Yello liší tím, že když odběratel zavolá na zákaznické centrum, hovoří vždy s živým operátorem, nikoliv s voicebotem. I to je důvod, proč je společnost Yello dlouhodobě třetí nejúspěšnější alternativní dodavatel v Česku – aktuálně má přes 60 tisíc zákazníků. Navíc jako první přišla s nápadem zjednodušit vyúčtování energií na faktuře. To se ukázalo jako pozitivní krok a nakonec i díky změně v legislativě tento krok následovali i ostatní dodavatelé energií, což vedlo k vylepšení trhu s energiemi u nás.

Na energošmejdy dolehla v letošním roce energetická legislativa
Od 1. ledna 2022 platí zpřísněná ochrana spotřebitelů. Nově je nutné mít na zprostředkovatelskou činnost v energetice licenci Energetického regulačního úřadu, který zprostředkovatele i kontroluje. To se projevilo výrazným úbytkem zprostředkovatelů energií. Tomuto trendu navíc velmi pomohl už přes rok trvající růst cen energií. „Je potřeba si uvědomit, že zdražování je pro spotřebitele mnohem tíživější než nepoctiví prodejci energií. I díky tomu tento dříve hodně diskutovaný problém ustoupil do pozadí. Dodavatelé totiž omezovali přijímání nových zákazníků, a tak spotřebitelé mají v konečném důsledku dost často výrazný problém najít takového dodavatele, který by jim učinil nabídku, kterou by uspokojili svoji poptávku,“ vysvětluje Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií. K tomu ještě dodává, že nepoctiví zprostředkovatelé energií z trhu nikdy zcela nezmizí, protože mají širší působnost (prodávají i další služby), nicméně díky změnám a aktuální situaci jejich počet významně klesl.

Trh s energiemi čeká na nový start
Přestože trh s energiemi je díky cenovým stropům nově regulován, všichni pevně věří v to, že to nebude na dlouho. „Všichni bychom si dozajista přáli, aby trh s energiemi byl i nadále trhem s energiemi. Jinými slovy aby se podařilo vyřešit energetickou krizi, čímž by regulace cen skončila a všichni by se mohli vrátit k tomu, co znali. Tedy k možnosti vybírat si dodavatele i podle ceny, což aktuálně není možné. Dodavatelé totiž aktuálně nedokážou dodávat energie pod cenovým stropem, čímž trh zamrzl a neplní svoji původní funkci,“ říká Michal Kulig. Situaci by měl pomoct vyřešit vládami stanovený rámec toho, jakým způsobem bude vypadat závislost na jednotlivých palivech. Jen tak se podaří torzo trhu s energiemi opětovně nastartovat a možná i snížit cenu jak za elektřinu, tak za plyn.

„Nepamatuji si, že bychom se někdy nacházeli v tak složitém období, jako panuje nyní. V pozitivním slova smyslu mě dokonce šokuje, že po prvotním otřesu, kdy na českém trhu skončilo kolem dvaceti dodavatelů energií, k tomu v současné době již téměř nedochází,“ komentuje Jiří Gavor. To jasně hovoří o tom, že trh s dodavateli prošel vhodnou očistou a zůstali na něm féroví, a ne spekulující subjekty. „Osobně se velmi těším na to, že energetickou krizi úspěšně překonáme a že možná přispěje k tomu, abychom si uvědomili, jak nedisciplinovaně jsme s energiemi nakládali v posledních dekádách,“ uzavírá Jiří Gavor.


Yello
logo Yello

Yello nabízí elektřinu a plyn domácnostem a malým podnikatelům na území České republiky. Yello sází na jednoduchost. Čitelné obchodní podmínky bez chytáků bereme jako samozřejmost. Každý zákazník může spravovat svůj účet on-line pomocí portálu Moje Yello. ...

 
 
Reklama