Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Blíží se nová vlna zdražení energií. Dotkne se všech

Energetická krize ukázala na zranitelnost jednotného trhu. Pod tlakem zvyšování cen a vlivem špatného plánování se ze dne na den zákazníci některých dalších dodavatelů mohou ocitnout v režimu DPI a platit nehorázné sumy jak za plyn, tak elektřinu.

Kvalitní dodavatel tomu předchází. Kvalitní dodavatel totiž ceny neustále reviduje a tím aktuální situaci odrážející ceny na burze s energiemi vybalancovává. Naopak dodavatel spekulující na cenu se chová podobně jako hazardující hráč a tím vystavuje své zákazníky obrovskému riziku.

Svět není jen černobílý. Na jeho fungování má vliv obrovské množství situací. A díky globalizaci jsou změny okamžité a citelné, jak ostatně aktuálně ukazuje konflikt na Ukrajině.
Pokud najednou skokově vzroste cena energií, lze spekulovat, že to nebude trvat dlouho a vše se uklidní. Ale co když k tomu nedojde? „Během posledních šesti měsíců vzrostla cena energií trojnásobně. Z toho v posledních čtyřech měsících přitom zhruba o dvě třetiny a návrat k ‚normálu‘ nenastal. To se však odehrálo před válkou na Ukrajině. Naopak kvůli konfliktu se roztáčí další kolo zdražování. Logicky tak pravděpodobně padnou další dodavatelé, kteří na novou situaci nezareagují. Stručně řečeno nezdražili, nebo nezdraží,“ vysvětluje Michal Kulig, ředitel společnosti Yello.
Jak se nyní ukazuje, není možné provést jednou za čas pouze jednorázovou korekci ceníků a domnívat se, že vše se nějak v dobré obrátí. Nabídku je nutné revidovat stále, protože jedině tak lze předejít pádu dodavatele a neuvrhnout spotřebitele do režimu DPI.

Více informací


Yello
logo Yello

Yello nabízí elektřinu a plyn domácnostem a malým podnikatelům na území České republiky. Yello sází na jednoduchost. Čitelné obchodní podmínky bez chytáků bereme jako samozřejmost. Každý zákazník může spravovat svůj účet on-line pomocí portálu Moje Yello. ...

 
 
Reklama