Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příští rok elektřinu a plyn nezdražíme, slibuje většina prodejců

Platby za elektřinu a plyn by českých domácnostem v příštím roce růst neměly. Slibuje to většina dodavatelů, které oslovila ČTK.

Řada prodejců uvedla, že během tohoto roku zákazníkům ceny energií snížila. Důvodem byl podle nich pokles velkoobchodních cen energií, který byl způsoben mimo jiné nižší poptávkou po energiích kvůli pandemii koronaviru.

Energetický regulační úřad v pondělí oznámí regulovanou část ceny elektřiny a plynu. U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny, u plynu asi čtvrtinu. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

"V příštích měsících se naši zákazníci nemusejí obávat žádného zdražování energií. Díky podzimnímu snížení cen plynu i elektřiny mohou dosáhnout meziročně na zajímavé úspory. Například rodina, která od innogy odebírá elektřinu a zemním plynem vytápí dům a ohřívá vodu, podle našich propočtů ročně ušetří přes 2000 korun z rodinného rozpočtu," řekl ČTK mluvčí innogy Pavel Grochál.

"ČEZ na podzim ještě před topnou sezonou jako jediná energetika v Česku plošně zlevnil elektřinu i plyn u všech ceníků. Významně klesly ceníky na dobu neurčitou i určitou. České domácnosti tak za měsíc a půl od zlevnění uspořily už 150 milionů korun," uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. "Vzhledem k tomu, že jsme nedávno zlevňovali, tak v dohledné době samozřejmě zvyšovat ceny nebudeme," dodal.

Mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil podotkl, že určující veličinou pro změny v energetice i v celé ekonomice Evropy v roce 2021 bude vývoj pandemie covid-19. "Naše zákazníky mohu ujistit, že se zvyšováním cen energií nepočítáme," uvedl. To potvrdila také mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. "Současná situace na velkoobchodním trhu ukazuje, že lidé mohou spíše očekávat nižší platby za energie," dodala.

Mluvčí PRE Petr Holubec ČTK řekl, že mnoho konkurentů firmy letos ceny nejdříve zvýšilo, aby je následně zase snížilo. "Naše společnost drží ceny na stabilní úrovni už od poloviny roku 2019 a je tak trvale jedním z nejvýhodnějších dodavatelů na trhu. Tento přístup chceme nadále zachovat a minimálně do poloviny roku 2021 žádné úpravy cen nepřipravujeme," dodal.

"Dlouhodobě usilujeme o stabilní dodávky a stabilní ceny pro své zákazníky, proto sázíme i na uklidnění cen komodit na burzách a kurzu koruny v příštích letech a neplánujeme ceny elektřiny ani plynu zvyšovat," uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Úspory slibuje také společnost MND. Ředitel marketingu firmy Jan Sýkora připomněl produkty elektřiny a plynu, které firma nedávno představila a jejichž využitím mohou lidé ušetřit. Například u elektřiny může podle něj zákazník s ceníkem Proud - Ceník 2022 v závislosti na distribuční sazbě dosáhnout až úspory 12 procent proti základnímu ceníku.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2021, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí aktuálně asi 43,2 eur (zhruba 1130 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziročně o zhruba 14 procent méně. Cena plynu tamtéž pak meziročně klesla ještě výrazněji, a to o 26 procent na 14 eur (asi 366 Kč) za MWh.

 
 
Reklama