Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ukrajinská krize: Hrozí nedostatek plynu?

V souvislosti s ukrajinskou krizí se objevují spekulace, že by mohlo dojít k zastavení dodávek plynu proudícího přes Ukrajinu, a tím ke zhoršení zásobování České republiky. Je třeba se toho skutečně obávat, nebo nejsou obavy namístě?

Kalkulátor cen energií TZB-infoImpulsem k napsání tohoto komentáře byla tisková zpráva zaslaná Moravskými naftovými doly (MND). Autor v nich ubezpečuje potencionální zákazníky, že se nemusí bát nedostatku plynu proudícího z Ruska přes Ukrajinu.

Ludvík Baleka, CEO MND Prodej, k situaci říká: „Chceme ujistit a naprosto ubezpečit všechny naše zákazníky, že se nemusejí obávat jakýchkoli výpadků nebo omezení dodávek plynu. Plyn, na rozdíl od většiny dodavatelů, nedovážíme, ale přímo v České republice těžíme a zároveň skladujeme. Nejsme tudíž odkázáni na jiné zprostředkovatele, ani se nás nedotknou případné výpadky dodávek plynu z Ruska kvůli ukrajinské krizi.“ A dodává: „Naopak v případě problémů jsme připraveni pomoci i dalším subjektům, které by o to požádaly.“

Podle mého názoru ani ostatní dodavatelé nemají a nebudou mít potíže se zabezpečením dodávek. Je to zapříčiněno především nastupujícím jarem a s ním přicházejícími vyššími teplotami, tedy obdobím se sníženou spotřebou. Rozhodně není na místě obava, že by zákazníci kvůli nedostatku plynu mrzli.

Zemní plyn spotřebovávaný v ČR není pouze z Ruska, je i z Norska (asi 25% spotřeby). A i plyn dovážený z Ruska nemusí proudit přes Ukrajinu, může se k nám dostávat plynovodem Gazela z Německa, kam jej přivedou plynovody North Stream či Jamal, dodávající plyn do Německa přes Polsko. A ani Rusko nevykrývá spotřebu veškerého plynu v Evropě, zabezpečuje zhruba jednu třetinu její spotřeby. Evropa je přitom čím dále více propojena, což rovněž přispívá k bezpečnosti dodávek.

Většina dodavatelů sama plyn nedováží a nakupuje jej od producentů, velkoobchodníků na spotovém trhu či na burze. Ale to neznamená, že když plyn netěží, že budou mít konkurenční nevýhodu vůči MND.

Vždy je dobré podívat se v takových případech na to, jak se chovají obchodníci na burze. Přeci jenom ti mají pro svá rozhodování více informací. Kdyby tušili nějaké nebezpečí v důsledku krize na Ukrajině, rozhodně by se tyto informace promítly do cen. Ale podle následujícího grafu (graf 1) Ukrajinu jako nebezpečí nevnímají a když, tak jí nepřikládají velký význam.


Graf 1: vývoj cen zemního plynu na spotovém trhu energetické burzy EEX Lipsko.

Rusko má zájem do Evropy dodávat co nejvíce plynu, protože Rusko Evropu potřebuje, jako Evropa potřebuje plyn z Ruska. Jsem přesvědčen, že Rusko udělá všechno, aby svým závazkům dostálo, protože Evropa je pro něj největším obchodním partnerem v dodávkách plynu a s ohledem na nutné investice spojené s prodejem plynu jinam a také v souvislosti s rekordními investicemi do stavby nového plynovodu (South Stream) je málo pravděpodobné, že by se evropského trhu vzdávalo.

 
 
Reklama