Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chráníte svůj domov dostatečně?

Ať již bydlíte v bytě, či v domě, jistě je pro vás ochrana vaše, vaší rodiny i majetku prioritou. Hrozbou pro vás může být nehoda, ale i zlý úmysl a je jen na vás, jak se budete chránit, abyste možným nebezpečným situacím předešli, či alespoň je včas odhalili. Základem je samozřejmě prevence. Existují přístroje, které vám umožní odhalit slabá místa nebo vznikající problém. Nejčastějšími riziky v domácnostech, při kterých může jít dokonce o život, jsou vzniklé požáry, únik plynu a vloupání.

Videotelefon
Videotelefon

Požární hlásič

Dle vyhlášky š. 23/2008 Sb. je požární hlásič povinným prvkem v nových stavbách, realizovaných od roku 2008. A ne bezdůvodně. Požáry vznikají z mnoha příčin a to ať vaší vinou, či samovolně.

Detektor kouře
Detektor kouře

Doporučujeme pořídit autonomní detektor kouře, které při výskytu kouře spustí silný akustický signál. Zpravidla je na baterii, proto je doporučováno pravidelně hlásič kontrolovat, zda má dostatek energie. Pokud funguje správně, upozorní vás na nebezpečí při prvním výskytu kouře, ideálně ještě před vznikem plamenů. Díky tomu můžete předejít velkým škodám na majetku ale i fyzické újmě. Požární hlásiče lze propojit, takže vás při vzniku kouře například v garáži, upozorní v ložnici. V ideálním případě jsou hlásiče instalované v každé místnosti., pokud budete pořizovat hlásič jeden, je dobré jej umístit do centrální místnosti. Pozor však na umístění do vlhkých a prašných prostor a také do místností, kde se kouří. Méně kvalitní hlásiče také mohou reagovat na kouř od vaření.

Jistě oceníte také snadnou instalaci požárních hlásičů. K jejich upevnění vám postačí běžné nářadí a pár hmoždinek.

Pro nákup hlásičů si vybírejte ze specializovaných prodejců, kteří prodávají kvalitní produkty, jež odpovídají platným normám a mají označení „CE".

Je dobré si uvědomit, že autonomní hlásiče slouží především pro upozornění obyvatel domu na vznikající požár, pokud tedy požár opravdu vznikne, je třeba volat tísňovou linku 150 nebo 112. Přesto, že byste si se vzniklým požárem poradili sami, máte povinnost ze zákona vzniklou událost nahlásit.

Hromosvod a přepěťová ochrana

Hromosvod i přepěťová ochrana slouží především jako ochranný prvek před úderem blesku právě za účelem zabránění požáru či zkratu. Hromosvod zabezpečuje to, že bleskový proud je v případě zásahu bezpečně sveden k zemi a zabrání tak poškození domu či vzniku ohně.

I přes kvalitně nainstalovaný hromosvod může dojít uvnitř domu ke zkratu, výbojům a následnému poškození elektrických rozvodů. To může vést k velkým škodám na majetku. K tomu je určena právě přepěťová ochrana. Cílem její instalace je zajistit zvýšení bezpečnosti celého systému. Zní to samozřejmě, ale v praxi to znamená, že je třeba dbát na pořízení velmi kvalitních komponent, které jsou vzájemně kompatibilní a spolupracují tak, že každá při ochraně před bleskem plní svou část úlohy.

Opět se vyplatí nezanedbat pravidelné revize a investovat do kvalitních produktů, jež budou fungovat na 100 %.

Detektory plynu C0

Pokud doma topíte spalováním či plynem, máte třeba krb, karmu nebo kamna, jistě nepohrdnete kvalitním hlásičem oxidu uhelnatého. Myslíte-li si, že se vás riziko netýká, vězte, že stačí nedokonalé spalování v karmách či krbech, nebo závada na instalaci či ucpání kouřovodu. Pokud se nadýcháte vzduchu, ve kterém je příliš silná koncentrace oxidu uhelnatého, hrozí vám dokonce i smrt. Nebezpečí je o to větší, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Jeho přítomnost bez detektoru tedy nelze odhalit. Otrava se projevuje závratí, bolestí hlavy a nevolností, silná otrava pak i bezvědomím až smrtí. Tyto otravy jsou až překvapivě časté, neboť je riziko podceňované.

Aby detektor CO správně fungoval, není vhodné jej instalovat do blízkosti předmětů, které zabraňují přirozené cirkulaci vzduchu, v prostorách s nedostatkem kyslíku a v místech, kde by činnost detektoru mohla být přímo znehodnocena výpary.

Kromě hlásiče oxidu uhelnatého můžete zvýšit bezpečnost pravidelnými revizemi zařízení, nákupem pouze certifikovaných kvalitních spotřebičů, častějším větráním a omezením inkriminovaných zařízení v obytných prostorech, především v ložnicích a dětských pokojích.

Ochrana majetku

I když bydlíte v panelovém domě, či v přátelské čtvrti, není radno podceňovat prevenci a účinně se chránit proti lupičům či vandalům. Prvním preventivním opatřením, hlavně proti násilným vloupáním, když je doma některý ze členů rodiny, je domovní zvonek s domácím telefonem, díky čemuž rozpoznáte, kdo zvoní u dveří, zda ho znáte a půjdete mu otevřít. Skvělým pomocníkem jsou moderní videotelefony, jež odhalí i tvář návštěvy a situaci před vchodem.

IQ kamera
IQ kamera

Dalším vhodným krokem je pořízení zabezpečovacího zařízení, jako jsou kamery a kamerové systémy, domovní alarmy a detektory pohybu, jež odhalí podezřelé aktivity v domě a spustí alarm. V případě vloupání můžete pomocí kamery identifikovat lupiče a usnadnit policii pátrání.

Pokud nemáte rozpočet, nebo se vám nechce investovat do finančně náročnější bezpečnostní techniky, popřemýšlejte alespoň o pořízení makety kamery. Viditelně umístěná maketa velmi efektivně dokáže odradit potenciálního výtržníka a zlomek ceny skutečně fungujícího zařízení.


K & V ELEKTRO a.s.
logo K & V ELEKTRO a.s.

K&V ELEKTRO a.s. je českým prověřeným velkoobchodním a maloobchodním prodejcem elektroinstalačního materiálu. Nabízí široký sortiment jako svítidla, světelné zdroje, vypínače, zásuvky, jističe, kabely a mnoho dalšího elektromateriálu skladem. Využít můžete ...