Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evakuační rukávce EUROACE pro rychlou evakuaci i více lidí najednou

Společnost Zahas,s.r.o., působící na trhu s vybavením a technikou pro hasiče a záchranáře, zastupuje již 15 let významného výrobce evakuačních rukávců pro budovy i dopravní prostředky a jiné, společnost Hudec GmBH a jeho výrobky pod značkou EUROACE.

Evakuační rukávec mobilního typu pro všechny HZS
Evakuační rukávec mobilního typu pro všechny HZS

Evakuační rukávce zajišťují bezpečnou evakuaci tam, kde to z konstrukčních důvodů budovy, nebo atypického využívání prostoru není jinak možné. A taky tam, kde se předpokládají zhoršené podmínky pro evakuaci nemocných, starých, či jinak hendikepovaných lidí.

Posledním možným vhodným aplikováním je mobilní zařízení, které v případě nouze může být vyneseno do prostoru, kde již všechny ostatní evakuační místa nejsou dostupné, ať už kvůli požáru, nebo kvůli statice objektu.

Technický popis evakuačního rukávce:

  • Euroace S-1 je vertikální, spirální záchranné evakuační zařízení, určené pro stacionární umístění v budovách.
  • Materiál evakuačního rukávu je vyroben z nehořlavého a nepromokavého materiálu.
  • Nástupní část je vyklápěna z okna nebo ze střechy budovy z pevně zabudovaného rámu.
  • Prvních 1,1 m vlastního rukávu je zpevněno proti protržení či prodření.
  • Celé zařízení je podle umístění uloženo ve vnitřní nebo venkovní skříňce, v případě vnitřního umístění se úložný box montuje na zeď nebo na podlahu.
  • Celé zařízení je možno uvést do provozu a zpět do pohotovostní polohy 1-2 osobami během několika minut. Nosnost zařízení 7200 kg, možnost evakuace 6-8 osob za minutu.
  • Dodává se v délkách od 3 do 90 m po 0,5 m.
Technický popis evakuačního rukávce
Technický popis evakuačního rukávce

Technický popis evakuačního rukávce

Přenosné, mobilní záchranné evakuační zařízení EURORACE R-F

Konstrukce a princip zařízení je obdobný jako u EUROACE R pro stacionární umístění do budov.

Zařízení se liší především v mobilitě použití. Evakuační rukáv a vstupní rám, doplněný o dvě horizontální a dvě vertikální vzpěry, za pomoci kterých se vstupní rám ukotvuje do okna nebo na zábradlí balkónu apod., jsou mobilní.

Vstupní rám a vzpěry jsou opatřené závěsnými oky pro lana, za pomoci kterých, pokud nelze celé zařízení vynést do příslušného evakuačního okna, lze zařízení vnějškem budovy transportovat do příslušného evakuačního okna nebo na evakuační balkón.

Plachta pro skluz je dělená do dvoumetrových segmentů opatřených v horní části zdrhovadlem a sponou. Každý segment je použitelný jako výstup. Pro držení (napínání skluzu) je po bocích opatřen držadly. Celková hmotnost s 30metrovým skluzem cca 50 kg. Zařízení se dodává se v délkách od 10 do 50 m a je uložené do přepravního vaku.

Materiálové provedení:

  • Vnitřní část skluzu se standardně vyrábí z polyesterové tkaniny, vnější část je vyrobena z Nylonu. Rámy a vzpěry z hliníkové slitiny.
  • Dle požadavku zákazníka je možno vyrobit plachtu z Kevlaru nebo z Nomexu.
  • Zařízení je především určeno do starých budov, škol, nemocnic, penziónů a pro evakuaci dětí, starých a tělesně postižených osob.
  • Úložný box se skluzavkou se umístí na podlahu nebo na zem v místnosti u okna, při evakuaci se vyklopí vchod, skluzavka se vyhodí z okna a spodní část se ukotví kolíky k zemi.
  • Manipulace se zařízením je velmi jednoduchá, sestavení trvá 2 lidem cca 3 minuty a umožňuje rychlou evakuaci osob.
Evakuační rukávec Hanoj, Vietnam PV Gas Tower: 24–61 m
Evakuační rukávec Hanoj, Vietnam PV Gas Tower: 24–61 m
Evakuační rukávec Podgorica, Černá Hora Toranj na Dajbabskoj Gori: 18 m
Evakuační rukávec Podgorica, Černá Hora Toranj na Dajbabskoj Gori: 18 m

 
 
Reklama