Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požární prevence pro firmy, kde je vyšší nebezpečí požáru

Požár nejčastěji vzniká v okamžiku, kdy se setká kyslík, iniciátor hoření a hořlavý materiál. Velmi výjimečně dochází ke samovznícení. Základem prevence proti vzniku požáru je vždy zodpovědné chování a dodržování norem.

Požární bezpečnost by měl řešit každý majitel objektu. V rozhovoru s Pavlem Mikšátkem, obchodním a technickým ředitelem bezpečnostní agentury TOP security, která se zabývá návrhem, montáží, servisem a revizemi EPS, se dozvíte, na co si dát pozor v případě průmyslových objektů a administrativních budov.

Co byste doporučil firmám v rámci požární prevence? Co je základ, který by měly dodržovat firmy, kde je nebezpečí požáru vyšší?

U firem, kde hrozí vyšší nebezpečí požáru, by měla vždy existovat dokumentace ke zdolávání požáru, která by měla být uložena na stanici HZS ČR. V dokumentaci je uvedeno, kde se nacházejí nebezpečné látky a v jakém množství, jak je řešena elektrická požární signalizace, zda je k dispozici požární nádrž a kde se nachází a je zde uveden i kontakt na osobu se znalostí daného provozu.

Vhodné je, pokud má firma zvládnutý nácvik evakuace. V objektu by měly být vždy volné evakuační cesty, pro orientaci by měly být správně umístěné únikové tabulky, k dispozici by měly být hasičské přístroje a samozřejmě funkční hlásiče požáru. Důležité je také ponechání volné nástupní plochy pro přistavenou požární techniku.

Pokud jde o administrativní budovy, jsou zde často uloženy důležité dokumenty. K jejich ochraně mohou sloužit ohnivzdorné trezory, které v případě požáru dokáží odolat ohni o 15 až 20 minut déle, což dává dostatek prostoru k uhašení požáru a záchraně dokumentů.

Preferujete nějakého výrobce požárních systémů?

V TOP security si velmi dobře vybíráme veškeré dodavatele zabezpečovacích systémů, EPS nevyjímaje. Spolupracujeme s českou společností Lites Liberec, která se zaměřuje na výrobu elektrické požární signalizace. Většinu produktů mají skladem a není problém s rychlým termínem dodání, což je pro nás velký benefit. Současně vyrábějí kvalitní a spolehlivé produkty.

Jaké služby nabízíte v oblasti požárního zabezpečení objektů?

Mezi naše standardní služby patří návrh a montáž elektrické požární signalizace. V návaznosti na to poskytujeme také pravidelný servis a revize EPS, bez kterých se žádná EPS, pokud má správně fungovat, neobejde. Máme zkušenosti s rozsáhlými instalacemi v průmyslových objektech, skladech, administrativních budovách, hotelech, prodejnách, v historických objektech i v soukromých domech a bytech.

V našem sortimentu požárně bezpečnostních zařízení najdete jak elektrickou požární signalizaci, tak veškeré ústředny, hlásiče, požární čidla, senzory, detektory i zařízení pro zásobování požární vodou, zařízení pro únik osob, zařízení pro omezení šíření požáru nebo zařízení pro usměrňování pohybu kouře. Nabízíme dlouholetou praxi, odbornost a profesionalitu.

EPS systémy


TOP security, s.r.o.
logo TOP security, s.r.o.

Patříme mezi přední bezpečností agentury v České republice a to už od roku 1992. Veškeré služby zajišťujeme z vlastních zdrojů, proto jsme schopni vám garantovat nejvyšší kvalitu. Pracujeme chytře, systematicky, efektivně. Klientům přinášíme profesionální ...

 
 
Reklama