Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Základem prevence proti vzniku požáru je vždy zodpovědné chování

Požární bezpečnost by měl řešit každý majitel objektu. V rozhovoru s Pavlem Mikšátkem, obchodním a technickým ředitelem bezpečnostní agentury TOP security, která se zabývá návrhem, montáží, servisem a revizemi EPS, se dozvíte, na co si dát pozor v případě průmyslových objektů a administrativních budov.

Jaké nejčastější komplikace řešíte v oblasti elektrického požárního zabezpečení objektů?

Velkým problémem nejen pro nás, ale i pro všechny poskytovatele elektrické požární signalizace, je nedostupnost náhradních komponentů. V okamžiku, kdy se nám ozve klient, že došlo k poruše zařízení nebo když provádíme pravidelný servis, či revize EPS a objevíme závadu, jsou právě chybějící díly nepříjemnou komplikací.

U řady stávajících instalací se setkáváme také s tím, že řešení EPS je zastaralé, ale jeho modernizace není možná bez nákladných zásahů, protože výrobce nemá k dispozici snadné řešení modernizace a je nutná kompletní výměna celé EPS. Proto je vždy potřeba vybrat správného dodavatele, který má k dispozici jak náhradní díly, tak umožňuje snadnou a rychlou modernizaci zastaralých systémů.

Jaká nebezpečí hrozí v průmyslových halách, skladech či administrativních budovách?

V průmyslových a skladových objektech se nejčastěji setkáváme se zastaralými rozvody elektřiny, s technicky nezpůsobilými elektrickými vysokozdvižnými vozíky nebo poničenými elektrickými kabely, které mohou stát u vzniku požáru. Riziko mohou představovat i starší zářivková světla a svítidla. Požár ale často zapříčiní i neopatrná manipulace s nářadím, kouření v objektu nebo neopatrné zacházení s otevřeným ohněm.

V administrativních budovách, kde jsou kanceláře, se můžeme setkat s nesprávně vedenými kabely a elektroinstalací. Dráty, které se volně povalují pod kobercem, jsou schované za nábytkem a při manipulaci s nimi dojde ke snadnému odhalení, mohou velmi lehce při kontaktu s hořlavým materiálem způsobit velké nepříjemnosti. Také nabíječky, výpočetní technika, rychlovarné konvice, kávovary nebo jiné elektrické spotřebiče mohou být rizikové. Naštěstí v administrativních budovách, dochází k požárům jen výjimečně.

EPS systémy


TOP security, s.r.o.
logo TOP security, s.r.o.

Patříme mezi přední bezpečností agentury v České republice a to už od roku 1992. Veškeré služby zajišťujeme z vlastních zdrojů, proto jsme schopni vám garantovat nejvyšší kvalitu. Pracujeme chytře, systematicky, efektivně. Klientům přinášíme profesionální ...

 
 
Reklama