Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zabezpečení nemovitosti v krizi – dveře a okna

Nelepší zámek je takový, o kterém zloděj neví, nebo ho nevidí a nejlepší obrana je v překvapení.

Elektronická zabezpečení (např. alarmy nebo kamery) upozorňují nebo dokumentují. Pokud však ještě funguje jejich napájení a neotupí vůči alarmů a pokud bude vůbec ještě čas a prostor na hledání pachatelů a bude to policii nebo pojišťovny ještě zajímat?

Mechanická zabezpečení většinou chrání hned. Bezpečnostní dveře lze jen doporučit, ale ne každý je ochoten měnit ty své stávající. To je spojeno nejenom s vysokými náklady, ale především se stavebními zásahy, změnou vzhledu nemovitostí a souvisejícími starostmi. Jako nejefektivnější se proto jeví využít stávající dveře a okna a jen zvýšit jejich odolnost. Tady je pár tipů na účinné zabezpečení vašeho domu.

  • Dveřní závory
    Jedná se o staletími prověřené zabezpečení dveří a bran hradů. Brání nejenom ve vypáčení dveří na straně zámku, ale také zabrání vyražení dveří na straně pantů. Závora dveře především vyztuží. Pokud je závora umístěna uvnitř bez vnějšího zámku, dobyvatel ani neví, že tam je a ani ve které výšce se nachází.
  • Háčky na vzpěr
    Možná jste si všimli v historických staveních háčků, které se používaly zejména u dvojitých dveří k jejich uzamčení. Jedná se o jednoduchý a příjemný systém zavírání, který se využívá ke zpevnění dveří vzepřením do bočního ostění.
  • Zajištění oken
    Podle policejních statistik dochází k většině vloupání okny. Stačí jen rozbít jednu okenní tabulku a rukou otevřít kličku. Jak jednoduché. Pokud je však klička zajištěna uzamykatelnou botičkou, lupičův záměr bude zhacen. A pokud bude majitel domu přítomen, zlodějova šmátrající ruka bude ve velkém nebezpečí. Výborným bezpečnostním doplňkem oken jsou také mříže nebo okenice.

Pokud se výše uvedené i neuvedené systémy vzájemně překrývají nebo doplňují, je to jenom dobře a bezpečnost to zvýší. Přejme si, aby vše nakonec dopadlo dobře a naše příprava jen zvýšila náš klid a jistotu.

Více informací

 
 
Reklama