Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spolehlivá ochrana sluchu na pracovišti: Zvolte správnou možnost

Na mnoha pracovištích je zvýšená hladina hluku, přičemž je třeba svůj sluch náležitě chránit. Právě ztráta sluchu způsobena hlukem patří mezi jednu z nejčastějších nemocí z povolání. Proto je důležité zvolit vhodnou ochranu sluchu, která hluk utlumí na bezpečnou hladinu.

Špunty do uší

Zejména na pracovištích, kde je člověk vystaven hluku po dobu i několika hodin, je častá volba špuntů do uší proti hluku. Ty totiž dobře tlumí hluk díky tomu, že se vkládají přímo do zvukovodu. Je však třeba zaměřit se na hodnotu SNR, což je hodnota útlumu. Špunty musí snížit úroveň hluku pod 80 dB, jejich SNR se pohybuje mezi 15—40 dB. Výhodou tohoto typu ochrany sluchu je také možnost kombinovat ji s dalšími ochrannými pomůckami jako jsou svářečské brýle či přilba a podobně.

Mušlové chrániče

Dalším typem chráničů uší proti hluku jsou mušlové chrániče. Ty se podobají sluchátkům, přičemž jsou vybaveny tlumící pěnou a měkkým polstrováním, které poskytuje komfort při jejich nošení. Hlavový oblouk lze individuálně nastavit a chrániče si tak přizpůsobit.

Manipulace s nimi je velmi snadná, takže se hodí i do provozů, kde je pouze krátkodobý hluk, jelikož je můžete snadno sundat. Tento typ chrániče může být také elektronický – nabízí tak například integrované komunikační zařízení, Active Noise Canceling a podobně.

Zdroj obrázku: Kzenon / Shutterstock.com
Zdroj obrázku: Kzenon / Shutterstock.com

Špunty, nebo mušlové chrániče?

Při výběru ochrany sluchu je nejdůležitější přizpůsobit ji pro dané pracovní prostředí. Mušlové chrániče mohou nabídnout větší útlum hluku a více funkcí, ovšem i špunty do uší skvěle poslouží. Nevýhodou špuntů je složitější manipulace a mnohdy jednorázové použití.

Pro někoho však nabízí větší komfort při nošení, vyhnete se tak například pocení uší. Při volbě ochrany sluchu se však vždy zaměřte hlavně na její schopnost tlumit hluk v konkrétních hodnotách. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ, Hoffmann Group má rozmanitou nabídku.

Bezpečnost práce na pracovišti bezpochyby zahrnuje i ochranu uší, proto je výběr vhodného modelu velmi důležitý.

 
 
Reklama